W kuchni Dzień Dobry TVN przyrządził on brownie z kremem orzechowym, sernik z masłem orzechowym oraz brioche z kremem orzechowym. Na co zwrócić uwagę przy wyborze kremu orzechowego? Przede wszystkim warto czytać etykiety. Nocciolata to organiczny produkt o gładkiej konsystencji, którą zawdzięcza umiejętnie i z cierpliwością wymieszanym składnikom. Jest kremem z certyfikatem ekologicznym, zawiera kakao, surowy cukier, odtłuszczone mleko i wanilię Bourbon. W składnie nie znajdziecie oleju palmowego.
Brownie z kremem orzechowym
Składniki:
- 250 g kremu orzechowego Nocciolata Crunchy,
- 80 g cukru,
- 100 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 125 g masła + do smarowania,
- saszetka proszku do pieczenia (15g),
- cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Następnie w rondelku rozpuszczamy krem orzechowy i masło, a potem dodajemy cukier. Chwilę mieszamy, aż cukier się rozpuści. Jak masa przestygnie, to dodajemy kolejno po jednym jajku. Na końcu wsypujemy powoli mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaną masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Pieczemy przez około 20-25 minut. Kiedy ciasto lekko przestygnie, posypujemy cukrem pudrem.
Sernik z masłem orzechowym
Składniki na spód:
- 70 g masła,
- 200 g biszkoptów lady fingers,
- 50 g cukru pudru.
Składniki na masę:
- 150 g kremu orzechowego Nocciolata Crunchy,
- 50 g gorzkiej czekolady,
- 3 jajka,
- 600 g serka typu Philadelphia,
- 200 g białego twarogu.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Masło roztapiamy i dodajemy pokruszone biszkopty oraz cukier puder. Masę przelewamy do wysmarowanej masłem tortownicy i wsadzamy do lodówki do wychłodzenia na około 15 minut. W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy krem orzechowy i czekoladę. W osobnej misce mieszamy serek Philadelphia, twaróg i jajka. Następnie lekko ostudzoną masę orzechowo-czekoladową przelewamy do masy serowej. Mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Połączone masy przelewamy na wcześniej schłodzony spód i pieczemy przez około godzinę. Następnie schładzamy ciasto przez około 12 godzin w lodówce lub wsadzamy przestygnięte ciasto do zamrażarki.
Brioche z kremem orzechowym
Składniki:
- 225 gramów mąki pszennej,
- 25 gramów cukru pudru,
- saszetka drożdży (7g),
- jajko,
- 50 g masła,
- 50 ml mleka,
- 250 g kremu orzechowego Nocciolata Crunchy,
- garść płatków migdałów lub orzechów włoskich,
- 2 łyżki miodu,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
W misce mieszamy mąkę z solą i cukrem. Dodajemy drożdże, jajko oraz 50 g roztopionego masła. Mieszamy i stopniowo dodajemy letnie mleko. Później ugniatamy ciasto rękoma, aż uzyskamy jednolitą masę. Jeżeli ciasto będzie kleiste, można dodać jeszcze trochę mąki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Następnie rozwałkujemy je na posypanej mąką powierzchni, aby uzyskać prostokąt o długości 40 cm i szerokości 20 cm. Za pomocą szpatułki rozprowadzamy warstwę kremu orzechowego na prostokącie ciasta, pamiętając o pozostawieniu centymetra wokół krawędzi. Składamy ciasto i dobrze dociskamy brzegi. Smarujemy delikatnie miodem i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Zobacz także:
- Słodkie inspiracje według Ewy Szczęsnej. Pyszne i proste desery z kremem orzechowym
- Orzechowe smakołyki na słodko i słono. Pyszne i sycące przepisy Michała Toczyłowskiego
- Ciasto kubanka, czyli pyszny przepis na fuzję smaków
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN