Śniadaniowe kanapki z łososiem - przepis
Składniki:
- bochenek dużego chleba na zakwasie,
- 300 g wędzonego łososia dobrej jakości,
- 2 kulki mozzarelli,
- pęczek listków bazylii,
- granat,
- 2 łyżki masła,
- oliwa z oliwek,
- pęczek koperku,
- płatki chili,
- pestki z granatu,
- świeżo zmielony pieprz,
- sól,
- kolorowy pieprz,
- limonka.
Sposób przygotowania:
Na patelnie dodaj masło i je rozgrzej, następnie ułóż kromki pieczywa i zrób tosty. Na chrupiącym toście ułóż na przemian plastry łososia, mozzarelli oraz świeże liście bazylii. Przygotuj dresing: oliwę z oliwek połącz z sokiem z limonki, koperkiem, pieprzem i solą. Polej całość i udekoruj świeżo młotkowanym pieprzem kolorowym oraz pestkami granatu.
Zupa rybna - przepis
Składniki:
- 300 g filetu z łososia,
- 300 g filetu z halibuta,
- 300 g filetu z dorsza,
- 2 litry bulionu warzywnego,
- 4 łyżeczki przecieru pomidorowego,
- papryka czerwona,
- 3 ząbki czosnku,
- łyżeczka mielonej papryki słodkiej,
- 4 liście laurowe,
- kilka kulek ziela angielskiego,
- 100 ml białego wina,
- cebula,
- marchewka,
- duży por,
- pęczek pietruszki,
- łyżka masła klarowanego,
- 100 g mąki,
- olej do smażenia.
Składniki na bulion do zupy rybnej:
- 2 marchewki,
- ¼ selera,
- pół pora,
- pęczek pietruszki,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 cm imbiru,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziela angielskie,
- 2 gwiazdki anyżu,
- łyżeczka czarnuszki,
- łyżka majeranku,
- łyżka sosu sojowego,
- łyżka oleju sezamowego,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Filety z ryb pokrój na mniejsze kawałki. Następnie obtocz w mące i smaż na patelni.
Zacznij od przygotowania bulionu, najlepiej, aby się gotował przez kilka godzin. Następnie na tarce zetrzyj marchewkę na grubych oczkach. Pora pokrój w cienkie półtalarki, cebulę w piórka.
Na maśle klarowanym, przesmaż cebule oraz pora. Smaż do chwili, aż będą szkliste. Dodaj marchewkę i smaż dalej. Do tak przygotowanych warzyw dodaj gorący bulion. Zagotuj zupę i dodaj przecier pomidorowy. Gotuj zupę. Usmażoną rybę dodaj do bulionu i gotuj. Wyłóż na talerz i udekoruj świeżą natką z pietruszki.
Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami i wędzonym halibutem - przepis
Składniki:
- opakowanie młodego szpinaku,
- 3 dojrzałe brzoskwinie,
- 3 miękkie figi,
- 300 g wędzonego halibuta,
- orzechy włoskie i migdały,
- oliwa z oliwek,
- sok z pomarańczy,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Szpinak umyj pod bieżącą wodą i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Na patelni grillowej grilluj cząstki brzoskwini. Na półmisku ułóż szpinak, następnie cząstki brzoskwinki, wędzonego halibuta oraz ćwiartki fig.
Całość polej przygotowanym winegretem z sokiem pomarańczowym. Wszystko udekoruj orzechami włoskimi i prażonymi migdałami.
Zobacz także:
- Czerwona zupa rybna - kultowe danie nad polskim morzem
- Zupa rybna – odkryj ją na nowo! Podpowiadamy przepis na pyszną zupę rybną nie tylko od święta
- Pieczony łosoś z sałatką i salsą - przepis Kasi Bukowskiej
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN