Materiał promocyjny

Ser śródziemnomorski w roli głównej w przepisach Mariety Mareckiej

Kolorowe przekąski
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka prezentuje dania z serem śródziemnomorskim. Sprawdź, jak przygotować tabbouleh z serem śródziemnomorskim Apetina w kostkach, szakszukę z chorizo i snack Apetina Mango&Chilli, wytrawne babeczki z pomidorami i wiórkami Arla Apetina, a także serowe krakresy paprykowe z dipem z bakłażana. 

Tabbouleh z serem śródziemnomorskim Apetina w kostkach - przepis krok po kroku

Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 25 minut Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • ½ szklanki kaszy bulgur
    • 1 op. Sera Apetina w kostkach
      • 2 pomidory
        • pęczek pietruszki
          • pęczek mięty
            • szczypiorek
              • oliwa
                • sok z połowy cytryny
                  • szczypta cynamonu
                    • sól, pieprz
                      • łyżeczka syropu klonowego
                        • szczypta zmielonego ziela angielskiego
                          • Do podania: sałata rzymska

                            Sposób przygotowania:

                            1. Kaszę gotujemy al dente, nie powinna się rozgotować, a zachować kształt.
                              1. Pomidory obieramy ze skórki, pozbywamy się nasion i kroimy w drobną kostkę.
                                1. Zioła szatkujemy bardzo drobno, dodajemy do kaszy wraz z pomidorami i drobno poszatkowanym szczypiorkiem.
                                  1. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem, cynamonem i zielem angielskim.
                                    1. Dodajemy syrop klonowy i kilka łyżek oliwy.
                                      1. Wsypujemy odsączone kostki sera Apetina, mieszamy i odstawiamy do schłodzenia.
                                        1. Układamy po sporej łyżce sałatki na pojedynczych, mniejszych liściach sałaty rzymskiej i serwujemy.

                                          Szakszuka z chorizo i snack Apetina Mango&Chilli - przepis krok po kroku

                                          Ilość porcji: 4-6 Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności: łatwe

                                          Składniki:

                                          • 2 op. Snack Apetina Mango&Chili
                                            • chorizo (najlepiej pikantne)
                                              • ok. 800 g pomidorów
                                                • 2 ząbki czosnku
                                                  • świeża chili
                                                    • 4-6 jaj
                                                      • 2 łyżeczki miodu
                                                        • szczypta cynamonu
                                                          • łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki mielonej
                                                            • płaska łyżeczka mielonego kuminu
                                                              • duża szczypta kurkumy
                                                                • łyżeczka octu jabłkowego
                                                                  • 200 g liści szpinaku
                                                                    • sól, pieprz
                                                                      • oliwa
                                                                        • Do podania: chrupiące pieczywo i świeże zioła

                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                          1. Chorizo kroimy w półplasterki i na łyżeczce rozgrzanej oliwy krótko podsmażamy, ściągamy z patelni, dolewamy 1-2 łyżki oliwy, wrzucamy pokrojone w kostkę i obrane ze skórki pomidory (mogą być z puszki).
                                                                            1. Czosnek kroimy w cienkie plasterki i dorzucamy wraz z cynamonem, poszatkowaną chili, wędzoną papryką, kuminem i kurkumą do pomidorów.
                                                                              1. Dodajemy miód i ocet, zmniejszamy gaz pod patelnią i gotujemy całość ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając.
                                                                                1. Szpinak kroimy w ok. 1 cm paski, dodajemy wraz z podsmażoną wcześniej chorizo do pomidorów, mieszamy i zmniejszamy gaz, by całość się nie przypaliła od spodu. Wciskamy gdzieniegdzie kostki snack Apetina Mango&chili.
                                                                                  1. Robimy 4-6 wgłębień w sosie (w zależności ile mamy jaj) i wbijamy do każdego jajko, lekko je doprawiamy solą.
                                                                                    1. Nakrywamy całość pokrywką i podgrzewamy do czasu, aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne.
                                                                                      1. Serwujemy od razu, najlepiej z chrupiącym pieczywem, posypane dużą ilością poszatkowanych ziół. 

                                                                                        Wytrawne babeczki z pomidorami i wiórkami Arla Apetina - przepis krok po kroku

                                                                                        Ilość porcji: 12-14 Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwe

                                                                                        Składniki:

                                                                                        • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
                                                                                          • 4 łyżki oliwy
                                                                                            • szklanka mleka
                                                                                              • 3 jaja
                                                                                                • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                                                  • łyżeczka soli
                                                                                                    • 6 suszonych pomidorów
                                                                                                      • ¾ szklanki Mozzarella Arla Apetina w wiórkach
                                                                                                        • 1/3 szklanki parmezanu do posypania
                                                                                                          • kilka plastrów szynki
                                                                                                            • łyżeczka suszonego oregano
                                                                                                              • łyżeczka rozmarynu
                                                                                                                • łyżeczka suszonej bazylii
                                                                                                                  • ząbek czosnku

                                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                                    1. Szynkę i pomidory kroimy w paseczki, parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
                                                                                                                      1. W misce łączymy jaja, mleko, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone pomidory i szynkę.
                                                                                                                        1. W drugiej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sól, przyprawy i starty ser.
                                                                                                                          1. Łączymy mokre i suche składniki mieszając łopatką.
                                                                                                                            1. Formę do muffinek wykładamy papilotkami lub pociętymi w duże kwadraty kawałkami papieru do pieczenia.
                                                                                                                              1. Nakładamy ciasto łyżką, wierzch obsypujemy parmezanem.
                                                                                                                                1. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni przez 25-30 minut.
                                                                                                                                  1. Podajemy gorące lub jako zimną przekąskę. 

                                                                                                                                    Serowe krakresy paprykowe z dipem z bakłażana - przepis krok po kroku

                                                                                                                                    Składniki:

                                                                                                                                    • 2 szklanki mąki pszennej
                                                                                                                                      • płaska łyżka cukru
                                                                                                                                        • płaska łyżka soli
                                                                                                                                          • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
                                                                                                                                            • 75 g masła
                                                                                                                                              • ½ szklanki zimnej wody
                                                                                                                                                • 120 g startego parmezanu
                                                                                                                                                  • ostra lub słodka papryka
                                                                                                                                                    • Do podania: serek kremowy Arla Apetina z harrisą

                                                                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                      1. Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i miksujemy na gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę.
                                                                                                                                                        1. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto najcieniej, jak się da.
                                                                                                                                                          1. Posypujemy papryką i wałkujemy jeszcze raz, żeby papryka lepiej się wkleiła do ciasta.
                                                                                                                                                            1. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
                                                                                                                                                              1. Nożem do pizzy, radełkiem lub ostrym nożem kroimy z ciasta romby, trójkąty lub kwadraty.
                                                                                                                                                                1. Układamy na blasze i pieczemy ok. 5-7 minut, aż się zezłocą ale nie zbyt mocno, bo będą gorzkie w smaku.
                                                                                                                                                                  1. Podajemy z ulubionym serkiem lub dipem.

                                                                                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                                                                                    Źródło: Marieta Marecka

                                                                                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

                                                                                                                                                                    Materiał promocyjny
                                                                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                                                                    Pozostałe wiadomości