Chrupiące banany w cieście - karnawałowy deser
Michał Korkosz cieszy się ogromną publiką w mediach społecznościowych. Na Instagramie dzieli się kulinarnymi patentami pod nickiem "Rozkoszny". Tym razem zaprezentował niebanalny deser.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo.
- Chrupiące banany w cieście! To mój ulubiony szybki deser na czas karnawału, a rzecz jest wprost banalnie prosta. Z zewnątrz chrupiąca i lepka od słodyczy syropu klonowego, a w środku kremowa i kojąca - niczym najlepszy krem. Przepisik stygnie na blogu - czytamy we wpisie.
Chrupiące banany w cieście - przepis Rozkosznego
Składniki:
- 1 szklanka (130 g) mąki pszennej tortowej
 - 1 łyżeczka cukru
 - ½ łyżeczki cynamonu + do podania
 - ½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
 - ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
 - ⅓ szklanki (80 ml) mleka lub napoju roślinnego
 - ⅓ szklanki (80 ml) wody gazowanej
 - 1 duże jajko
 - 1 łyżka rumu i/lub ekstraktu waniliowego
 - 6 średnich dojrzałych bananów
 - 2 łyżki oleju rzepakowego
 - 1 łyżka masła
 
Instrukcja:
- 1. W misce o szerokim dnie wymieszaj mąkę, cukier, cynamon, sól i proszek do pieczenia. Dodaj mleko, wodę gazowaną, jajko, rum i/lub wanilię. Za pomocą trzepaczki wymieszaj do powstania gładkiej masy.
 - 2. Obierz banany i przekrój je wzdłuż. Przełóż do miski z ciastem i obtocz je.
 - 3. Na dużej patelni rozgrzej olej i masło na umiarkowanej mocy. W turach smaż banany, aż się zarumienią, a ich wnętrze stanie się aksamitne, po 3 – 4 minuty na stronę.
 - 4. Przełóż na duży talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
 - 5. Podawaj polane syropem klonowym i posypać odrobina cynamonu. Czy tak nie smakuje niebo?
 
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Rozkoszny i jego przepis na obłędną sałatkę z młodej kapusty. "Jest ponętna, a wręcz seksi"
 - Pieczone bakłażany z glazurą śliwkową z przepisu Rozkosznego. "Jedzą i nie mogą wyjść z podziwu"
 - Pomidor nadziewany wędzonym twarogiem i malinami według Rozkosznego. "Doskonałe połączenie"
 
Autor: Oskar Netkowski
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto/Getty Images