Aromatyczne majowe owoce w ciastach i deserach

Aromatyczne majowe owoce w ciastach i deserach
Wiosenne, owocowe ciasta
Źródło: Dzień Dobry TVN

Soczyste truskawki, rabarbar o przyjemnej kwasowości, a może pierwsze maliny? Maj to idealny moment, by w pełni wykorzystać dary wiosny i upiec coś wyjątkowego. W kuchni Dzień Dobry TVN Ewa Sama zaprezentowała kilka wypieków i deserów, które umilą wam wiosenne popołudnia przy kawie.

W naszej kuchni przyrządziła ciasto borówkowe z ricottą, tartę cytrynową, krem cannoli z truskawkami, a także ciasto rabarbarowe z kruszonką. Przepisy poniżej. 

Ciasto borówkowe z ricottą

Ciasto borówkowe z ricottą
Ciasto borówkowe z ricottą
Ciasto borówkowe z ricottą
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 140 g masła,
  • 230 g cukru pudru,
  • 3 duże jajka,
  • 250 g ricotty,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • łyżeczka startej skórki z cytryny,
  • 190 g szklanki mąki,
  • łyżka proszku do pieczenia,
  • sól,
  • 2 szklanki świeżych borówek,
  • cukier puder.

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Posmaruj masłem i posyp mąką okrągłą tortownicę, wytrząsając nadmiar mąki. Umieść masło i cukier w misce i ubijaj na średnich obrotach przez 3 minuty, aż masa będzie jasna i puszysta, w razie potrzeby zeskrobując boki miski. Potem dodawaj jajka pojedynczo, dobrze mieszając po każdym dodaniu na małej mocy. Dodaj ricottę, śmietanę, wanilię i skórkę z cytryny, a później dobrze wymieszaj. Nie przejmuj się, jeśli ciasto będzie wyglądało na zsiadłe. W małej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i łyżeczkę soli.

Trzymając mikser na małej mocy, powoli dodawaj suche składniki do ciasta, mieszając tylko do momentu, aż się połączą. Borówki wymieszaj z łyżką czubatą mąki i za pomocą gumowej szpatułki włóż dwie trzecie borówek do ciasta. Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy i wygładź wierzch. Rozsyp pozostałe jagody na cieście, lekko wciskając je w powierzchnię. Piecz przez 45-55 minut, aż wykałaczka włożona w środek wyjdzie czysta. Przełóż na ruszt i pozostaw do ostygnięcia przez 15 minut. Zdejmij boki tortownicy i lekko oprósz wierzch cukrem pudrem. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa
Tarta cytrynowa
Tarta cytrynowa
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki na spód:

  • 300 g mąki,
  • 225 g masła roztopionego,
  • 30 g cukru pudru,
  • 1/4 łyżeczki soli.

Składniki na masę cytrynową:

  • 450 g cukru,
  • 4 duże jajka,
  • 5 łyżek soku z cytryny (ok 2 cytryn).

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Wysmaruj masłem szklaną foremkę prostokątną o wymiarach 35cx23cm. Następnie przygotuj spód tarty. Do miski wsyp mąkę, cukier puder i sól. Dobrze wymieszaj widelcem i wlej rozpuszczone masło. Delikatnie wymieszaj widelcem, tylko do polaczenia suchego z mokrym. Wyłóż ciasto na spód formy i boki. Piecz przez 20 minut. W międzyczasie w średniej misce roztrzep jajka. Dodaj potem cukier i sok z cytryny, a następnie bardzo dobrze wymieszaj. Wlej na gorący spód i piecz przez kolejne 20 minut. Ostudzony wypiek posyp cukrem pudrem.

Krem cannoli z truskawkami

Krem cannoli z truskawkami
Krem cannoli z truskawkami
Krem cannoli z truskawkami
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 175 ml śmietany kremówki,
  • 250 g ricotty,
  • 225 g serka mascarpone,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 40 g cukru pudru,
  • łyżeczka skórki pomarańczowej,
  • tabliczka czekolady,
  • 1/4 szklanki pistacji, drobno posiekanych,
  • truskawki,
  • 16 migdałowych włoskich ciastek biscotti.

Przygotowanie:

Ubij śmietanę kremówkę na wysokich obrotach, do utrzymania średnich szczytów. Uważaj, aby nie przesadzić. Śmietana powinna ledwo zachować swój kształt, ale po wyjęciu trzepaczki z kremu nadal powoli spływać z trzepaczki. Przełóż śmietanę do osobnej miski. W tej samej misce wymieszaj mascarpone i ser ricotta, cukier, wanilię, sól i skórkę pomarańczową. Mieszaj na wysokich obrotach, aż będą puszyste i dobrze połączone. Delikatnie połącz bitą śmietanę z kremem silikonową szpatułką. Krem cannoli gotowy! Następnie rozdrobnij biscotti na małe kawałeczki i pokrój truskawki. Przygotuj pucharki. Na sam spod wsyp rozdrobnione biscotti, potem łyżką napełnij pucharki kremem, a na górę połóż truskawki.

Ciasto rabarbarowe z kruszonką 

Składniki:

  • 200 g masła,
  • 200 g cukru pudru,
  • 4 jajka,
  • 300 g mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 600 g rabarbaru,
  • cukier puder do oprószenia gotowego ciasta.

Składniki na kruszonkę:

  • 150 g mąki,
  • 100 g masła,
  • 100 g cukru,
  • paczuszka cukru waniliowego.

Przygotowanie:

Masło i jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Piekarnik nagrzej do 180 stopni (góra-dół). Tortownicę z odpinaną obręczą o średnicy 25-26 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem. Później roztop masło w rondelku i pozostaw do ostygnięcia. Następnie umyj i wysusz rabarbar, a później pokrój go w plasterki o szerokości 1 cm.

KRUSZONKA: Do miski wsyp cukier, cukier waniliowy i mąkę, a potem wymieszaj i dodaj bardzo zimne masło, pokrojone na małe kawałki. Możesz ugnieść widelcem lub siekaczem/rozdrabniaczem do ciasta kruchego, albo ręką.

Ostudzone masło ubij z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez ok. 7-8 minut. Nie przerywając ubijania, dodawaj kolejno po jednym jajku, w około 2-3 minutowych odstępach, cały czas intensywnie ubijając masę. Zmniejsz obroty miksera do średnich i dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodawaj ją w 2-3 etapach, za każdym razem miksując tylko do połączenia się składników w gładkie ciasto. Ciasto przełóż do formy i na wierzchu rozłóż pokrojony na plasterki rabarbar. Następnie posyp kruszonką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 60 minut, do suchego patyczka. Posyp cukrem pudrem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości