Propozycje Joanny Brodzik na weekendowy obiad i deser. Sprawdź jej wyjątkowe przepisy

Propozycje Joanny Brodzik na weekendowy obiad i deser. Sprawdź jej wyjątkowe przepisy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchenne wariacje Joanny Brodzik
Kuchenne wariacje Joanny Brodzik
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Joanna Brodzik znana jest przede wszystkim jako aktorka serialowa i filmowa. Granie nie jest jednak jej jedyną pasją. Uwielbia gotować, co pokazała już jakiś czas temu, wydając książkę kulinarną "Umami". W kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentowała wyjątkowe dania, które możesz podać na obiad, a twoja rodzina wręcz je pokocha. Przygotowała też dwa desery. Warto skorzystać z tych przepisów w weekend i nie tylko.

Grillowana kapusta nadziewana mięsem

Składniki:

  • 0,2 kostki masła,
    • 150 g boczku pokrojonego w kostkę,
      • mała cebula drobno posiekana,
        • główka kapusty,
          • 250 g mięsa wołowego zmielonego (łopatka),
            • 1/2 szklanki sosu do grilla,
              • plaster sera,
                • sól wędzona i pieprz.
                  Grillowana kapusta z mięsem
                  Grillowana kapusta z mięsem
                  Grillowana kapusta z mięsem
                  Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                  Sposób przygotowania:

                  Łyżkę masła rozpuść na średnim ogniu, a potem dodaj boczek i cebulę. Smaż do zbrązowienia, a następnie odcedź na sicie, tak by odzyskać tłuszcz. Odstaw tłuszcz. Z puszki po tuńczyku zrób krążek, obręcz pozbawioną denka z dwóch stron, która będzie podstawą dla kapusty. Odetnij głąb kapusty, wykonując okrężne, skośne ciecie, dookoła głąba. Wydrąż łyżką do lodów, tak, by po wycięciu powstał lejek, czyli miejsce na farsz.

                  Wymieszaj mięso razem z odrobiną tłuszczu ze smażenia boczku, a potem usmaż i dodaj sos. Kapustę odwróć otworem do góry i postaw na podstawce z puszki, a następnie posmaruj z wierzchu pozostałym ze smażenia tłuszczem za pomocą pędzelka, posyp solą i pieprzem, a potem włóż do kapusty nadzienie i dodaj ser.

                  Kapustę z podstawką ustaw na tacce na środku piekarnika. Piecz w ustawieniach dwie grzałki góra-dół przez godzinę, w temperaturze 180 stopni. Potem wyjmij kapustę. Nastaw grill na 240 stopni i grilluj ją, doglądając stanu zwęglenia liści co 30 minut. Grilluj kapustę przez 1-1,5 godziny, aż będzie bardzo miękka. Można to sprawdzić patykiem do szaszłyków albo wykałaczką. Przed podaniem usuń zwęglone liście, podawaj w całości dla efektu, krój w trójkąty, serwuj na wielkich pajdach wiejskiego chleba, który cudownie wchłonie sos. Pozostały sos zagotuj i redukuj na małym ogniu przez 20 minut, aż stanie się brązowy i gesty.

                  Grillowana kapusta nadziewana mięsem z sosem
                  Grillowana kapusta nadziewana mięsem z sosem
                  Grillowana kapusta nadziewana mięsem z sosem
                  Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                  Sos do mięsa z grilla z Kansas City

                  Składniki:

                  • 2 szklanki ketchupu,
                    • 1/4 szklanki octu jabłkowego,
                      • 1/4 sklanki sosu worcestershire,
                        • 1/4 szklanki brazowego cukru,
                          • 2 łyżki miodu,
                            • 2 łyżki musztardy,
                              • łyżka tabasco,
                                • łyżka przyprawy do grilla,
                                  • łyżeczka pieprzu,
                                    • łyżka wędzonej papryki chipotle,
                                      • łyżka wody gazowanej,
                                        • łyżka soli wędzonej.

                                          Sposób przygotowania:

                                          Połącz wszystkie składniki, dobrze wymieszaj i odstaw do przegryzienia się.

                                          Gruszki z orzechami włoskimi, masłem orzechowym i kolendrą

                                          Składniki:

                                          • 6 dużych dojrzałych gruszek Wiliams,
                                            • 1/2 cytryny,
                                              • 5 łyżek masła orzechowego,
                                                • herbatniki,
                                                  • rum,
                                                    • 5 łyżek pokruszonych orzechów włoskich,
                                                      • po 1/2 łyżeczki cynamonu, gałki muszkatołowej, goździków,
                                                        • 3 łyżki prażonych, zmielonych ziaren kolendry,
                                                          • zielona kolendra do przybrania.
                                                            Gruszki z orzechami włoskimi, masłem orzechowym i kolendrą
                                                            Gruszki z orzechami włoskimi, masłem orzechowym i kolendrą
                                                            Gruszki z orzechami włoskimi, masłem orzechowym i kolendrą
                                                            Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            Z podstawy każdej gruszki odkrój cienki plaster, a z góry zetnij pokrywkę z ogonkiem. Odcięte miejsca posmaruj cytryną, żeby nie ciemniały. Łyżeczką do wydrążania owoców wydrąż gniazda nasienne i miąższ, a potem dodaj do środka po kilka kropel cytryny. W misce utrzyj masło orzechowe z herbatnikami, przyprawami i rumem. Nafaszeruj gruszki masą i przykryj odkrojonymi wcześniej "pokrywkami", lekko dociskając. Ułóż gruszki w natłuszczonej aluminiowej brytfannie, możesz to zrobić wcześniej i trzymać gruszki w lodówce. Umieść brytfankę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni i pozostaw w nim gruszki przez 40-60 minut, aż się przyrumienią i zmiękną po bokach. Na 15 ostatnich minut przełącz piekarnik na grill - 240 stopni.

                                                            Eton Mess - deser w słoiczku

                                                            Składniki:

                                                            • 500 g świeżych truskawek i borówek,
                                                              • 500 ml słodkiej śmietanki 36%, schłodzonej,
                                                                • po 100 g bezy, krakersów, biszkoptów,
                                                                  • 1/2 łyżki cukru pudru,
                                                                    • Do dekoracji: kilka truskawek i listki mięty.
                                                                      Eton mess
                                                                      Eton mess
                                                                      Eton mess
                                                                      Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                      Truskawki umyj, osusz i usuń z nich szypułki. Trochę mniej niż połowę zmiksuj blenderem na mus, a resztę pokrój na kawałki. Wymieszaj razem i dodaj cukier puder (ilość cukru zależy od truskawek. Jeśli są słodkie, cukier można pominąć). Bezy pokrusz na grube kawałki. Śmietankę ubij, aż zgęstnieje, ale nie będzie całkiem sztywna. Dodaj do niej pokruszone bezy i wymieszaj delikatnie łyżką lub szpatułką. Połowę truskawek z musem rozłóż do czterech ozdobnych słoiczków. Wyłóż na nie połowę bitej śmietany z bezami. Na wierzch wyłóż resztę truskawek i przykryj resztą śmietany z bezami. Można udekorować kawałkami truskawek i listkami mięty. Deser podaj od razu lub przez chwilę schładzaj go w lodówce.

                                                                      Faszerowane dojrzewającym serem, orzechami piniowymi i czosnkiem kapelusze portobello

                                                                      Składniki:

                                                                      • 4 duże kapelusze pieczarek portobello,
                                                                        • 2 ząbki czosnku, pokrojone w słupki,
                                                                          • 100 g twardego sera, pokrojonego na kawałki,
                                                                            • kilka gałązek świeżego rozmarynu,
                                                                              • 2 łyżki pestek dyni,
                                                                                • 1/2 szklanki octu balsamicznego,
                                                                                  • sól, pieprz,
                                                                                    • 1,5 szklanki oliwy z oliwek,
                                                                                      • listki bazylii do dekoracji.
                                                                                        Faszerowane kapelusze portobello
                                                                                        Faszerowane kapelusze portobello
                                                                                        Faszerowane kapelusze portobello
                                                                                        Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                        Oczyść kapelusze pieczarek wilgotnym ręcznikiem papierowym, zrób od spodu kilka nacięć i powkładaj w nie: pestki z dyni, ser, czosnek i rozmaryn. Zmieszaj w misce ocet, sól i pieprz, a potem dodaj oliwę. Do płaskiego naczynia wylej trochę powstałej marynaty, poukładaj w niej grzyby blaszkami do góry, a pozostałą cześć marynaty wylej na grzyby. Odstaw przykryte naczynie do lodówki na 3 godziny. Wyjmij grzyby i odlej marynatę. Kapelusze piecz w podwójnym pieczeniu w piekarniku, w temperaturze 200 stopni, przez 40-60 minut, aż się przyrumienią i zmiękną po bokach. Na koniec włącz funkcję grill - 240 stopni - i piecz jeszcze przez 15 minut.

                                                                                        Zobacz także:

                                                                                        Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                                        Źródło: Joanna Brodzik

                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości