Puszyste, smażone banany w cieście - przepis
Składniki:
- 4 banany średnio dojrzałe,
- 130 g mąki pszennej,
- laska wanilii,
- 2 łyżeczki cukru,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 jajka „0”,
- 100 ml mleka tłustego,
- 40 g wiórków kokosowych,
- sól,
- 1,5 l oleju rzepakowego.
Dodatki:
- cukier puder,
- 500 ml lody śmietankowe.
Sposób przygotowania:
Do jednej miski dodaje suche składniki i połącz ze sobą. Następnie dodaj jaka i mleko. Za pomocą miksera połącz na jednolitą masę. Banany obierz i pokrój na 4 część. Każdą część przekrój również wzdłuż. Następnie każdy kawałek banana zanurz w cieście i masą na głęboki tłuszczu do chwili, aż będą rumiane. Przełóż na ręcznik papierowy i posyp cukrem pudrem.
Naleśniki z bananami z domowym kremem czekoladowym - przepis
Składniki:
- szklanka mleka,
- 2 jaja od szczęśliwych kur,
- szklanka mąki pszennej,
- 1/2 szklanka wody gazowanej,
- szczypta soli,
- 4 łyżki masła,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- 4 dojrzałe banany,
- masło klarowane do smażenia,
- cukier puder i cynamon do posypania,
- truskawki,
- borówki,
- maliny,
- kakao.
Sposób przygotowania:
Do miski przesiej przez sito mąkę oraz dodaj po kolei mleko, jaja, wodę, rozpuszczone masło, sól oraz cukier. Za pomocą ręcznego miksera wymieszaj ze sobą składniki na gęstą jednolitą masę. Jeżeli masz czas to odstaw na 30 minut, aby ciasto się przegryzło. Po tym czasie ponownie wymieszaj ze sobą składniki.
Patelnię najlepiej żeliwną naleśnikową (jeżeli taką posiadasz) rozgrzej i przesmaruj powierzchnię cienką warstwą masła o. Następnie za pomocą łyżki wazowej wylej cienką warstwę ciasta. Smaż z obu stron na złocisty kolor.
Sprytna Rada: dzięki dodatku wody gazowanej, naleśniki są delikatniejsze, ważne, aby ciasto odczekało 30 minut.
Krem czekoladowy z awokado - przepis
Składniki:
- 2 awokado Haas miękkie,
- łyżeczka miodu,
- 2 łyżeczki kakao,
- łyżeczka wanilii,
- sól,
- 100 g czekolady gorzkiej.
Sposób przygotowania:
Do blendera wrzuć całe awokado wyjęte ze skórki za pomocą łyżki, do tego dodaj miód, kakao, wanilię, sól. Wszystko razem zblenduj. Na małym ogniu w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Czekoladę dodaj do zblendowanych wcześniej składników i całość razem wymieszaj.
Ryba z bananem czyli przysmak z Madery (espada com banana) - przepis
Składniki:
- 700 g filet z dorsza bez skóry,
- 200 g mąka pszenna,
- 2 l oleju rzepakowego.
Składniki na panierkę:
- 100 g mąka pszenna,
- 100 g mąka ryżowa,
- 180 g zimnej gazowanej wody (mocny gaz),
- 50 ml spirytusu (lub inny mocny alkohol),
- łyżeczka proszku do pieczenia .
Dodatki:
- 2 dojrzałe banany,
- masło,
- 500 g ziemniaki,
- 50 g masła,
- 50 g śmietanki kremowej 30%,
- gałka muszatałowa,
- ziarna świeże granatu,
- duży pęczek kolendry.
Sposób przygotowania:
Rybę oczyść i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki. Następnie z składników na panierkę przygotowujemy ją i odstawiamy jak w przypadku ciasta na naleśniki do odpoczęcia. Olej należy rozgrzać do 180 st. C. Rybę oprószamy mąką, a następnie wkładamy do ciasta. Następnie zanurzamy w rozgrzanym oleju. Smażymy do chwili, aż będzie ryba złocista.
Banany smażymy na maśle rozgrzanym i serwujemy na rybie.
Banany na patyku - przepis
Składniki:
- 4 banany,
- 200 g czekolada gorzkie,
- 200 g czekolada białej,
- łyżka oleju kokosowego,
- orzechy ziemne prażone solone,
- migdały prażone,
- kolorowa posypka (3 różne rodzaje do posypania),
- wiórki kokosowe,
- patyczki do lodów,
- kolorowe słomki.
Sposób przygotowania:
Banany obierz ze skórki, i pokrój na pół. Wbij w podstawę patyczki do lodów. Następnie ułóż na desce wyłożonej papierem do pieczenia u wstaw do zamrażarki na około godzinę. Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej dodać olej i wymieszać. Banany szybko zanurzać w czekoladzie i od razu posypywać posypkami. Uwaga, czekolada szybko zastyga.
Banany z masłem orzechowym - przepis
Składniki:
- 3 banany,
- 200 g masła orzechowego 100%,
- łyżeczka oleju kokosowego,
- migdały prażone solone,
- 200 g czekolady gorzkiej.
Sposób przygotowania:
Banany obierz ze skórki, i pokrój na pół. Wbij w podstawę patyczki do lodów. Następnie ułóż na desce wyłożonej papierem do pieczenia u wstaw do zamrażarki na około 1h. Banany posmarować masłem orzechowym, migdały posiekać i obłożyć nimi masło. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i obtoczyć w niej banany.
Zobacz także:
- Banan z cytryną i cukrem na dwa sposoby. Romantyczny i szybki podwieczorek
- Deser bananowy – propozycje podania. Proste i szybkie przepisy
- Pieczone i smażone banany w cieście – najlepsze przepisy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News