Naleśniki, ryby i inne dania z bananem. Poznaj przepisy na słodkie i wytrawne potrawy z tym owocem

Źródło: Dzień Dobry TVN
Bananowa uczta dla podniebienia
Bananowa uczta dla podniebienia
Długa młodość? Mam na to przepis
Długa młodość? Mam na to przepis
Placuszkowy zawrót głowy
Placuszkowy zawrót głowy
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Zapieczmy to razem!
Zapieczmy to razem!
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
W kuchni Dzień Dobry TVN dania z banana według przepisów Szymona Czerwińskiego. Owoc ten bogaty jest w mikro- i makroelementy, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Sprawdź, jak przygotować smażone banany w cieście, naleśniki z bananami, rybę z bananem (espada com banana), banany na patyku i z masłem orzechowym.
Puszyste, smażone banany w cieście
Puszyste, smażone banany w cieście
Puszyste, smażone banany w cieście
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Puszyste, smażone banany w cieście - przepis

Składniki:

  • 4 banany średnio dojrzałe,
    • 130 g mąki pszennej,
      • laska wanilii,
        • 2 łyżeczki cukru,
          • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
            • 2 jajka „0”,
              • 100 ml mleka tłustego,
                • 40 g wiórków kokosowych,
                  • sól,
                    • 1,5 l oleju rzepakowego.

                      Dodatki:

                      • cukier puder,
                        • 500 ml lody śmietankowe.

                          Sposób przygotowania:

                          Do jednej miski dodaje suche składniki i połącz ze sobą. Następnie dodaj jaka i mleko. Za pomocą miksera połącz na jednolitą masę. Banany obierz i pokrój na 4 część. Każdą część przekrój również wzdłuż. Następnie każdy kawałek banana zanurz w cieście i masą na głęboki tłuszczu do chwili, aż będą rumiane. Przełóż na ręcznik papierowy i posyp cukrem pudrem.

                          Naleśniki z bananami z domowym kremem czekoladowym
                          Naleśniki z bananami z domowym kremem czekoladowym
                          Naleśniki z bananami z domowym kremem czekoladowym
                          Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                          Naleśniki z bananami z domowym kremem czekoladowym - przepis

                          Składniki:

                          • szklanka mleka,
                            • 2 jaja od szczęśliwych kur,
                              • szklanka mąki pszennej,
                                • 1/2 szklanka wody gazowanej,
                                  • szczypta soli,
                                    • 4 łyżki masła,
                                      • łyżeczka cukru waniliowego,
                                        • 4 dojrzałe banany,
                                          • masło klarowane do smażenia,
                                            • cukier puder i cynamon do posypania,
                                              • truskawki,
                                                • borówki,
                                                  • maliny,
                                                    • kakao.

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      Do miski przesiej przez sito mąkę oraz dodaj po kolei mleko, jaja, wodę, rozpuszczone masło, sól oraz cukier. Za pomocą ręcznego miksera wymieszaj ze sobą składniki na gęstą jednolitą masę. Jeżeli masz czas to odstaw na 30 minut, aby ciasto się przegryzło. Po tym czasie ponownie wymieszaj ze sobą składniki.

                                                      Patelnię najlepiej żeliwną naleśnikową (jeżeli taką posiadasz) rozgrzej i przesmaruj powierzchnię cienką warstwą masła o. Następnie za pomocą łyżki wazowej wylej cienką warstwę ciasta. Smaż z obu stron na złocisty kolor.

                                                      Sprytna Rada: dzięki dodatku wody gazowanej, naleśniki są delikatniejsze, ważne, aby ciasto odczekało 30 minut.

                                                      Krem czekoladowy z awokado - przepis

                                                      Składniki:

                                                      • 2 awokado Haas miękkie,
                                                        • łyżeczka miodu,
                                                          • 2 łyżeczki kakao,
                                                            • łyżeczka wanilii,
                                                              • sól,
                                                                • 100 g czekolady gorzkiej.

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  Do blendera wrzuć całe awokado wyjęte ze skórki za pomocą łyżki, do tego dodaj miód, kakao, wanilię, sól. Wszystko razem zblenduj. Na małym ogniu w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Czekoladę dodaj do zblendowanych wcześniej składników i całość razem wymieszaj.

                                                                  Ryba z bananem czyli przysmak z Madery (espada com banana)
                                                                  Ryba z bananem czyli przysmak z Madery (espada com banana)
                                                                  Ryba z bananem czyli przysmak z Madery (espada com banana)
                                                                  Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                                  Ryba z bananem czyli przysmak z Madery (espada com banana) - przepis

                                                                  Składniki:

                                                                  • 700 g filet z dorsza bez skóry,
                                                                    • 200 g mąka pszenna,
                                                                      • 2 l oleju rzepakowego.

                                                                        Składniki na panierkę:

                                                                        • 100 g mąka pszenna,
                                                                          • 100 g mąka ryżowa,
                                                                            • 180 g zimnej gazowanej wody (mocny gaz),
                                                                              • 50 ml spirytusu (lub inny mocny alkohol),
                                                                                • łyżeczka proszku do pieczenia .

                                                                                  Dodatki:

                                                                                  • 2 dojrzałe banany,
                                                                                    • masło,
                                                                                      • 500 g ziemniaki,
                                                                                        • 50 g masła,
                                                                                          • 50 g śmietanki kremowej 30%,
                                                                                            • gałka muszatałowa,
                                                                                              • ziarna świeże granatu,
                                                                                                • duży pęczek kolendry.

                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                  Rybę oczyść i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki. Następnie z składników na panierkę przygotowujemy ją i odstawiamy jak w przypadku ciasta na naleśniki do odpoczęcia. Olej należy rozgrzać do 180 st. C. Rybę oprószamy mąką, a następnie wkładamy do ciasta. Następnie zanurzamy w rozgrzanym oleju. Smażymy do chwili, aż będzie ryba złocista.

                                                                                                  Banany smażymy na maśle rozgrzanym i serwujemy na rybie.

                                                                                                  Banany na patyku
                                                                                                  Banany na patyku
                                                                                                  Banany na patyku
                                                                                                  Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                                                                  Banany na patyku - przepis

                                                                                                  Składniki:

                                                                                                  • 4 banany,
                                                                                                    • 200 g czekolada gorzkie,
                                                                                                      • 200 g czekolada białej,
                                                                                                        • łyżka oleju kokosowego,
                                                                                                          • orzechy ziemne prażone solone,
                                                                                                            • migdały prażone,
                                                                                                              • kolorowa posypka (3 różne rodzaje do posypania),
                                                                                                                • wiórki kokosowe,
                                                                                                                  • patyczki do lodów,
                                                                                                                    • kolorowe słomki.

                                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                                      Banany obierz ze skórki, i pokrój na pół. Wbij w podstawę patyczki do lodów. Następnie ułóż na desce wyłożonej papierem do pieczenia u wstaw do zamrażarki na około godzinę. Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej dodać olej i wymieszać. Banany szybko zanurzać w czekoladzie i od razu posypywać posypkami. Uwaga, czekolada szybko zastyga.

                                                                                                                      Puszyste, smażone banany w cieście
                                                                                                                      Puszyste, smażone banany w cieście
                                                                                                                      Puszyste, smażone banany w cieście
                                                                                                                      Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                                                                                      Banany z masłem orzechowym - przepis

                                                                                                                      Składniki:

                                                                                                                      • 3 banany,
                                                                                                                        • 200 g masła orzechowego 100%,
                                                                                                                          • łyżeczka oleju kokosowego,
                                                                                                                            • migdały prażone solone,
                                                                                                                              • 200 g czekolady gorzkiej.

                                                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                                                Banany obierz ze skórki, i pokrój na pół. Wbij w podstawę patyczki do lodów. Następnie ułóż na desce wyłożonej papierem do pieczenia u wstaw do zamrażarki na około 1h. Banany posmarować masłem orzechowym, migdały posiekać i obłożyć nimi masło. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i obtoczyć w niej banany.

                                                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                                                Autor: Teofila Siewko

                                                                                                                                Źródło: Szymon Czerwiński

                                                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                Materiał promocyjny

                                                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana