Grillujemy z Szymonem Czerwińskim i Robertem Burneiką

Grillowa kuchnia Roberta Burneiki i Szymona Czerwińskiego
Źródło: Dzień Dobry TVN
Za chwilę majówka, a to oznacza, że rozpoczynamy sezon na grillowanie. W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński i Robert Burneika przygotowali pyszne dania z grilla. Sprawdź ich przepisy.

Steki na grilla a’la Burneika

Steki na grilla a’la Burneika
Steki na grilla a’la Burneika
Steki na grilla a’la Burneika
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Składniki:

  • 10 steków Antrykot,
    • olej z oliwek,
      • pieprz i sól,
        • rozmaryn świeży,
          • 2 papryki czerwone,
            • papryka żółta,
              • masło,
                • 2 kg ananasa.

                  Marynowane skrzydełka z sosem orzechowym

                  Marynowane skrzydełka z sosem orzechowym
                  Marynowane skrzydełka z sosem orzechowym
                  Marynowane skrzydełka z sosem orzechowym
                  Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                  Składniki:

                  • 2 kg skrzydełek z kurczaka,
                    • 150 ml whisky,
                      • 6 łyżek miodu,
                        • 2 łyżki oliwy z oliwek,
                          • 4 cm obranego imbiru,
                            • 3 ząbki czosnku,
                              • 2 łyżki sosu worcestershire,
                                • 2 łyżki sosu BBQ,
                                  • szklanka bulionu wołowego (opcja),
                                    • łyżka papryczka chili,
                                      • łyżka słodkiej papryki wędzonej,
                                        • łyżka miodu,
                                          • sól i pieprz,
                                            • dekoracja: cienki szczypior pęczek.

                                              Składniki na sos orzechowy:

                                              • 200 ml mleka kokosowego,
                                                • 7 łyżek masła orzechowego,
                                                  • łyżeczka miodu,
                                                    • łyżeczka soli,
                                                      • łyżeczka sosu chili,
                                                        • ząbek czosnku,
                                                          • sok z limonki,
                                                            • garść orzechów nerkowca,
                                                              • 50 ml wody letniej.

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                Do miski dodaj kolejno: alkohol, miód, oliwę z oliwek, imbir starty na tarce, czosnek przeciśnięty przez prasę lub roztarty nożem, sos worcestershire lub BBQ, papryczki chili, paprykę wędzoną, sól i pieprz oraz bulion. Całość dokładnie wymieszaj, aż składniki połączą się w jedną marynatę.

                                                                Skrzydełka umyj pod zimną wodą, następnie osusz ręcznikiem papierowym. Każde skrzydło przy pomocy noża podziel na trzy części w miejscu zgięć. Najcieńsze części skrzydełek wyrzuć. Pozostałe dodaj do przygotowanej marynaty na 24 godziny. Pamiętaj, aby co kilka godzin przemieszać.

                                                                Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Skrzydełka wyłóż do naczynia żaroodpornego lub na blachę. Piecz przez 60 minut lub do czasu, aż będą rumiane a mięso będzie bez problemu odchodzić od kości. Skrzydełka możesz podać z sałatką lub pociętymi w słupki warzywami.

                                                                Marynowana czerwona cebula

                                                                Marynowana czerwona cebula
                                                                Marynowana czerwona cebula
                                                                Marynowana czerwona cebula
                                                                Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                                Składniki:

                                                                • 2 czerwone obrane czerwone cebule,
                                                                  • 3 łyżeczki cukru,
                                                                    • 5 goździków,
                                                                      • kora cynamonu,
                                                                        • łyżeczka płatków chili,
                                                                          • pieprz w ziarnach,
                                                                            • szczypta soli,
                                                                              • 200 ml octu winnego,
                                                                                • 100 ml wody,
                                                                                  • mix: nasiona kolendry, gwizdka anyżu.

                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                    Schab oczyść z błon, umyj i osusz ręcznikiem papierowy. Cebulę poszatkuj w drobną kostkę, przełóż do miseczki. Dodaj do niej pozostałe składniki marynaty i dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolity sos. Wetrzyj go w schab, owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na całą noc.

                                                                                    Schab wyjmij z lodówki, oczyść z marynaty, następnie panieruj w mące, jajku, bułce tartej i smaż na złoty kolor. Wstaw na 15 minut, do pieca rozgrzanego do 200 stopni, aby mieć pewność, że schab dojdzie przy kości. Podawaj z ćwikłą i ziemniakami. Idealny jest również zimny na kanapki.

                                                                                    Do garnka dodaj ocet z białych winogron, szalotkę pokrojoną w drobną kostkę, estragon oraz sól pieprz i gotuj, aż płyn się zredukuje do gęstego sosu. Masło rozpuść w rondelku, pamiętaj aby było gorące ale nie wrzało. Do miski przełóż żółtka w temperaturze pokojowej i za pomocą rózgi roztrzep. Następnie nie przerywając ubijania dodawaj gorące masło. Uważaj, aby się nie zważyło. Do kremowej masy powoli dodaj otrzymany wywar z estragonu. Dopraw solą i pieprzem.

                                                                                    Marynowane schabowe z kością z sosem bearneńskim

                                                                                    Marynowane schabowe z kością z sosem bearneńskim
                                                                                    Marynowane schabowe z kością z sosem bearneńskim
                                                                                    Marynowane schabowe z kością z sosem bearneńskim
                                                                                    Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                                                    Składniki:

                                                                                    • duża cebula,
                                                                                      • 4 łyżki jogurtu greckiego,
                                                                                        • 4 łyżki pasaty pomidorowej,
                                                                                          • 2 łyżki octu balsamicznego,
                                                                                            • łyżka papryki chili,
                                                                                              • 2 ząbki czosnku,
                                                                                                • 3 liście laurowe,
                                                                                                  • sól i pieprz,
                                                                                                    • 4 jajka,
                                                                                                      • 50 g mąki pszennej,
                                                                                                        • bułka tarta,
                                                                                                          • olej do smażenia.

                                                                                                            Sos bearneński:

                                                                                                            • 2 żółtka od szczęśliwych kur,
                                                                                                              • szalotka,
                                                                                                                • 125 g masła klarowane,
                                                                                                                  • łyżeczka estragonu,
                                                                                                                    • 50 ml octu z białych winogron,
                                                                                                                      • sól i pieprz.

                                                                                                                        Dodatki:

                                                                                                                        • 150 g ćwikły,
                                                                                                                          • 300 g ziemniaków do pieczenia.

                                                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                                                            Schab oczyść z błon, umyj i osusz ręcznikiem papierowy. Cebulę poszatkuj w drobną kostkę, przełóż do miseczki. Dodaj do niej pozostałe składniki marynaty i dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolity sos. Wetrzyj go w schab, owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na całą noc.

                                                                                                                            Schab wyjmij z lodówki, oczyść z marynaty, następnie panieruj w mące, jajku, bułce tartej i smaż na złoty kolor. Wstaw na 15 minut, do pieca rozgrzanego do 200 stopni, aby mieć pewność, że schab dojdzie przy kości. Podawaj z ćwikłą i ziemniakami. Idealny jest również zimny na kanapki.

                                                                                                                            Do garnka dodaj ocet z białych winogron, szalotkę pokrojoną w drobną kostkę, estragon oraz sól pieprz i gotuj, aż płyn się zredukuje do gęstego sosu. Masło rozpuść w rondelku, pamiętaj aby było gorące ale nie wrzało. Do miski przełóż żółtka w temperaturze pokojowej i za pomocą rózgi roztrzep. Następnie nie przerywając ubijania dodawaj gorące masło. Uważaj, aby się nie zważyło. Do kremowej masy powoli dodaj otrzymany wywar z estragonu. Dopraw solą i pieprzem.

                                                                                                                            Marynowany zielony ogórek

                                                                                                                            Składniki:

                                                                                                                            • zielony ogórek,
                                                                                                                              • 200 ml octu z białego wina,
                                                                                                                                • 100 ml wody,
                                                                                                                                  • łyżka cukru,
                                                                                                                                    • łyżeczka płatków chili,
                                                                                                                                      • łyżeczka wędzonej papryki,
                                                                                                                                        • pęczek mięty,
                                                                                                                                          • sól i pieprz.

                                                                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                                                                            Ogórki umyj a następnie pokrój w cienkie plastry za pomocą szatkownicy lub ostrego noża. Przełóż do miski. W garnku zagotuj: wodę, ocet i cukier, tabasco i papryką wędzoną. Wystudź marynatę. Następnie zalej nią ogórka i dodaj świeżą miętę. Dokładnie wymieszaj o odstaw na 2h aby się przegryzło.

                                                                                                                                            Karkówka marynowana w miodzie

                                                                                                                                            Karkówka marynowana w miodzie
                                                                                                                                            Karkówka marynowana w miodzie
                                                                                                                                            Karkówka marynowana w miodzie
                                                                                                                                            Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                                                                                                            Składniki:

                                                                                                                                            • 1 kg g mięsa karkowego pokrojonego na kotlety,
                                                                                                                                              • 2 cebula biała obrana,
                                                                                                                                                • 2 cebule czerwone obrana,
                                                                                                                                                  • 4 ząbki czosnku,
                                                                                                                                                    • 2 łyżki miodu,
                                                                                                                                                      • 2 łyżki chili w płatkach,
                                                                                                                                                        • 2 łyżki keczupu ,
                                                                                                                                                          • łyżka cynamonu,
                                                                                                                                                            • łyżka ziół prowansalskich,
                                                                                                                                                              • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
                                                                                                                                                                • łyżka papryki słodkiej wędzonej,
                                                                                                                                                                  • łyżka oliwy.

                                                                                                                                                                    Dodatki:

                                                                                                                                                                    • opakowanie mixu sałat,
                                                                                                                                                                      • 20 pomidorków koktajlowych,
                                                                                                                                                                        • Winegret (sok z 1/2 pomarańczy, 5 łyżek oliwy z oliwek, sól, pieprz, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka miodu - słoik z nakrętką do połączenia składników).

                                                                                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                          Cebule pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez prasę lub drobno posiekaj za pomocą noża. Tak przygotowane warzywa dodaj do rozgrzanego garnka i smaż do chwili zeszklenia na oliwe. Dodaj następnie: miód, chili, keczup, cynamon, zioła, gałkę oraz paprykę. Gotuj do chwili, aż marynata się zagotuje. Mięso oczyść z błon i pokrój na równe kawałki o grubości około 1 cm. Następnie każdy plaster obtocz w schłodzonej marynacie. Tak przygotowane mięso marynuj przez około 24 - 48h. Pamiętaj, aby w połowie czasu przemieszać całą zawartość.

                                                                                                                                                                          Tak zamarynowane możesz smażyć na grillu lub na patelni grillowej. Do tak przygotowanego dania proponuję podać mix sałat z domowym winegretem.

                                                                                                                                                                          Marynowana wołowina po azjatycku

                                                                                                                                                                          Składniki:

                                                                                                                                                                          • 300 g makaron udon,
                                                                                                                                                                            • 4 szalotki,
                                                                                                                                                                              • marchewka,
                                                                                                                                                                                • 100 g grzybów shitake,
                                                                                                                                                                                  • 100 g pieczarek,
                                                                                                                                                                                    • skórka i sok z 1 limonki,
                                                                                                                                                                                      • szczypior cienki,
                                                                                                                                                                                        • orzeszki prażone solone ziemne,
                                                                                                                                                                                          • 2 jajka ugotowane na miękko.

                                                                                                                                                                                            Składniki na marynatę:

                                                                                                                                                                                            • 300 g polędwicy wołowej,
                                                                                                                                                                                              • 2 łyżki sosu sojowego,
                                                                                                                                                                                                • 2 łyżki sosu rybnego,
                                                                                                                                                                                                  • 2 łyżki sosu ostrygowego,
                                                                                                                                                                                                    • 2 łyżki oleju sezamowego,
                                                                                                                                                                                                      • 2 ząbki czosnku,
                                                                                                                                                                                                        • 1 cm startego imbiru,
                                                                                                                                                                                                          • pieprz młotkowany.

                                                                                                                                                                                                            Wołowinę pokrój w cienkie plastry przełóż do miski. Następnie dodaj do niej składniki marynaty i odstaw na minimum godzinę. W tym czasie posiekaj, szalotki, marchewkę i grzyby. Na patelni rozgrzej z olejem sezamowym przemaż wołowinę. Następnie zdejmij z ognia i na tej samej patelni smażymy warzywa. Warzywa powinny być chrupiące. Dodajemy do nich wołowinę, ugotowany makaron i sok z limonki. Doprawiamy, dekorujemy szczypiorem i ziemnymi orzeszkami i serwujemy.

                                                                                                                                                                                                            Zobacz także:

                                                                                                                                                                                                            Autor: Teofila Siewko

                                                                                                                                                                                                            Źródło: Szymon Czerwiński, Robert Burneika

                                                                                                                                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                                                                            podziel się:

                                                                                                                                                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                                                                                            Materiał promocyjny

                                                                                                                                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana