Granola z jogurtem i owocami
Składniki „suche”:
400 g płatków owsianych pełnoziarnistych
50 g złotego siemienia lnianego
100 g otrębów owsianych
50 g ziarna słonecznika
100 g posiekanych migdałów
50 g posiekanych orzechów włoskich
50 g orzechów pekan (można zastąpić innymi, np. orzechami nerkowca lub laskowymi)
Składniki „mokre“:
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka płynnego miodu
100 ml oleju rzepakowego dobrej jakości
20 g brązowego cukru Muscovado
½ łyżeczki soli morskiej
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub miąższ z 1 laski wanilii
Dodatkowo:
jogurt
owoce (co popadnie: kiwi, pomarańcze, ananas, banan itd. Chętnie również suszone owoce, takie jak żurawina, morele, jeżeli ktoś lubi mogą być suszone śliwki)
świeża bazylia, parę listków
Sposób wykonania:
Składniki „suche“ umieścić w misce i dobrze wymieszać. Składniki „mokre” umieścić w rondelku i doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Pogotować chwilę i ciepłym, lekko zredukowanym płynem zalać składniki suche. Dobrze wymieszać, do całkowitego wchłonięcia płynu przez płatki. Tak przygotowaną mieszankę podzielić na pół i wysypać na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia posmarowanym lekko olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140°C z termo obiegiem na ok. 15 – 20 minut. Granola powinna nabrać ładnego, bursztynowego koloru.
Blachy wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Po wyjęciu z pieca Granola będzie jeszcze miękka, lecz kiedy się ostudzi, będzie idealnie chrupiąca. Schłodzoną Granolę połamać rękami.Przechowywać w szczelnych pojemnikach.
Podawać na śniadanie z jogurtem i świeżymi lub suszonymi owocami. Można dodatkowo polać miodem.
Quinoa ze szpinakiem i krótko smażonym łososiem
Składniki dla 4 osób
2 filiżanki quinoa
4 filiżanki wywaru z warzyw (można oczywiście zastąpić wodą lub jakimkolwiek innym wywarem)
2 łyżki suszonej żurawiny
1 ząbek czosnku
1 mała papryczka chili, posiekana
6 garści młodego szpinaku
ok. 16 pomidorków koktajlowych
oliwa z pierwszego tłoczenia
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
garść zrumienionych płatków migdałów (na patelni bez tłuszczu)
Dodatkowo:
4 filety z łososia
oliwa z pierwszego tłoczenia
sok z cytryny
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
czerwony pieprz, lekko nadgnieciony w moździerzu
Sposób wykonania
Ziarna quinoa umyć pod bieżącą wodą na sitku. Umieścić w garnku i zalać wywarem (jeżeli wodą, to naturalnie osoloną), doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować (ma tylko lekko bulgotać) przez ok. 13 minut. Na ok. 1 minutę przed końcem gotowania dodać żurawinę. Chili posiekać, czosnek pokroić w bardzo cienkie płatki. Szpinak umyć, osuszyć, usunąć łodyżki. Pomidorki pokroić w ćwiartki.Na patelnię wlać odrobinę oliwy, dodać czosnek i chili, lekko podsmażyć. Patelnię zestawić z ognia, dodać szpinak i komosę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, dodać pomidorki i zrumienione płatki migdałów. Filety z łososia umyć, dokładnie osuszyć i krótko obsmażyć na patelni z rozgrzaną oliwą. Doprawić solą morską, pieprzem i skropić cytryną.
Krem czekoladowy z awokado i szpinakiem
Składniki na 4 porcje:
2 świeże jaja ekologiczne
1 dojrzałe awokado
1 garść świeżego młodego szpinaku
2 -3 garści mrożonych malin
150 ml mleka kokosowego dobrej jakości
2 czubate łyżki kakao dobrej jakości
starta skórka z ½ limonki (ewentualnie odrobina soku do smaku)
3-4 łyżki miodu lub syropu z agawy lub klonowego
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki umieścić w wysokim pojemniku i dokładnie zblendować. Dosmakować miodem i sokiem z limonki.
Ekspresowe lody truskawkowe z czarnym pieprzem i czekoladą
Składniki:
500 g mrożonych truskawek
300 g jogurtu greckiego lub 300 g śmietany piątnicy do deserów 36%
ok. 50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
miód płynny o delikatnym smaku (np. akacjowy)
czarny, świeżo zmielony pieprz (ok. ½ - 1 łyżeczki, grubo zmielony)
100 g czekolady gorzkiej (50% kakao), dobrej jakości!
Sposób wykonania
Truskawki wyjąć z zamrażarki i pozostawić na ok. 10-15 minut w temperaturze pokojowej. Czekoladę posiekać. Truskawki i jogurt umieścić w wysokim pojemniku lub maszynie kuchennej, dodać 2 – 3 łyżki miodu i sok, zmiksować dokładnie blenderem. Dodać czekoladę i świeżo zmielony czarny pieprz, wymieszać. Przyprawić do smaku miodem. Jeżeli masa lodowa zrobiła się w trakcie przygotowania zbyt płynna, wstawić na parę minut do zamrażarki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN