Awokadowa kuchnia Basi Ritz

W kuchni Dzień Dobry TVN rządziła zwyciężczyni pierwszej edycji MasterChefa Basia Ritz. Przygotowała dla nas przepyszne dania energetyczne z awokado. Na stole pojawiły się: sorbet z awokado, smoothie z awokado, szpinakiem i ananasem oraz ciasto z awokado i limonkowym lukrem z pistacjami. Smacznego!

Roszponka z awokado, krewetkami, pomarańczą i ziarnem canihua

Składniki:

8 krewetek

100 g roszponki

1 dojrzałe awokado

1 pomarańcza jasna

1 pomarańcza czerwona

4 pomidorki koktajlowe

1 mała czerwona chili

świeże zioła (natka pietruszki, szczypiorek „trawka”, tymianek)

cytryna

oliwa z oliwek extra vergine, z pierwszego tłoczenia

sól morska w młynku

świeżo zmielony czarny pieprz

ziarno canihua

Smoothie z awokado, szpinakiem i ananasem

Składniki:

1 szklanka wody

1/2 dojrzałego awokado

2 szklanki szpinaku „baby”

2 szklanki pokrojonego ananasa (może być zamrożony)

2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Do blendera wlać wodę, następnie dodać: awokado, szpinak i ananas; dokładnie zmiksować. Dodać miód lub syrop klonowy (ew. z agawy), zmiksować ponownie do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Sorbet z awokado

Składniki:

1 dojrzałe awokado

1 limonka

1/2 kg kostek lodu

60-100 g cukru

1 białko

Przygotowanie:

Składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować na jednolitą masę. Doprawić cukrem, jeżeli jest niewystarczająco słodkie. Serwować od razu.

Ciasto z awokado i limonkowym lukrem z pistacjami

Składniki:

1 dojrzałe awokado (ok. 250 g)

1 łyżka soku z cytryny

200 g cukru

1 paczka cukru z prawdziwą wanilią (lub miąższ z 1 laski wanilii)

szczypta soli

4 jajka średniej wielkości

225 g miękkiego masła (+trochę do posmarowania formy)

350 g mąki pszennej (+trochę do posypania formy)

1 paczka proszku do pieczenia (15 g)

50 g zmielonych migdałów (bez skórki)

50 ml mleka

Polewa:

ok. 150 g cukru pudru

starta skórka z limonki

4-5 łyżek soku z limonki

30 g pistacji (posiekanych)

Dodatkowo:

folia aluminiowa

Przygotowanie:

Formę do ciasta (keksówkę) o długości ok. 25 cm wysmarować masłem i oprószyć dobrze mąką. Piekarnik nagrzać do 175 st. C (funkcja góra/dół). Awokado przeciąć na pół, usunąć pestkę, obrać ze skóry, umieścić w wysokim pojemniku, pokropić cytryną i dokładnie zmiksować przy pomocy blendera. Masło, cukier, cukier z wanilią i szczyptę soli zmiksować na jednolitą masę. Dodawać po kolei jajka, miksując po dodaniu każdego na gładką masę. Mąkę, proszek do pieczenia i migdały dokładnie wymieszać. Dodawać na zmianę z awokado i mlekiem do masy maślano-jajecznej, ciągle miksując.

Ciasto przełożyć do formy, wygładzić. Piec ok. 70-75 min., do suchego patyczka. Aby uniknąć przypalenia, należy ok. 20 min. przed końcem pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i studzić ok. 40 min. na kratce, a następnie wyjąć delikatnie z blaszki i odstawić do całkowitego ostudzenia.

Przygotować lukier: cukier puder dobrze wymieszać z sokiem i skórką z limonki. Gotowym lukrem polać ciasto, a następnie posypać posiekanymi pistacjami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana