Chwasty zazwyczaj źle nam się kojarzą. Tymczasem niektóre z nich są cennym źródłem substancji odżywczych i z powodzeniem można je wprowadzić do codziennej diety. Które chwasty nadają się do jedzenia i co można z nich przygotować? Dowiecie się tego z materiału Dzień Dobry TVN.
W kuchni Dzień Dobry TVN bardzo ważne są produkty sezonowe, lokalne i naturalne. Do nich z pewnością zaliczają się tzw. chwasty. Które i jak wykorzystać w kuchni? Sprawdź przepisy Piotra Ciemnego na sadzone z chwastami, placki z cieciorki z pędami chmielu, racuchy z truskawkami i pędami świerku oraz na grzyby nadrzewne w marynacie z kiszonych jagód.
W kwietniu rośliny zaczynają budzić się do życia. To zatem idealny moment, by zatroszczyć się o wygląd ogrodu. Wiosenne porządki warto zacząć od starannego przycięcia krzewów oraz usunięcia chwastów i mchu z kostki brukowej.
Środki chwastobójcze pomagają uporać się z niechcianym na naszej działce czy polu zielem. Jednocześnie sprawiają, że hodowane przez nas warzywa, owoce, a także trawnik nie muszą rywalizować ze szkodnikami o wodę i składniki odżywcze.
Nawłoć zwana polską mimozą to charakterystyczna roślina – ma długie łodygi bogato okraszone żółtymi, drobnymi kwiatami. Nawłoć pospolita rośnie w całej Polsce, często w miejscach mało atrakcyjnych pod względem gleby czy warunków atmosferycznych np. w zaroślach, przy drogach czy na suchych łąkach.
Piękny i zadbany ogród wymaga wiele pracy i wysiłku. Zdarza się, że nasze starania zostają zaprzepaszczone z powodu zaniedbań naszych sąsiadów. Co możemy zrobić, gdy chwasty z leżącej obok działki przedostają się na nasz teren, a jej właściciel nie interweniuje? W programie rozmawialiśmy o tym, co o tego typu sytuacjach mówią przepisy prawne.
Różnego rodzaju chwasty na trawniku, który staramy się starannie pielęgnować, są prawdziwą zmorą każdego ogrodnika. Wśród chwastów znajdują się przeróżne gatunki roślin, m.in. mchy, paprocie i skrzypy, mniszek pospolity. Istnieją skuteczne metody zwalczania chwastów – zarówno te naturalne, jak i wykorzystujące gotowe specyfiki.
Chwastnica w trawniku to poważny problem, którego nie wolno bagatelizować. Nie mniej szkodliwa jest chwastnica zbożowa, która może znacznie obniżyć plonowanie. Poznaj sposoby na pozbycie się chwastnicy z ogrodu i upraw.
Okazuje się, że dzikie rośliny mogą mieć swoje zastosowanie w kuchni. Które ich części są najbardziej wartościowe i najsmaczniejsze: liście, kwiaty czy łodygi? Co można z nich przygotować? Czy chwasty mają wartości odżywcze? Opowiedział o tym, nasz smakosz, Mikołaj Rey.