Pieczarki to bez wątpienia jedne z najpopularniejszych grzybów. Łatwo dostępne, delikatne w smaku - nic dziwnego, że przez lata zyskały rzesze fanów. Jakiś czas temu zainspirowały mamę Katarzyny Dąbrowskiej do kuchennych eksperymentów. Teraz aktorka postanowiła podzielić się rodzinnymi recepturami w kuchni Dzień Dobry TVN. Co wyczaruje z białych kapeluszy?
Faszerowane kapelusze pieczarek
- 10 pieczarek dużych
- pół cytryny
- 250-300 g sera typu roquefort (lub polski rokpol)
- duży pęczek pietruszki
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Pieczarki umyć, obrać ze skórki i skropić sokiem z cytryny. Oddzielić nóżki od kapeluszy, wszystkie nóżki posiekać oraz 1 lub 2 pieczarki posiekać. Ząbek czosnku obrać, rozetrzeć z odrobiną soli. Natkę pietruszki drobno posiekać, rokpol rozdrobnić widelcem i wymieszać z posiekanymi grzybami oraz zieleniną i czosnkiem. Farszem wypełnić kapelusze. Ułożyć je na natłuszczonej blasze. Piec 20-25 min w temperaturze 200°C
Sałatka z wędzonej ryby z pieczarkami
- 300 g pieczarek
- pół cytryny
- duży pęczek natki pietruszki
- 300 g wędzonej ryby - pstrąga
- 1 biała cebula
- pół szklanki majonezu
- kilka liści karbowanej sałaty
- pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i pokroić, przelać wrzątkiem na sitku żeby była delikatniejsza. Pieczarki oczyścić, obrać ze skórki i pokroić w bardzo cienkie plastry. Skropić sokiem z cytryny. Rybę oczyścić z ości i podzielić na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki umyć i posiekać. W dużej misce wymieszać pieczarki, rybę, cebulę oraz natkę. Liście sałaty umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Salaterkę wyłożyć sałatą nałożyć sałatkę zalać majonezem. Uwagi: Do sałatki najlepsze będą bardzo świeże niezbyt duże i jasne pieczarki.
Tarta z pieczarkami
Kruche ciasto:
- 180 g mąki
- szczypta soli
- 125 g masła zimnego
- 1 żółtko
- 2 łyżki wody
Farsz:
- 2 duże łyżki masła
- 2 małe czerwone cebule
- 250 g pieczarek
- 1 mały brokuł
- tymianek świeży lub suszony
Masa do farszu:
- 3 jajka i 1 białko
- 250 ml śmietanka gęsta 30 %
- 100 g starty ser gruyere lub ewentualnie ementaler
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Mieszamy przesianą mąkę z solą. Dodajemy zimne posiekane masło i łączymy wszystko razem opuszkami palców, aż powstanie rodzaj kruszonki. Żółtko mieszamy z łyżką wody i dodajemy do ciasta. Wyrabiamy szybko aby ciasto zbytnio się nie zagrzało. Jeśli ciasto jest zbyt suche dolewamy jeszcze jedną łyżkę wody. Formujemy kulę, owijamy folią, chowamy do lodówki na 20/30 min. Następnie cienko rozwałkowujemy ciasto na posypanym mąką blacie - przewracając co chwila, żeby się nie przykleiło. Przynosimy ciasto do formy lub (jeśli ciasto nie daje się rozwałkować na placek) wylepiamy nim dno oraz boki. Widelcem robimy dziurki. Wstawiamy do lodówki na kolejne 20/30min.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Przykrywamy ciasto papierem do pieczenia, posypujemy na wierzchu fasolą (dla obciążenia) i pieczemy "na biało" przez 10/ 15 min. Wyciągamy, zdejmujemy fasolę i pieczemy dalej około 10 min. Wyjmujemy ciasto zostawiamy do przestudzenia.
W międzyczasie kiedy ciasto się piecze przygotowujemy farsz. Myjemy, obieramy i kroimy w plastry pieczarki oraz cebulę. Brokuł myjemy i rwiemy na mniejsze różyczki a następnie krótko gotujemy na parze aby pozostał jędrny (wystarczy 5 min). Na patelni rozgrzewamy dwie duże łyżki masła, szklimy, i podsmażamy cebulę do miękkości a następnie dodajemy pieczarki i dusimy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz gałką muszkatołową. W średniej misce miksujemy trzy jajka oraz białko, które zostało nam z wyrabiania ciasta, łączymy jajka ze śmietaną i znów miksujemy, doprawiamy sola pieprzem i gałką muszkatołową. Na kruchym spodzie rozkładamy podsmażoną cebulkę z pieczarkami oraz różyczki brokułu i listki tymianku. Całość zalewamy masą jajeczną. Posypujemy odrobiną startego sera na wierzchu. Tartę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180° (opcja góra/dół) i pieczemy około 25/30 min lub do momentu, aż farsz się ładnie zetnie a wierzch zarumieni. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Tarta z gruszkami
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 25 g cukru pudru ( lub zwykłego, lub brązowego) plus odrobina cukru pudru do podania
- 125 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę
- 1 żółtko
- 1 łyżka wody (opcjonalnie)
Nadzienie:
- 2 gruszki
- 250 g serka mascarpone
- 2 jajka + 1 białko
- 60 g cukru pudru
- laska wanilii
Sposób przygotowania:
Mieszamy przesianą mąkę z cukrem. Dodajemy zimne posiekane masło i łączymy wszystko razem opuszkami palców, aż powstanie rodzaj kruszonki. Żółtko mieszamy z łyżką wody i dodajemy do ciasta. Wyrabiamy szybko aby ciasto zbytnio się nie zagrzało. Jeśli ciasto jest zbyt suche dolewamy jeszcze jedną łyżkę wody. Formujemy kulę owijamy folią chowamy do lodówki na 20/30 min. Następnie cienko rozwałkowujemy ciasto na posypanym mąką blacie - przewracając co chwila, żeby się nie przykleiło. Przynosimy ciasto do formy lub (jeśli ciasto nie daje się rozwałkować na placek) wylepiamy nim dno oraz boki. Widelcem robimy dziurki. Wstawiamy do lodówki na kolejne 20/30min. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Przykrywamy ciasto papierem do pieczenia, posypujemy na wierzchu fasolą (dla obciążenia) i pieczemy "na biało" przez 10/ 15 min. Wyciągamy, zdejmujemy fasolę i pieczemy dalej około 10 min. Wyjmujemy ciasto zostawiamy do przestudzenia.
Nadzienie:
Jajka z cukrem ubijamy na puszysta pianę potem ziarenka wanilii i małymi porcjami dodajemy mascarpone na małych obrotach mieszamy. Całość przelewamy na ostudzony spód, na wierzchu rozkładamy plastry gruszek. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180° przez kolejne 25/30 min momentu aż się masa zetnie. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Zobacz także:
- Propozycje Joanny Brodzik na weekendowy obiad i deser. Sprawdź jej wyjątkowe przepisy
- Małgorzata Potocka i jej wnuk Tadeusz rządzą w kuchni DDTVN. Poznaj ich orientalne smaki!
- Marzena Rogalska i Aleksandra Kurzak - przyjaciółki od kuchni. Wypróbuj ich popisowe dania
Autor: KL
Reporter: Katarzyna Dąbrowska