Placek z rabarbarem, truskawkami i kruszonką - przepis
Ilość porcji: forma 25x30 cm Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 50 min. + zaczyn
Składniki na ciasto:
- 50 g świeżych drożdży,
- szklanka cukru,
- szklanka mleka,
- 3 jaja,
- szklanka oleju,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 0,5 kg mąki pszennej,
- szczypta soli.
Składniki na kruszonkę:
- 80 g mąki krupczatki,
- 60 g zmielonych migdałów lub innych orzechów,
- 80 g cukru trzcinowego,
- łyżeczka pasty z wanilii,
- 90 g masła w temp. pokojowej,
- 3-4 łodygi rabarbaru,
- 200 g truskawek,
- dodatkowo cukier puder.
Sposób przygotowania
Do miseczki wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i cukrem wanilinowym. Wbijamy całe jaja, dolewamy olej i mleko. Nie mieszamy tylko przykrywamy szczelnie i wstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień do wysokiej miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli i wlewamy zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy mikserem, aż składniki ładnie się połączą. Wylewamy ciasto do formy pokrytej papierem do pieczenia. Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. W tym czasie myjemy owoce i osuszamy. Truskawki przekrajamy na ćwiartki, a rabarbar obieramy i kroimy w ok. 1 cm grubości plasterki.
Przygotowujemy kruszonkę. Z podanych składników zagniatamy krótko ciasto i rozkruszamy je palcami. Na rosnącym cieście układamy owoce i posypujemy je kruszonką, jednocześnie rozkruszając między palcami. Pieczemy ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem i kroimy.
Zobacz także:
- Domowa kruszonka z rabarbarem i orzechami, czyli wiosenny deser Sebastiana Olmy
- Drożdżówki z rabarbarem - przepis Bartka Boratyna
- Zaskakujące brownie czekoladowe z rabarbarem i imbirem Sebastiana Olmy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News