Karnawałowy deser, który podbije każdą domówkę. Jak zrobić chrupiące banany w cieście?

Hit karnawału wg Rozkosznego. Jak zrobić chrupiące banany w cieście?
Hit karnawału wg Rozkosznego. Jak zrobić chrupiące banany w cieście?
Źródło: iStockphoto/Getty Images

Michał Korkosz, znany w sieci jako Rozkoszny, zaprezentował swój kolejny popisowy przepis. Tym razem poinstruował, jak zrobić karnawałowy deser. Chrupiące banany w cieście nie powinny przysporzyć większych problemów podczas przygotowywania.

Chrupiące banany w cieście - karnawałowy deser

Michał Korkosz cieszy się ogromną publiką w mediach społecznościowych. Na Instagramie dzieli się kulinarnymi patentami pod nickiem "Rozkoszny". Tym razem zaprezentował niebanalny deser.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo.

Niech żyje karnawał - Jak się baluje w Brazylii, Włoszech i Hiszpanii?
Źródło: Dzień Dobry TVN

- Chrupiące banany w cieście! To mój ulubiony szybki deser na czas karnawału, a rzecz jest wprost banalnie prosta. Z zewnątrz chrupiąca i lepka od słodyczy syropu klonowego, a w środku kremowa i kojąca - niczym najlepszy krem. Przepisik stygnie na blogu - czytamy we wpisie.

Chrupiące banany w cieście - przepis Rozkosznego

Składniki:

  • 1 szklanka (130 g) mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu + do podania
  • ½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ⅓ szklanki (80 ml) mleka lub napoju roślinnego
  • ⅓ szklanki (80 ml) wody gazowanej
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka rumu i/lub ekstraktu waniliowego
  • 6 średnich dojrzałych bananów
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła

Instrukcja:

  • 1. W misce o szerokim dnie wymieszaj mąkę, cukier, cynamon, sól i proszek do pieczenia. Dodaj mleko, wodę gazowaną, jajko, rum i/lub wanilię. Za pomocą trzepaczki wymieszaj do powstania gładkiej masy.
  • 2. Obierz banany i przekrój je wzdłuż. Przełóż do miski z ciastem i obtocz je.
  • 3. Na dużej patelni rozgrzej olej i masło na umiarkowanej mocy. W turach smaż banany, aż się zarumienią, a ich wnętrze stanie się aksamitne, po 3 – 4 minuty na stronę.
  • 4. Przełóż na duży talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • 5. Podawaj polane syropem klonowym i posypać odrobina cynamonu. Czy tak nie smakuje niebo?

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości