Niezwykłe właściwości bananów
Banany to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. W 75% składają się z wody, co sprawia, że doskonale nawadniają organizm. Są bogatym źródłem potasu, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie serca, reguluje ciśnienie krwi i pomaga utrzymać równowagę elektrolitową. Zawierają również witaminy z grupy B, witaminę C, błonnik oraz antyoksydanty, które wspierają układ odpornościowy i poprawiają trawienie. Co ciekawe, w zależności od stopnia dojrzałości, zmieniają swoje właściwości – zielone banany mają więcej skrobi opornej, korzystnej dla zdrowia jelit, a dojrzałe dostarczają łatwo przyswajalnych cukrów, dodając energii w mgnieniu oka.
Banoffee pie
Składniki:
- 300 g herbatników,
- 100 g masła,
- tabliczka ciemnej czekolady,
- puszka masy kajmakowej,
- paczka pistacji,
- 4 banany,
- 300 ml śmietany 36%,
- mascarpone,
- 200 g cukru pudru,
- 2 cytryny,
- 4 łyżki kakao.
Herbatniki rozdrabniamy wraz z z czekoladą w blenderze, a potem dodajemy roztopione masło. Uzyskaną masę wykładamy na tortownicę o średnicy 24 cm. Potem kroimy w plasterki banany, a później skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie straciły koloru. Następnie układamy banany na masie herbatnikowej, a potem wykładamy na nie masę kajmakową. Na wierzchu polewamy śmietaną. Na końcu ubijamy mascarpone i układamy na bananach. Później posypujemy delikatnie kakao i pistacjami do dekoracji.
Placuszki bananowe
Składniki:
- 2 banany,
- 230 ml mleka,
- 2 jajka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 250 g mąki pszennej,
- 2 płaskie łyżki cukru pudru,
- szczypta cynamonu,
- olej do smażenia,
- konfitura.
Banany rozgniatamy widelcem bądź rozdrabniamy mikserem. Potem dodajemy wszystkie składniki i mieszamy tworząc w ten sposób ciasto. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i stopniowo, małymi porcjami w stylu pancake, smażymy do zarumienienia placuszki. Podajemy je z konfiturą bądź z cukrem pudrem.
Banany w panko
Składniki:
- 4 banany,
- 200 g panko,
- 2 jajka,
- 100 g mąki,
- olej do smażenia,
- kolendra,
- sos sweet chili,
- 2 pomidory,
- czerwona papryka,
- cebula,
- czosnek,
- koncentrat pomidorowy.
Banany ubieramy ze skórki i kroimy na równe kawałki. Następnie obtaczamy w mące, jajku i panko, a potem wykładamy na rozgrzany olej. Do piekarnika wkładamy pomidory, paprykę, cebulę oraz czosnek i zapiekamy w 200 stopniach przez około 10 minut. Następnie wszystkie składniki blendujemy w mikserze na gładką masę, a także dodajemy odrobinę sweet chili do smaku. Usmażone banany rozkładamy na sosie i posypujemy kolendrą.
Koktajl bananowo-imbirowy
Składniki:
- 2 banany,
- korzeń imbiru (4 cm),
- 300 ml mleka kokosowego,
- mięta.
Mleko kokosowe i banany wkładamy do blendera i miksujemy. Ścieramy imbir, dodajemy do blendera i następnie znowu blendujemy. Tak powstały koktajl wlewamy do szklanki i ozdabiamy listkiem mięty.
Indyjska sałatka chachumbar z krewetkami lub wołowiną
Składniki:
- 500 g krewetek lub rozbefu wołowego,
- 5 pomidorów,
- świeży ogórek,
- 2 czerwone cebule,
- słodka papryka - czerwona, żółta, zielona,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 banany,
- 2 cytryny,
- 300 ml cydru,
- garść kolendry świeżej.
Wszystkie warzywa kroimy, doprawiamy solą i pieprzem, a także skrapiamy cytryną, a potem posypujemy sowicie kolendrą. Krewetki płuczemy i delikatnie smażymy na maśle z odrobiną cydru. Na koniec wszystkie składniki łączymy w jednej misce.
Pikantna zupa z bananów i chorizo
- 2 banany,
- seler,
- pietruszka,
- cebula,
- 2 serki topione śmietankowe,
- sól i pieprz,
- 2 łyżki mąki,
- curry,
- litr bulionu warzywnego,
- chorizo.
Wszystkie składniki obieramy, wkładamy do garnka i gotujemy lekko w wodzie. Dodatkowo dodajemy bulion, a następnie serki topione. Wszystko blendujemy, doprawiamy lekko curry. Chorizo kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni do wypuszczenia tłuszczu. Powstałe w ten sposób chipsy z chorizo układamy na powstałym kremie.
Źródło: Sylwia Garska-Chmarycz
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News