Przepisy kulinarne

Ser śródziemnomorski w roli głównej w przepisach Mariety Mareckiej

Przepisy kulinarne

Źródło:
Marieta Marecka
Kolorowe przekąski

W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka prezentuje dania z serem śródziemnomorskim. Sprawdź, jak przygotować tabbouleh z serem śródziemnomorskim Apetina w kostkach, szakszukę z chorizo i snack Apetina Mango&Chilli, wytrawne babeczki z pomidorami i wiórkami Arla Apetina, a także serowe krakresy paprykowe z dipem z bakłażana. 

Tabbouleh z serem śródziemnomorskim Apetina w kostkach - przepis krok po kroku

Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 25 minut Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • ½ szklanki kaszy bulgur
  • 1 op. Sera Apetina w kostkach
  • 2 pomidory
  • pęczek pietruszki
  • pęczek mięty
  • szczypiorek
  • oliwa
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta cynamonu
  • sól, pieprz
  • łyżeczka syropu klonowego
  • szczypta zmielonego ziela angielskiego
  • Do podania: sałata rzymska

Sposób przygotowania:

  1. 1Kaszę gotujemy al dente, nie powinna się rozgotować, a zachować kształt.
  2. 2Pomidory obieramy ze skórki, pozbywamy się nasion i kroimy w drobną kostkę.
  3. 3Zioła szatkujemy bardzo drobno, dodajemy do kaszy wraz z pomidorami i drobno poszatkowanym szczypiorkiem.
  4. 4Całość skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem, cynamonem i zielem angielskim.
  5. 5Dodajemy syrop klonowy i kilka łyżek oliwy.
  6. 6Wsypujemy odsączone kostki sera Apetina, mieszamy i odstawiamy do schłodzenia.
  7. 7Układamy po sporej łyżce sałatki na pojedynczych, mniejszych liściach sałaty rzymskiej i serwujemy.

Szakszuka z chorizo i snack Apetina Mango&Chilli - przepis krok po kroku

Ilość porcji: 4-6 Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 op. Snack Apetina Mango&Chili
  • chorizo (najlepiej pikantne)
  • ok. 800 g pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża chili
  • 4-6 jaj
  • 2 łyżeczki miodu
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki mielonej
  • płaska łyżeczka mielonego kuminu
  • duża szczypta kurkumy
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • 200 g liści szpinaku
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • Do podania: chrupiące pieczywo i świeże zioła

Sposób przygotowania:

  1. 1Chorizo kroimy w półplasterki i na łyżeczce rozgrzanej oliwy krótko podsmażamy, ściągamy z patelni, dolewamy 1-2 łyżki oliwy, wrzucamy pokrojone w kostkę i obrane ze skórki pomidory (mogą być z puszki).
  2. 2Czosnek kroimy w cienkie plasterki i dorzucamy wraz z cynamonem, poszatkowaną chili, wędzoną papryką, kuminem i kurkumą do pomidorów.
  3. 3Dodajemy miód i ocet, zmniejszamy gaz pod patelnią i gotujemy całość ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając.
  4. 4Szpinak kroimy w ok. 1 cm paski, dodajemy wraz z podsmażoną wcześniej chorizo do pomidorów, mieszamy i zmniejszamy gaz, by całość się nie przypaliła od spodu. Wciskamy gdzieniegdzie kostki snack Apetina Mango&chili.
  5. 5Robimy 4-6 wgłębień w sosie (w zależności ile mamy jaj) i wbijamy do każdego jajko, lekko je doprawiamy solą.
  6. 6Nakrywamy całość pokrywką i podgrzewamy do czasu, aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne.
  7. 7Serwujemy od razu, najlepiej z chrupiącym pieczywem, posypane dużą ilością poszatkowanych ziół. 

Wytrawne babeczki z pomidorami i wiórkami Arla Apetina - przepis krok po kroku

Ilość porcji: 12-14 Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki oliwy
  • szklanka mleka
  • 3 jaja
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • 6 suszonych pomidorów
  • ¾ szklanki Mozzarella Arla Apetina w wiórkach
  • 1/3 szklanki parmezanu do posypania
  • kilka plastrów szynki
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka rozmarynu
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

  1. 1Szynkę i pomidory kroimy w paseczki, parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  2. 2W misce łączymy jaja, mleko, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone pomidory i szynkę.
  3. 3W drugiej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sól, przyprawy i starty ser.
  4. 4Łączymy mokre i suche składniki mieszając łopatką.
  5. 5Formę do muffinek wykładamy papilotkami lub pociętymi w duże kwadraty kawałkami papieru do pieczenia.
  6. 6Nakładamy ciasto łyżką, wierzch obsypujemy parmezanem.
  7. 7Wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni przez 25-30 minut.
  8. 8Podajemy gorące lub jako zimną przekąskę. 

Serowe krakresy paprykowe z dipem z bakłażana - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • płaska łyżka cukru
  • płaska łyżka soli
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 75 g masła
  • ½ szklanki zimnej wody
  • 120 g startego parmezanu
  • ostra lub słodka papryka
  • Do podania: serek kremowy Arla Apetina z harrisą

Sposób przygotowania:

  1. 1Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i miksujemy na gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę.
  2. 2Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto najcieniej, jak się da.
  3. 3Posypujemy papryką i wałkujemy jeszcze raz, żeby papryka lepiej się wkleiła do ciasta.
  4. 4Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
  5. 5Nożem do pizzy, radełkiem lub ostrym nożem kroimy z ciasta romby, trójkąty lub kwadraty.
  6. 6Układamy na blasze i pieczemy ok. 5-7 minut, aż się zezłocą ale nie zbyt mocno, bo będą gorzkie w smaku.
  7. 7Podajemy z ulubionym serkiem lub dipem.

Zobacz także:

Źródło: Marieta Marecka

Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

Pozostałe wiadomości