Banany - więcej niż tylko przekąska! Sylwia Garska-Chmarycz zdradza wyjątkowe przepisy

Sylwia Garska
Sylwia Garska w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

Banany to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie, które zachwycają swoim słodkim smakiem i wszechstronnością w kuchni. Choć często kojarzymy je jedynie z szybkim, energetycznym dodatkiem do śniadania lub przekąską w biegu, kryją w sobie znacznie więcej tajemnic. Warto poznać nie tylko ich wyjątkowe właściwości odżywcze, ale także ciekawe fakty, które sprawiają, że ten tropikalny owoc jest naprawdę niezwykły. Przygotuj się na solidną dawkę inspiracji i odkryj, jak banany mogą Cię zaskoczyć. Swoje przepisy w kuchni Dzień Dobry TVN zdradziła Sylwia Garska-Chmarycz.

Niezwykłe właściwości bananów

Banany to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. W 75% składają się z wody, co sprawia, że doskonale nawadniają organizm. Są bogatym źródłem potasu, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie serca, reguluje ciśnienie krwi i pomaga utrzymać równowagę elektrolitową. Zawierają również witaminy z grupy B, witaminę C, błonnik oraz antyoksydanty, które wspierają układ odpornościowy i poprawiają trawienie. Co ciekawe, w zależności od stopnia dojrzałości, zmieniają swoje właściwości – zielone banany mają więcej skrobi opornej, korzystnej dla zdrowia jelit, a dojrzałe dostarczają łatwo przyswajalnych cukrów, dodając energii w mgnieniu oka.

Banoffee pie

Składniki:

  • 300 g herbatników,
  • 100 g masła,
  • tabliczka ciemnej czekolady,
  • puszka masy kajmakowej,
  • paczka pistacji,
  • 4 banany,
  • 300 ml śmietany 36%,
  • mascarpone,
  • 200 g cukru pudru,
  • 2 cytryny,
  • 4 łyżki kakao.

Herbatniki rozdrabniamy wraz z z czekoladą w blenderze, a potem dodajemy roztopione masło. Uzyskaną masę wykładamy na tortownicę o średnicy 24 cm. Potem kroimy w plasterki banany, a później skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie straciły koloru. Następnie układamy banany na masie herbatnikowej, a potem wykładamy na nie masę kajmakową. Na wierzchu polewamy śmietaną. Na końcu ubijamy mascarpone i układamy na bananach. Później posypujemy delikatnie kakao i pistacjami do dekoracji.

Placuszki bananowe

Składniki:

  • 2 banany,
  • 230 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru,
  • szczypta cynamonu,
  • olej do smażenia,
  • konfitura.

Banany rozgniatamy widelcem bądź rozdrabniamy mikserem. Potem dodajemy wszystkie składniki i mieszamy tworząc w ten sposób ciasto. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i stopniowo, małymi porcjami w stylu pancake, smażymy do zarumienienia placuszki. Podajemy je z konfiturą bądź z cukrem pudrem.

Banany w panko

Składniki:

  • 4 banany,
  • 200 g panko,
  • 2 jajka,
  • 100 g mąki,
  • olej do smażenia,
  • kolendra,
  • sos sweet chili,
  • 2 pomidory,
  • czerwona papryka,
  • cebula,
  • czosnek,
  • koncentrat pomidorowy.

Banany ubieramy ze skórki i kroimy na równe kawałki. Następnie obtaczamy w mące, jajku i panko, a potem wykładamy na rozgrzany olej. Do piekarnika wkładamy pomidory, paprykę, cebulę oraz czosnek i zapiekamy w 200 stopniach przez około 10 minut. Następnie wszystkie składniki blendujemy w mikserze na gładką masę, a także dodajemy odrobinę sweet chili do smaku. Usmażone banany rozkładamy na sosie i posypujemy kolendrą.

Koktajl bananowo-imbirowy

Składniki:

  • 2 banany,
  • korzeń imbiru (4 cm),
  • 300 ml mleka kokosowego,
  • mięta.

Mleko kokosowe i banany wkładamy do blendera i miksujemy. Ścieramy imbir, dodajemy do blendera i następnie znowu blendujemy. Tak powstały koktajl wlewamy do szklanki i ozdabiamy listkiem mięty.

Indyjska sałatka chachumbar z krewetkami lub wołowiną

Składniki:

  • 500 g krewetek lub rozbefu wołowego,
  • 5 pomidorów,
  • świeży ogórek,
  • 2 czerwone cebule,
  • słodka papryka - czerwona, żółta, zielona,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 banany,
  • 2 cytryny,
  • 300 ml cydru,
  • garść kolendry świeżej.

Wszystkie warzywa kroimy, doprawiamy solą i pieprzem, a także skrapiamy cytryną, a potem posypujemy sowicie kolendrą. Krewetki płuczemy i delikatnie smażymy na maśle z odrobiną cydru. Na koniec wszystkie składniki łączymy w jednej misce.

Pikantna zupa z bananów i chorizo

  • 2 banany,
  • seler,
  • pietruszka,
  • cebula,
  • 2 serki topione śmietankowe,
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżki mąki,
  • curry,
  • litr bulionu warzywnego,
  • chorizo.

Wszystkie składniki obieramy, wkładamy do garnka i gotujemy lekko w wodzie. Dodatkowo dodajemy bulion, a następnie serki topione. Wszystko blendujemy, doprawiamy lekko curry. Chorizo kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni do wypuszczenia tłuszczu. Powstałe w ten sposób chipsy z chorizo układamy na powstałym kremie.

podziel się:

Pozostałe wiadomości