Chłodniki na upalne dni z przepisów Basi Ritz, które zaskoczą nawet najwykwintniejszych smakoszy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Na upały najlepszy chłodnik
Na upały najlepszy chłodnik
Zwycięzca Masterchefa prywatnie
Zwycięzca Masterchefa prywatnie
Kuba Tomaszczyk zwycięzcą XI. edycji „MasterChefa”
Kuba Tomaszczyk zwycięzcą XI. edycji „MasterChefa”
Finalistki MasterChef Junior wspominają program
Finalistki MasterChef Junior wspominają program
Poznaliśmy zwyciężczynię „MasterChef Junior”
Poznaliśmy zwyciężczynię „MasterChef Junior”
„MasterChef” od kuchni
„MasterChef” od kuchni
Popisowe dania finalistów 11. edycji MasterChefa
Popisowe dania finalistów 11. edycji MasterChefa
Zwycięzca MasterChefa prywatnie
Zwycięzca MasterChefa prywatnie
Nowy juror w „MasterChef Junior”
Nowy juror w „MasterChef Junior”
Ewa Drzyzga podczas specjalnego odcinka "MasterChef"
Ewa Drzyzga podczas specjalnego odcinka "MasterChef"
Basia Ritz - co u niej słychać po 10 latach od pierwszej edycji "MasterChefa"?
Basia Ritz - co u niej słychać po 10 latach od pierwszej edycji "MasterChefa"?
W kuchni Dzień Dobry TVN Basia Ritz, zwyciężczyni pierwszej edycji Mastechefa, przygotowała fenomenalne chłodniki, które zaskoczą niejednego. Sprawdź jej przepisy na chłodnik z ogórków małosolnych ze świeżymi ziołami i jajkami przepiórczymi, chłodnik z awokado i świeżego ogórka z salsą z mango i chili, chłodnik z arbuza i truskawek z jeżynami, malinami i bananem oraz chłodnik z arbuza i truskawek z jeżynami, malinami i bananem.
Chłodnik z ogórków małosolnych ze świeżymi ziołami i jajkami przepiórczymi
Chłodnik z ogórków małosolnych ze świeżymi ziołami i jajkami przepiórczymi
Chłodnik z ogórków małosolnych ze świeżymi ziołami i jajkami przepiórczymi
Źródło: Paweł Wodzyński/x-news

Chłodnik z ogórków małosolnych ze świeżymi ziołami i jajkami przepiórczymi - przepis

Składniki:

  • 5-6 ogórków małosolnych,
    • pół szklanki kwasu z ogórków,
      • ząbek czosnku,
        • maślanka,
          • jogurt grecki,
            • posiekany świeży koper i koper do przybrania, posiekany szczypiorek i natka pietruszki,
              • sól, pieprz do smaku,
                • 4 jajka przepiórcze.

                  Sposób przygotowania:

                  Jajka przepiórcze ugotować. Ogórki przetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę.

                  W dużej misce wymieszać ogórki z jogurtem greckim i czosnkiem. Dodać maślankę i kwas z ogórków. Dosmakować solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dodać posiekany koper.

                  Serwować z jajkami lub młodymi ziemniakami.

                  Chłodnik z awokado i świeżego ogórka z salsą z mango i chili - przepis

                  Składniki na chłodnik:

                  • 2 awokado, bardzo dojrzałe,
                    • ogórek szklarniowy lub dwa gruntowe,
                      • sok z 1 limonki,
                        • ząbek czosnku,
                          • kostki lodu,
                            • jogurt grecki,
                              • sól i pieprz,
                                • świeża kolendra lub zielona pietruszka.

                                  Składniki na salsę:

                                  • dojrzałe i soczyste mango,
                                    • 3 cebule dymki,
                                      • ząbek czosnku,
                                        • posiekana natka kolendry lub pietruszki,
                                          • papryczka chili (jeżeli salsa nie ma być bardzo pikantna, posiekać bez pestek),
                                            • 3 łyżki soku z limonki,
                                              • sól, świeżo zmielony czarny pieprz.

                                                Sposób przygotowania salsy:

                                                Mango obrać, odkroić od pestki. Mango i dymkę pokroić w małą kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, papryczkę chili posiekać. Wymieszać wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem, przykryć i odstawić do lodówki.

                                                Sposób przygotowania chłodnika:

                                                Ogórka obrać, przekroić wzdłuż na pół i przy pomocy łyżki wydrążyć pestki. Awokado obrać i usunąć pestkę.

                                                Ogórka, awokado, przeciśnięty przez praskę czosnek, kostki lodu i sok z limonki umieścić w kielichu blendera i zmiksować na gładki krem. Stopniowo dodawać jogurt, dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, dodać posiekaną kolendrę lub pietruszkę.

                                                Podawać z salsą.

                                                Chłodnik z arbuza i truskawek z jeżynami, malinami i bananem
                                                Chłodnik z arbuza i truskawek z jeżynami, malinami i bananem
                                                Chłodnik z arbuza i truskawek z jeżynami, malinami i bananem
                                                Źródło: Paweł Wodzyński/x-news

                                                Chłodnik z arbuza i truskawek z jeżynami, malinami i bananem - przepis

                                                Składniki:

                                                • mały dojrzały arbuz bez pestek,
                                                  • ok. 300 g truskawek,
                                                    • banan,
                                                      • sok z 1 pomarańczy,
                                                        • kostki lodu,
                                                          • jeżyny i maliny do przybrania,
                                                            • świeża mięta.

                                                              Sposób przygotowania:

                                                              Arbuza, truskawki, sok z pomarańczy, większą część banana i kostki lodu umieścić w kielichu blendera, zmiksować na gładką masę.

                                                              Serwować udekorowane pokrojonym w plastry bananem, malinami i jeżynami z listkami bazylii lub mięty.

                                                              Chłodniki Basi Ritz
                                                              Chłodniki Basi Ritz
                                                              Chłodniki Basi Ritz
                                                              Źródło: Paweł Wodzyński/x-news

                                                              Chłodnik z jagód z mlekiem kokosowym

                                                              Składniki:

                                                              • ok. litra jagód ,
                                                                • ok. 250 ml mleka kokosowegom,
                                                                  • sok z 2 limonek,
                                                                    • kostki lodu,
                                                                      • syrop klonowy lub syrop z agawy,
                                                                        • świeża bazylia.

                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                          Parę jagód zostawić do przybrania, resztę umieścić razem z mlekiem kokosowym i sokiem z limonki w kielichu blendera. Zmiksować na gładką masę, dosmakować syropem. Podawać przybrane jagodami, ewentualnie z bitą śmietaną i udekorowane listkami bazylii.

                                                                          Zobacz także:

                                                                          Autor: Teofila Siewko

                                                                          Źródło: Basia Ritz

                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                          podziel się:

                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                          Materiał promocyjny

                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana