Chłodnik z ogórków małosolnych ze świeżymi ziołami i jajkami przepiórczymi - przepis
Składniki:
- 5-6 ogórków małosolnych,
- pół szklanki kwasu z ogórków,
- ząbek czosnku,
- maślanka,
- jogurt grecki,
- posiekany świeży koper i koper do przybrania, posiekany szczypiorek i natka pietruszki,
- sól, pieprz do smaku,
- 4 jajka przepiórcze.
Sposób przygotowania:
Jajka przepiórcze ugotować. Ogórki przetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę.
W dużej misce wymieszać ogórki z jogurtem greckim i czosnkiem. Dodać maślankę i kwas z ogórków. Dosmakować solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dodać posiekany koper.
Serwować z jajkami lub młodymi ziemniakami.
Chłodnik z awokado i świeżego ogórka z salsą z mango i chili - przepis
Składniki na chłodnik:
- 2 awokado, bardzo dojrzałe,
- ogórek szklarniowy lub dwa gruntowe,
- sok z 1 limonki,
- ząbek czosnku,
- kostki lodu,
- jogurt grecki,
- sól i pieprz,
- świeża kolendra lub zielona pietruszka.
Składniki na salsę:
- dojrzałe i soczyste mango,
- 3 cebule dymki,
- ząbek czosnku,
- posiekana natka kolendry lub pietruszki,
- papryczka chili (jeżeli salsa nie ma być bardzo pikantna, posiekać bez pestek),
- 3 łyżki soku z limonki,
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz.
Sposób przygotowania salsy:
Mango obrać, odkroić od pestki. Mango i dymkę pokroić w małą kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, papryczkę chili posiekać. Wymieszać wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem, przykryć i odstawić do lodówki.
Sposób przygotowania chłodnika:
Ogórka obrać, przekroić wzdłuż na pół i przy pomocy łyżki wydrążyć pestki. Awokado obrać i usunąć pestkę.
Ogórka, awokado, przeciśnięty przez praskę czosnek, kostki lodu i sok z limonki umieścić w kielichu blendera i zmiksować na gładki krem. Stopniowo dodawać jogurt, dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, dodać posiekaną kolendrę lub pietruszkę.
Podawać z salsą.
Chłodnik z arbuza i truskawek z jeżynami, malinami i bananem - przepis
Składniki:
- mały dojrzały arbuz bez pestek,
- ok. 300 g truskawek,
- banan,
- sok z 1 pomarańczy,
- kostki lodu,
- jeżyny i maliny do przybrania,
- świeża mięta.
Sposób przygotowania:
Arbuza, truskawki, sok z pomarańczy, większą część banana i kostki lodu umieścić w kielichu blendera, zmiksować na gładką masę.
Serwować udekorowane pokrojonym w plastry bananem, malinami i jeżynami z listkami bazylii lub mięty.
Chłodnik z jagód z mlekiem kokosowym
Składniki:
- ok. litra jagód ,
- ok. 250 ml mleka kokosowegom,
- sok z 2 limonek,
- kostki lodu,
- syrop klonowy lub syrop z agawy,
- świeża bazylia.
Sposób przygotowania:
Parę jagód zostawić do przybrania, resztę umieścić razem z mlekiem kokosowym i sokiem z limonki w kielichu blendera. Zmiksować na gładką masę, dosmakować syropem. Podawać przybrane jagodami, ewentualnie z bitą śmietaną i udekorowane listkami bazylii.
Zobacz także:
- Chłodnik - zupa idealna na upały. Jak go zrobić? Przepisy na chłodniki wytrawne, słodkie i wegańskie
- Chłodnik pomidorowy z pysznymi dodatkami – prosty, zdrowy przepis
- Katarzyna Bosacka podała przepis na błyskawiczny chłodnik. "Gotowy w 5 minut"
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Basia Ritz
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN