Wykwintna kuchnia Basi Ritz

W kuchni Dzień Dobry TVN Basia Ritz przygotowała mięsne dania w sam raz na święta: kotleciki jagnięce z masłem ziołowym i groszkiem cukrowym, polędwiczki wieprzowe w skórce z migdałów z sosem pieczarkowym i purée z cukinii oraz surf & turf.

Kotleciki jagnięce z masłem ziołowym i groszkiem cukrowym

Składniki:

1 kg combra jagnięcego (z kością)

4-6 ząbków czosnku

6 łodyżek tymianku

sól morska

oliwa z pierwszego tłoczenia

Masło ziołowe

Składniki:

200 g miękkiego masła

2 łyżki posiekanego szczypiorku

2 łyżki posiekanego koperku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 mały ząbek czosnku

sól

Warzywa

Składniki:

ok. 200 g groszku cukrowego

ok. 100 g pomidorków koktajlowych

2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

szczypta cukru

parę kropli cytryny

sól morska w młynku

Sposób wykonania

Przygotować masło: masło, zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól umieścić w miseczce, połączyć w jednolitą masę przy pomocy widelca. Miękkie masło położyć na folię spożywczą (podwójnie złożoną) i zawinąć formując rolkę. Końce folii zawinąć (jak cukierka) i masło włożyć do lodówki. Mięso umyć, starannie osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z nadmiaru tłuszczu, błon i żyłek (również między kośćmi). Podzielić na kotleciki.

Groszek umyć, osuszyć, włożyć na rozgrzaną patelnię z oliwą. Doprawić solą, cukrem, odrobiną pieprzu i sokiem z cytryny. Smażyć przez parę minut. Pod koniec smażenia dodać pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Lubię gdy warzywa są al dente, tzn. jeszcze chrupiące. Przy smażeniu należy pamiętać, że groszek będzie dochodził jeszcze chwilę na gorącej patelni, więc najlepiej skończyć smażenie, zanim będzie idealnie ugotowany.

Na drugiej patelni (najlepiej grillowej) rozgrzać mocno oliwę, włożyć kotleciki, dodać obrane i nadgniecione ząbki czosnku i tymianek. Smażyć z jednej strony 2 minuty, obrócić, posolić. Smażyć z drugiej strony również dwie minuty, posolić. Gotowe! Jeżeli kotleciki mają być dobrze przesmażone, należy dodać 1 – 2 minut smażenia. Na podgrzanych talerzach ułożyć groszek i kotleciki. Serwować z plasterkiem masła ziołowego.

Polędwiczka wieprzowa w skórce z migdałów z sosem pieczarkowym i purée z cukinii

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa (ok. 600 g)

papryka w proszku (słodka i pikantna)

sól morska

świeżo zmielony czarny pieprz

olej do smażenia o neutralnym smaku (np. ryżowy lub rzepakowy)

ok. 100 g zmielonych migdałów

Sos pieczarkowy

Składniki:

500 g pieczarek

2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

4 szalotki

2 ząbki czosnku

kilka kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny

300 ml wywaru (z kury albo z warzyw)

300 g śmietanki kremówki (30%)

2 łyżki masła truflowego (niekoniecznie)

2–3 łyżeczki mąki

1/3 szklanki wody

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

Purée z cukinii

Składniki:

2 cukinie

1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia

ok. 100 ml wywaru z kury lub warzywnego

3–4 łyżki purée ziemniaczanego w proszku (do zagęszczenia)

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób wykonania:

Piekarnik rozgrzać do 85°C. Polędwiczkę umyć, starannie osuszyć papierowym ręcznikiem i oczyścić z błon. Doprawić papryką, solą i pieprzem. Obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju, tak aby mięso było bardzo dobrze zrumienione (powinna powstać brązowa skórka). Obtoczyć w migdałach, wstawić na ruszt do piekarnika na ok. 60 minut. Na dnie piekarnika umieścić blachę lub folię aluminiową, na której będzie zbierać się sok ewentualnie wydzielający się z mięsa.

Sos: pieczarki oczyścić pędzelkiem (jeżeli to nie wystarczy, zebrać zanieczyszczenia wilgotną ściereczką – mycie lub wręcz moczenie grzybów powoduje, że silnie nasiąkają wodą). Przekroić na pół lub na 4 części.

Na głębokiej patelni lub w rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę. Zrumienić pokrojone w kostkę szalotki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić. Dodać pieczarki, pokropić cytryną. Lekko podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Zalać wywarem, a następnie dodać śmietanę. Zagotować. Dodać masło truflowe. W kubku rozrobić mąkę w niewielkiej ilości zimnej wody, dodać 3 łyżki gorącego sosu, wymieszać. Następnie wlać zawartość kubka do sosu, dokładnie rozprowadzić. Gotować przez ok. 1 minutę na wolnym ogniu.

Purée z cukini: cukinie pokroić w kostki, lekko podsmażyć na oliwie. Podlać wywarem, ugotować do miękkości. Dokładnie zmiksować, zagęścić purée ziemniaczanym, doprawić solą i pieprzem.

Mięso wyjąć z piekarnika i zawinąć w folię aluminiową. Odłożyć na ok. 5 minut, a następnie pokroić w plastry. Podawać z sosem i purée na podgrzanych talerzach.

Surf & Turf

Składniki:

4 duże krewetki królewskie

4 steki z polędwicy wołowej o grubości ok. 6 cm

8 gałązek rozmarynu

2 główki czosnku

8 gałązek tymianku

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

płatki chili

olej do smażenia

Masło ziołowe

Składniki:

200 g miękkiego masła

2 łyżki posiekanego szczypiorku

2 łyżki posiekanego koperku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 mały ząbek czosnku

sól

Sposób wykonania:

Masło ziołowe: masło, zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól umieścić w miseczce, połączyć widelcem w jednolitą masę. Wyłożyć na folię spożywczą (podwójnie złożoną) i zwinąć, formując rolkę. Końce folii zawinąć jak cukierek i włożyć do lodówki.

Krewetki umyć, przekroić na grzbiecie, usunąć pancerzyk i jelito. Starannie osuszyć papierowym ręcznikiem.

Piekarnik nagrzać do 140 °C (góra/dół).

Steki osuszyć papierowym ręcznikiem. Na patelni mocno rozgrzać tłuszcz (ma właściwą temperaturę, jeśli naokoło drewnianej łyżki do niego włożonej, tworzą się bąbelki).

Steki obsmażyć krótko i ostro na mocnym ogniu, aby ładnie się zrumieniły, a utworzona skórka nabrała aromatu. Po obsmażeniu (przez ok. 2 minuty z każdej strony – tylko raz przewrócić mięso!) doprawić solą i pieprzem, przełożyć do żaroodpornego naczynia wyłożonego rozmarynem i wstawić do piekarnika na ok. 10–15 minut.

Temperaturę wewnątrz mięsa najlepiej sprawdzić specjalnym termometrem:

45°C: stek bardzo krwisty, prawie surowy (rare)

55°C: stek krwisty (medium rare)

60–65°C: stek średnio wysmażony (medium)

66–70°C: stek wysmażony (medium well)

Ponad 71°C: stek dobrze wysmażony (well done)

Główki czosnku przekroić na pół. Włożyć przeciętą stroną na patelnię, na której smażone były steki. Smażyć ostrożnie na bardzo wolnym ogniu, dodać krewetki i tymianek, zwiększyć temperaturę do maksimum. Smażyć krótko (ok. 2 minuty z każdej strony), aż krewetki zmienią kolor na łososiowy. Doprawić solą i płatkami chili.

Podawać na ciepłych talerzach z plasterkiem masła czosnkowego. Do tego dania wspaniale pasują krótko smażone warzywa.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak koledzy ze studiów postrzegają Oliwię Bieniuk?

Jak koledzy ze studiów postrzegają Oliwię Bieniuk?

Komentarze lektora w "Hotelu Paradise" to złoto. Zestawienie zabawnych fragmentów i ciętych ripost

Komentarze lektora w "Hotelu Paradise" to złoto. Zestawienie zabawnych fragmentów i ciętych ripost

Jakie wydatki musi ponieść diabetyk? Marta Wiśniewska podała kwoty

Jakie wydatki musi ponieść diabetyk? Marta Wiśniewska podała kwoty

Zacznij dzień słodkim, zdrowym śniadaniem. Poznaj dodające energii dania według Darii Ładochy
Materiał promocyjny

Zacznij dzień słodkim, zdrowym śniadaniem. Poznaj dodające energii dania według Darii Ładochy

Karol III zobaczył banknoty ze swoim wizerunkiem. "To jest tak zaskakujące"

Karol III zobaczył banknoty ze swoim wizerunkiem. "To jest tak zaskakujące"

Dlaczego obgadujesz innych? Te słowa psychologa dadzą ci do myślenia

Dlaczego obgadujesz innych? Te słowa psychologa dadzą ci do myślenia

Omegamania – poznaj kwasy Omega-3! Jak wspierają zdrowie?
Materiał promocyjny

Omegamania – poznaj kwasy Omega-3! Jak wspierają zdrowie?

Dorota Szelągowska odważnie o rozstępach na brzuchu: "Obiektywnie okropne, ale są moje"

Dorota Szelągowska odważnie o rozstępach na brzuchu: "Obiektywnie okropne, ale są moje"

Jak postawić na nogi monsterę? Ekspert zdradza sprawdzone sposoby

Jak postawić na nogi monsterę? Ekspert zdradza sprawdzone sposoby

"Sposób na wnętrze": Mural, sztukateria i obrotowe lamele. Modny i przytulny salon w jeden dzień
Materiał promocyjny

"Sposób na wnętrze": Mural, sztukateria i obrotowe lamele. Modny i przytulny salon w jeden dzień

Mefedron na wyciągnięcie ręki. Jak poznać uzależnienie u dziecka? Czat z ekspertem

Mefedron na wyciągnięcie ręki. Jak poznać uzależnienie u dziecka? Czat z ekspertem

Kim jest zwycięzca "Czas na Show. Drag Me Out"? To mistrz świata i mąż znanej aktorki

Kim jest zwycięzca "Czas na Show. Drag Me Out"? To mistrz świata i mąż znanej aktorki

Czy można wejść do restauracji lub baru z psem? GIS przypomina

Czy można wejść do restauracji lub baru z psem? GIS przypomina

Pogoda na weekend. Termometry mogą wskazać nawet 27 kresek

Pogoda na weekend. Termometry mogą wskazać nawet 27 kresek

Efekt placebo wciąż wykorzystuje się w medycynie. Na czym polega?

Efekt placebo wciąż wykorzystuje się w medycynie. Na czym polega?

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

Znamy finalistów XV edycji konkursu Sukcesu Pisanego Szminką

Znamy finalistów XV edycji konkursu Sukcesu Pisanego Szminką

"Przypalone ciasto warto wytrzeć tarką"

"Przypalone ciasto warto wytrzeć tarką"

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Pył znad Sahary powrócił do Polski. Dla tej grupy osób jest szczególnie groźny

Pył znad Sahary powrócił do Polski. Dla tej grupy osób jest szczególnie groźny

Kolejny sukces Taylor Swift. 34-latka debiutuje na liście światowych miliarderów

Kolejny sukces Taylor Swift. 34-latka debiutuje na liście światowych miliarderów

Najlepsze podkłady na lato 2024. Czym się kierować, wybierając ten kosmetyk?

Najlepsze podkłady na lato 2024. Czym się kierować, wybierając ten kosmetyk?

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

Są bliźniaczkami syjamskimi, lecz mają inną orientację. Jak wygląda ich życie seksualne?

Są bliźniaczkami syjamskimi, lecz mają inną orientację. Jak wygląda ich życie seksualne?

Kuba Wesołowski znów zostanie tatą. Żona aktora pochwaliła się ciążowym brzuszkiem

Kuba Wesołowski znów zostanie tatą. Żona aktora pochwaliła się ciążowym brzuszkiem

Uniwersalne motywy na maturę z polskiego. Poznaj najpopularniejsze motywy literackie i zrób sobie powtórkę

Uniwersalne motywy na maturę z polskiego. Poznaj najpopularniejsze motywy literackie i zrób sobie powtórkę

In vitro w Polsce: Ministerstwo Zdrowia przedstawia szczegóły programu. "Przywracamy nadzieję"

In vitro w Polsce: Ministerstwo Zdrowia przedstawia szczegóły programu. "Przywracamy nadzieję"

Gdzie jest burza teraz? Radar burz NA ŻYWO

Gdzie jest burza teraz? Radar burz NA ŻYWO

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Mama lekarz mówi na co nie pozwala dzieciom w domu. "Nie ma mowy"

Mama lekarz mówi na co nie pozwala dzieciom w domu. "Nie ma mowy"

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

Gruszki to idealny owoc dla zmagających się z tą chorobą. Sprawdź, dlaczego

Gruszki to idealny owoc dla zmagających się z tą chorobą. Sprawdź, dlaczego