Letnia kuchnia Szymona Czerwińskiego, a w niej pyszne potrawy z ryby

Źródło: Dzień Dobry TVN
Rybka raz!
Rybka raz!
Długa młodość? Mam na to przepis
Długa młodość? Mam na to przepis
Placuszkowy zawrót głowy
Placuszkowy zawrót głowy
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Zapieczmy to razem!
Zapieczmy to razem!
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński przygotował pyszne letnie dania z rybą. Poznaj fenomenalne przepisy kucharza na śniadaniowe kanapki z łososiem, zupę rybną oraz sałatkę z grillowanymi brzoskwiniami i wędzonym halibutem.
Śniadaniowe kanapki z łososiem
Śniadaniowe kanapki z łososiem
Śniadaniowe kanapki z łososiem
Źródło: Ola Skowron

Śniadaniowe kanapki z łososiem - przepis

Składniki:

  • bochenek dużego chleba na zakwasie,
    • 300 g wędzonego łososia dobrej jakości,
      • 2 kulki mozzarelli,
        • pęczek listków bazylii,
          • granat,
            • 2 łyżki masła,
              • oliwa z oliwek,
                • pęczek koperku,
                  • płatki chili,
                    • pestki z granatu,
                      • świeżo zmielony pieprz,
                        • sól,
                          • kolorowy pieprz,
                            • limonka.

                              Sposób przygotowania:

                              Na patelnie dodaj masło i je rozgrzej, następnie ułóż kromki pieczywa i zrób tosty. Na chrupiącym toście ułóż na przemian plastry łososia, mozzarelli oraz świeże liście bazylii. Przygotuj dresing: oliwę z oliwek połącz z sokiem z limonki, koperkiem, pieprzem i solą. Polej całość i udekoruj świeżo młotkowanym pieprzem kolorowym oraz pestkami granatu.

                              Zupa rybna
                              Zupa rybna
                              Zupa rybna
                              Źródło: Ola Skowron

                              Zupa rybna - przepis

                              Składniki:

                              • 300 g filetu z łososia,
                                • 300 g filetu z halibuta,
                                  • 300 g filetu z dorsza,
                                    • 2 litry bulionu warzywnego,
                                      • 4 łyżeczki przecieru pomidorowego,
                                        • papryka czerwona,
                                          • 3 ząbki czosnku,
                                            • łyżeczka mielonej papryki słodkiej,
                                              • 4 liście laurowe,
                                                • kilka kulek ziela angielskiego,
                                                  • 100 ml białego wina,
                                                    • cebula,
                                                      • marchewka,
                                                        • duży por,
                                                          • pęczek pietruszki,
                                                            • łyżka masła klarowanego,
                                                              • 100 g mąki,
                                                                • olej do smażenia.

                                                                  Składniki na bulion do zupy rybnej:

                                                                  • 2 marchewki,
                                                                    • ¼ selera,
                                                                      • pół pora,
                                                                        • pęczek pietruszki,
                                                                          • cebula,
                                                                            • 2 ząbki czosnku,
                                                                              • 3 cm imbiru,
                                                                                • 3 liście laurowe,
                                                                                  • 4 ziela angielskie,
                                                                                    • 2 gwiazdki anyżu,
                                                                                      • łyżeczka czarnuszki,
                                                                                        • łyżka majeranku,
                                                                                          • łyżka sosu sojowego,
                                                                                            • łyżka oleju sezamowego,
                                                                                              • sól, pieprz.

                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                Filety z ryb pokrój na mniejsze kawałki. Następnie obtocz w mące i smaż na patelni.

                                                                                                Zacznij od przygotowania bulionu, najlepiej, aby się gotował przez kilka godzin. Następnie na tarce zetrzyj marchewkę na grubych oczkach. Pora pokrój w cienkie półtalarki, cebulę w piórka.

                                                                                                Na maśle klarowanym, przesmaż cebule oraz pora. Smaż do chwili, aż będą szkliste. Dodaj marchewkę i smaż dalej. Do tak przygotowanych warzyw dodaj gorący bulion. Zagotuj zupę i dodaj przecier pomidorowy. Gotuj zupę. Usmażoną rybę dodaj do bulionu i gotuj. Wyłóż na talerz i udekoruj świeżą natką z pietruszki.

                                                                                                Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami i wędzonym halibutem
                                                                                                Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami i wędzonym halibutem
                                                                                                Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami i wędzonym halibutem
                                                                                                Źródło: Ola Skowron

                                                                                                Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami i wędzonym halibutem - przepis

                                                                                                Składniki:

                                                                                                • opakowanie młodego szpinaku,
                                                                                                  • 3 dojrzałe brzoskwinie,
                                                                                                    • 3 miękkie figi,
                                                                                                      • 300 g wędzonego halibuta,
                                                                                                        • orzechy włoskie i migdały,
                                                                                                          • oliwa z oliwek,
                                                                                                            • sok z pomarańczy,
                                                                                                              • sól i pieprz.

                                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                                Szpinak umyj pod bieżącą wodą i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Na patelni grillowej grilluj cząstki brzoskwini. Na półmisku ułóż szpinak, następnie cząstki brzoskwinki, wędzonego halibuta oraz ćwiartki fig.

                                                                                                                Całość polej przygotowanym winegretem z sokiem pomarańczowym. Wszystko udekoruj orzechami włoskimi i prażonymi migdałami.

                                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                                Autor: Teofila Siewko

                                                                                                                Źródło: Szymon Czerwiński

                                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                Materiał promocyjny

                                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana