Śródziemnomorskie smaki Umami: chłodnik z arbuza, tabbouleh, klaftiko i wszech-placek z przepisów Joanny Brodzik

Źródło: Dzień Dobry TVN
Letnia kuchnia Joanny Brodzik
Letnia kuchnia Joanny Brodzik
Dania imbirem pachnące
Dania imbirem pachnące
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
W kuchni Dzień Dobry TVN Joanna Brodzik, aktorka i autorka książki kulinarnej "Umami" przygotowała swoje pyszne dania, pełne tytułowego smaku umami. Sprawdź jej przepisy na chłodnik z arbuza, sałatkę tabbouleh, klaftiko oraz wszech-placek. 
Chłodnik z arbuza i kiszonych buraków z fetą i aromatycznymi ziołami
Chłodnik z arbuza i kiszonych buraków z fetą i aromatycznymi ziołami
Chłodnik z arbuza i kiszonych buraków z fetą i aromatycznymi ziołami
Źródło: Ola Skowron/East News

Chłodnik z arbuza i kiszonych buraków z fetą i aromatycznymi ziołami - przepis

Składniki:

  • 2 kg arbuza,
    • 1 l zimnego bulionu warzywnego,
      • 0,5 l soku z kiszonych buraków i selera,
        • 4 ugotowane buraki,
          • 2 ząbki czosnku,
            • do smaku: sól, pieprz, sos maggi, oliwa z oliwek, cytryna,
              • do przybrania: posiekana garść tymianku, oregano, pokruszony ser feta owczy.

                Sposób przygotowania:

                Z arbuza odcinamy "pokrywkę", zawijamy w folię i odkładamy do lodówki, łyżką do lodów wydrążamy miąższ do osobnej miski. W ten sposób ze skorupy arbuza powstanie naczynie na chłodnik.

                Do blendera wrzucamy pokrojonego arbuza (jak się da bez pestek), buraki, sok, bulion, posiekany czosnek, dodajemy łyżkę oliwy. Blendujemy na gładki krem. Sól, pieprz, sok z cytryny dodajemy do smaku. Wlewamy do arbuza, na wierzch posypując zieleniną i pokruszoną fetą. Zakrywamy "pokrywkę" i zostawiamy w cieple, by połączyły się smaki.

                Sałatka tabbouleh
                Sałatka tabbouleh
                Sałatka tabbouleh
                Źródło: Ola Skowron/East News

                Sałatka tabbouleh - przepis

                Składniki:

                • czerwona cebula,
                  • sok z limonki,
                    • pęczek pietruszki,
                      • pęczek kolendry,
                        • pęczek mięty,
                          • 2 dojrzałe pomidory z małą ilością pestek ,
                            • łyżka oliwy z oliwek,
                              • szklanka wody lub bulionu warzywnego,
                                • 0,5 szklanki kaszy drobnej bulgur,
                                  • łyżka mieszanki przypraw typu zatar lub baharat,
                                    • 2 sery haloumi.

                                      Do smażenia:

                                      • oliwa,
                                        • łyżka Semoliny lub kaszy manny.

                                          Sposób przygotowania:

                                          Nastaw wodę lub bulion, doprowadź do wrzenia. Zalej kaszę, więcej niż w połowie wysokości, aby przykryć sucha masę. Zamieszaj, zakryj szczelnie do napęcznienia. Posiekaj drobno cebulę i zaparz sokiem z limonki. Wymasuj mocno najlepiej w rękawiczkach. Posiekaj w drobną kostkę pomidory i dodaj do cebuli, posól i popieprz, żeby puściły sok. Usiekaj drobno zieleninę razem z łodygami, im drobniej tym lepiej. Dodaj do cebuli i pomidorów, dosyp kasze i przypraw mieszanką przypraw. Odstaw jeszcze na chwile w cieple miejsce. Ser haloumi pokrój w plastry, rozgrzej oliwę na patelni. Delikatnie odciśnij ser w Semolinie, a następnie połóż na rozgrzanym tłuszczu. Odwróć i przyrumień z drugiej strony. Sałatkę układaj na gorących plastrach sera.

                                          Kleftiko
                                          Kleftiko
                                          Kleftiko
                                          Źródło: Ola Skowron/East News

                                          Kleftiko - przepis

                                          Składniki:

                                          • 1 kg jagnięciny,
                                            • 250 g oliwek czarnych kalamata z pestkami,
                                              • 250 ml greckiego wina retsina,
                                                • sok z 0,5 cytryny,
                                                  • 4 marchewki,
                                                    • 4 ziemniaki,
                                                      • 2 słodkie papryki (czerwona i zielona),
                                                        • 4 czerwone cebule,
                                                          • 4 dojrzałe pomidory, najlepiej odmian gargamel albo bawole serce,
                                                            • główka czosnku,
                                                              • 200 g sera feta po garści: świeżej szałwii, oregano, tymianku i mięty,
                                                                • łyżeczka suszonych ziół prowansalskich,
                                                                  • 200 ml oliwy z oliwek sól morska pieprz.

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    Mięso umyj, oczyść z błon, pokrój na plastry grubości 2 centymetrów. Posól i popieprz z obu stron. W pojemniku zmieszaj wino, oliwę, sok z cytryny i suszone zioła. Pokrój drobniutko kilka oliwek, obierz z łupinek i zmiażdż czosnek, cebulę pokrój w grube piórka i dorzuć wszystko do marynaty. Przełóż do niej mięso, starannie ją w nie wmasuj, przykryj i odstaw pod przykryciem na noc do lodówki. Wyjmij jagnięcinę z lodówki i poczekaj, aż się ociepli do temperatury pokojowej. Marchewkę, ziemniaki i paprykę pokrój w grube kawałki. Świeże zioła umyj i osusz. Oliwki odsącz. Pomidory pokrój na grube plastry. Fetę pokrusz w palcach lub pokrój w kostkę.

                                                                    Do głębokiego talerza włóż zwilżony arkusz papieru do pieczenia (moczę go i wyciskam, a potem rozprostowuję). A na niego drugi, tak żeby rogi mijały się po przekątnej. Nałóż ziemniaki, marchewkę, mięso wraz z zalewą, pomidory, oliwki, fetę i świeże zioła. Posól i popieprz po wierzchu i przelej odrobiną marynaty. Szczelnie zwiąż sakiewkę sznurkiem. Przygotuj kolejne porcje, aż wyczerpiesz składniki. Ułóż sakiewki na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz 2 godziny. Przed wyciągnięciem blachy uchyl drzwiczki piekarnika na 5 minut. Podawaj każdą sakiewkę na głębokim talerzu. Przygotuj się na okrzyki zachwytu przy rozwiązywaniu tobołków z kleftiko.

                                                                    Wszech-placek
                                                                    Wszech-placek
                                                                    Wszech-placek
                                                                    Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                    Wszech-placek - przepis

                                                                    Składniki:

                                                                    • 500 g mąki typ 450,
                                                                      • 200 g erytrolu,
                                                                        • 250 ml mleka 3,2%,
                                                                          • 250 ml oleju rzepakowego,
                                                                            • 2 jajka,
                                                                              • łyżeczka sody,
                                                                                • łyżeczka proszku do pieczenia.
                                                                                  • Do wersji piernikowej:
                                                                                    • 5 łyżek powideł śliwkowych,
                                                                                      • łyżka miodu,
                                                                                        • opakowanie przyprawy do piernika,
                                                                                          • łyżka suszonego imbiru,
                                                                                            • łyżka masła do wysmarowania formy,
                                                                                              • łyżka mąki migdałowej do wysypania formy.

                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                Nastaw piekarnik na 180°C. Mąkę odmierz miarką i napowietrz, przesypując przez sitko razem z sodą i proszkiem do pieczenia wprost do misy miksera. Tą samą miarką odmierz erytrytol, wsyp do misy, a następnie wlej do niej mleko i olej. Dodaj jajka, powidła, miód, imbir i przyprawy. Nastaw mikser na niskie obroty. Na blachę wyłóż masło i wstaw na chwilę do piekarnika. Zwiększ obroty w mikserze. Wyjmij blachę i rozsmaruj masło, pamiętając o brzegach. Wysyp ją mąką migdałową, obracając nią na wszystkie strony (najlepiej nad zlewem). Wylej na nią ciasto i wstaw do piekarnika na 45–50 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki i wbij w ciasto wykałaczkę albo patyk do szaszłyków. Jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe i można je odstawić do wystygnięcia. Gotowe ciasto możesz polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą albo ogrzaną konfiturą pomarańczową. Z podstawowym przepisem możesz dowolnie eksperymentować, dodając świeże owoce, kakao, rodzynki itd.

                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                Źródło: Joanna Brodzik

                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                                                                                podziel się:

                                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                Materiał promocyjny

                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana