Tabbouleh z serem śródziemnomorskim Apetina w kostkach - przepis krok po kroku
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 25 minut Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- ½ szklanki kaszy bulgur
- 1 op. Sera Apetina w kostkach
- 2 pomidory
- pęczek pietruszki
- pęczek mięty
- szczypiorek
- oliwa
- sok z połowy cytryny
- szczypta cynamonu
- sól, pieprz
- łyżeczka syropu klonowego
- szczypta zmielonego ziela angielskiego
- Do podania: sałata rzymska
Sposób przygotowania:
- Kaszę gotujemy al dente, nie powinna się rozgotować, a zachować kształt.
- Pomidory obieramy ze skórki, pozbywamy się nasion i kroimy w drobną kostkę.
- Zioła szatkujemy bardzo drobno, dodajemy do kaszy wraz z pomidorami i drobno poszatkowanym szczypiorkiem.
- Całość skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem, cynamonem i zielem angielskim.
- Dodajemy syrop klonowy i kilka łyżek oliwy.
- Wsypujemy odsączone kostki sera Apetina, mieszamy i odstawiamy do schłodzenia.
- Układamy po sporej łyżce sałatki na pojedynczych, mniejszych liściach sałaty rzymskiej i serwujemy.
Szakszuka z chorizo i snack Apetina Mango&Chilli - przepis krok po kroku
Ilość porcji: 4-6 Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 2 op. Snack Apetina Mango&Chili
- chorizo (najlepiej pikantne)
- ok. 800 g pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- świeża chili
- 4-6 jaj
- 2 łyżeczki miodu
- szczypta cynamonu
- łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki mielonej
- płaska łyżeczka mielonego kuminu
- duża szczypta kurkumy
- łyżeczka octu jabłkowego
- 200 g liści szpinaku
- sól, pieprz
- oliwa
- Do podania: chrupiące pieczywo i świeże zioła
Sposób przygotowania:
- Chorizo kroimy w półplasterki i na łyżeczce rozgrzanej oliwy krótko podsmażamy, ściągamy z patelni, dolewamy 1-2 łyżki oliwy, wrzucamy pokrojone w kostkę i obrane ze skórki pomidory (mogą być z puszki).
- Czosnek kroimy w cienkie plasterki i dorzucamy wraz z cynamonem, poszatkowaną chili, wędzoną papryką, kuminem i kurkumą do pomidorów.
- Dodajemy miód i ocet, zmniejszamy gaz pod patelnią i gotujemy całość ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając.
- Szpinak kroimy w ok. 1 cm paski, dodajemy wraz z podsmażoną wcześniej chorizo do pomidorów, mieszamy i zmniejszamy gaz, by całość się nie przypaliła od spodu. Wciskamy gdzieniegdzie kostki snack Apetina Mango&chili.
- Robimy 4-6 wgłębień w sosie (w zależności ile mamy jaj) i wbijamy do każdego jajko, lekko je doprawiamy solą.
- Nakrywamy całość pokrywką i podgrzewamy do czasu, aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne.
- Serwujemy od razu, najlepiej z chrupiącym pieczywem, posypane dużą ilością poszatkowanych ziół.
Wytrawne babeczki z pomidorami i wiórkami Arla Apetina - przepis krok po kroku
Ilość porcji: 12-14 Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki oliwy
- szklanka mleka
- 3 jaja
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka soli
- 6 suszonych pomidorów
- ¾ szklanki Mozzarella Arla Apetina w wiórkach
- 1/3 szklanki parmezanu do posypania
- kilka plastrów szynki
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżeczka rozmarynu
- łyżeczka suszonej bazylii
- ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
- Szynkę i pomidory kroimy w paseczki, parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- W misce łączymy jaja, mleko, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone pomidory i szynkę.
- W drugiej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sól, przyprawy i starty ser.
- Łączymy mokre i suche składniki mieszając łopatką.
- Formę do muffinek wykładamy papilotkami lub pociętymi w duże kwadraty kawałkami papieru do pieczenia.
- Nakładamy ciasto łyżką, wierzch obsypujemy parmezanem.
- Wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni przez 25-30 minut.
- Podajemy gorące lub jako zimną przekąskę.
Serowe krakresy paprykowe z dipem z bakłażana - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- płaska łyżka cukru
- płaska łyżka soli
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 75 g masła
- ½ szklanki zimnej wody
- 120 g startego parmezanu
- ostra lub słodka papryka
- Do podania: serek kremowy Arla Apetina z harrisą
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i miksujemy na gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę.
- Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto najcieniej, jak się da.
- Posypujemy papryką i wałkujemy jeszcze raz, żeby papryka lepiej się wkleiła do ciasta.
- Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
- Nożem do pizzy, radełkiem lub ostrym nożem kroimy z ciasta romby, trójkąty lub kwadraty.
- Układamy na blasze i pieczemy ok. 5-7 minut, aż się zezłocą ale nie zbyt mocno, bo będą gorzkie w smaku.
- Podajemy z ulubionym serkiem lub dipem.
Zobacz także:
- Kuchnia śródziemnomorska – jedz smacznie i zdrowo!
- Kuchnia śródziemnomorska, czyli pikantny omlet z serem halloumi i oregano
- Kuchnia śródziemnopolska według przepisów Piotra Kucharskiego
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News
Materiał promocyjny
podziel się: