Chwasty w kuchni - przepisy Piotra Ciemnego na sadzone, placki z cieciorki z pędami chmielu, racuchy z truskawkami i pędami świerku

Chwastowa kuchnia Piotra
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN bardzo ważne są produkty sezonowe, lokalne i naturalne. Do nich z pewnością zaliczają się tzw. chwasty. Które i jak wykorzystać w kuchni? Sprawdź przepisy Piotra Ciemnego na sadzone z chwastami, placki z cieciorki z pędami chmielu, racuchy z truskawkami i pędami świerku oraz na grzyby nadrzewne w marynacie z kiszonych jagód.

Chwasty w kuchni: sadzone z chwastami - przepis

sadzone z chwastami
Sadzone z chwastami
sadzone z chwastami
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • 4 jajka
    • 1 pęczek rzodkiewek
      • 10 zielonych szparagów
        • 1 ząbek czosnku
          • 4 łyżki oliwy z oliwek
            • olej rzepakowy do smażenia
              • liście sałaty
                • 1 łyżka musztardy
                  • sól
                    • pieprz
                      • roślinny ser
                        • dzikie zioła sezonowe: mniszek pospolity, kurdybanek, podagrycznik, ślaz dziki

                          Oczyść rzodkiewki i pokrój na ćwiartki. Ze szparagów oddziel twardą końcówkę i pokrój na mniejsze kawałki. Odstaw warzywa na później. Rozgrzej olej na średnim ogniu. Tak aby był rozgrzany ale nie za mocno. Wybij jajko i smaż je na średnim ogniu. Zobaczysz jak białko powoli zacznie się ścinać. Gdy całość się zetnie i żółtko się przesmaży, dopraw i ściągnij na talerz. Na tę samą patelnie wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki rzodkiewki, szparagi oraz jeden ząbek czosnku. Całość przesmaż na średnim ogniu, aby warzywa zrobiły się ciepłe. Dodaj oliwę z oliwek i przypraw solą oraz pieprzem. Poukładaj warzywa na jajku. Z dzikich ziół zrób sałatkę z odrobiną świeżych liści sałat. Oliwę z oliwek wymieszaj z musztardą, sokiem z cytryny, łyżeczką miodu oraz solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie, powstanie smaczny sos do śniadania. Podawaj z roślinnym serem, w stylu sera feta.

                          Chwasty w kuchni: placki z cieciorki z pędami chmielu - przepis

                          placki z cieciorki z pędami chmielu
                          Placki z cieciorki z pędami chmielu
                          placki z cieciorki z pędami chmielu
                          Źródło: Ola Skowron/East News

                          Składniki:

                          • paczka włoszczyzny – 3 marchewki, seler, 1 pietruszki, 1 por
                            • liście z marchwi
                              • liście z pietruszki
                                • pęczek pędów chmielu
                                  • 0,5 kg mąki z ciecierzycy
                                    • 0,5 sztuki młodej kapusty
                                      • 1 sztuka kwaśnej śmietany
                                        • 1 pęczek koperku
                                          • 1 sztuka cytryny
                                            • olej rzepakowy do śmażenia
                                              • sos Sriracha do smaku
                                                • sól
                                                  • pieprz

                                                    Warzywa pokrój na cienkie paski. Pędy chmielu pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż wszystko do dużej miski. Dodaj do warzyw mąkę z cieciorki i wodę. Wodę dodawaj stopniowo. Ciasto musi być odrobinę podobne do naleśnikowego. Przypraw solą oraz pieprzem. Odstaw na chwilę ciasto, aby związało całość. Młodą kapustę posiekaj, dodaj odrobinę soli i sok z cytryny oraz posiekaj do niej cały koper. włącznie z łodygami. Wymieszaj dokładnie i przypraw na koniec do smaku solą oraz pieprzem. Zacznij smażyć placki, może to być jeden duży na całą patelnie albo mniejsze, wszystko według uznania. Smaż na złoty kolor z każdej strony. Gotowy placek przełóż na kratkę do ostudzenia. Następnie polej odrobiną sosu ostrego Sriracha, dodaj kwaśną śmietanę, a na samą górę przyprawioną sałatkę z białej kapusty. W sezonie na młode liście drzew do sałatki można śmiało dodać liście z lipy drobnolistnej.

                                                    Chwasty w kuchni: racuchy z truskawkami i pędami świerku - przepis

                                                    racuchy z truskawkami i pędami świerku
                                                    Racuchy z truskawkami i pędami świerku
                                                    racuchy z truskawkami i pędami świerku
                                                    Źródło: Ola Skowron/East News

                                                    Składniki:

                                                    • 400 g mąki pszennej
                                                      • 3 jajka
                                                        • 7 g drożdży suchych
                                                          • 250 ml ciepłego mleka
                                                            • 2 łyżki cukru
                                                              • 1 kubek pędów świerku
                                                                • 2 łyżki syropu z bzu
                                                                  • 500 g truskawek
                                                                    • 3 baldachy kwiatów bzu czarnego

                                                                      Wszystkie składniki umieść w misce. Ciasto wyrabiaj aż wszystkie dobrze się połączą. Będzie gęste i zwarte. Ciasto przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia, na około godzinę czasu. Nagrzej patelnię z odrobiną oleju. Ciasto nakładaj łyżką i smaż do wyrośnięcia. W czasie smażenia placków, pokrój truskawki na mniejsze kawałki i zamarynuj je w syropie z bzu czarnego. Dodaj do nich również świeże kwiaty oraz pędy świerku. Gotowe racuchy przełóż na papier do odsączenia tłuszczu. Podawaj je z kleksem kwaśnej śmietany oraz sałatką z truskawek, z pędami świerku i kwiatami bzu czarnego.

                                                                      Chwasty w kuchni: grzyby nadrzewne w marynacie z kiszonych jagód - przepis

                                                                      grzyby nadrzewne w marynacie z kiszonych jagód
                                                                      Grzyby nadrzewne w marynacie z kiszonych jagód
                                                                      grzyby nadrzewne w marynacie z kiszonych jagód
                                                                      Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                      Składniki:

                                                                      • 2 soplówki jeżowate
                                                                        • 2 boczniaki żółte
                                                                          • 2 cebule szalotki
                                                                            • 1 czosnek
                                                                              • olej do smażenia
                                                                                • 3 łyżki sosu hoisin
                                                                                  • 2 łyżki kiszonych jagód
                                                                                    • 100 ml wywaru warzywnego
                                                                                      • 50 ml oleju słonecznikowego

                                                                                        Kiszone jagody:

                                                                                        • 500 g jagód mrożonych albo świeżych
                                                                                          • 10g soli

                                                                                            Wymieszaj dokładnie jagody z solą. Następnie przełóż do wyparzonego słoika. Zamknij szczelnie i fermentuj przez 4 dni w ciepłym miejscu. Gotowe przełóż do lodówki.

                                                                                            Cebulę pokrój na mniejsze kawałki, tak samo 2 ząbki czosnku. Przesmaż na małym ogniu z odrobiną oleju. Gdy zaczną się rumienić. Dodaj do nich jagody oraz sos hoisn i wywar. Gotuj na małym ogniu przez 30 min. Gotowy sos zmiksuj na gładko blenderem. Przypraw solą oraz pieprzem. Grzyby przesmaż na małej ilości oleju. Dodaj na tę samą patelnię czosnek oraz dzikie zioła – np. bluszczyk kurdybanek, który odda dużo aromatu. Przesmaż z każdej strony na złoty kolor. Podczas smażenia dociśnij lekko grzyby, wtedy złapią kolor równomiernie. Przyprawiamy po smażeniu i doprawiamy całość odrobiną soli. Na koniec lekko przesmarować sosem z każdej strony i gotowe podawać posypane zatarem.

                                                                                            Zobacz także:

                                                                                            Autor: Diana Ryściuk

                                                                                            Źródło: Piotr Ciemny

                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                            Materiał promocyjny

                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana