Materiał promocyjny

Orzechowa magia w kuchni. Przepisy Grzegorza Zawieruchy na wyjątkowe desery

Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN.
Orzechowa magia w kuchni. Przepisy Grzegorza Zawieruchy na wyjątkowe desery
Źródło: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN
Krem orzechowy to składnik, który doskonale wpasowuje się w wiele deserów, nadając im niepowtarzalny, pełny smak. Niezależnie od tego, czy szukasz pomysłu na słodki wypiek świąteczny, czy po prostu chcesz rozpieścić swoich bliskich wyjątkowym smakołykiem, warto skorzystać z przepisów Grzegorza Zawieruchy.

W kuchni Dzień Dobry TVN przyrządził on brownie z kremem orzechowym, sernik z masłem orzechowym oraz brioche z kremem orzechowym. Na co zwrócić uwagę przy wyborze kremu orzechowego? Przede wszystkim warto czytać etykiety. Nocciolata to organiczny produkt o gładkiej konsystencji, którą zawdzięcza umiejętnie i z cierpliwością wymieszanym składnikom. Jest kremem z certyfikatem ekologicznym, zawiera kakao, surowy cukier, odtłuszczone mleko i wanilię Bourbon. W składnie nie znajdziecie oleju palmowego.

Brownie z kremem orzechowym

Składniki:

  • 250 g kremu orzechowego Nocciolata Crunchy,
  • 80 g cukru,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 125 g masła + do smarowania,
  • saszetka proszku do pieczenia (15g),
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Następnie w rondelku rozpuszczamy krem orzechowy i masło, a potem dodajemy cukier. Chwilę mieszamy, aż cukier się rozpuści. Jak masa przestygnie, to dodajemy kolejno po jednym jajku. Na końcu wsypujemy powoli mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaną masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Pieczemy przez około 20-25 minut. Kiedy ciasto lekko przestygnie, posypujemy cukrem pudrem.

Sernik z masłem orzechowym

Składniki na spód:

  • 70 g masła,
  • 200 g biszkoptów lady fingers,
  • 50 g cukru pudru.

Składniki na masę:

  • 150 g kremu orzechowego Nocciolata Crunchy,
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 3 jajka,
  • 600 g serka typu Philadelphia,
  • 200 g białego twarogu.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Masło roztapiamy i dodajemy pokruszone biszkopty oraz cukier puder. Masę przelewamy do wysmarowanej masłem tortownicy i wsadzamy do lodówki do wychłodzenia na około 15 minut. W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy krem orzechowy i czekoladę. W osobnej misce mieszamy serek Philadelphia, twaróg i jajka. Następnie lekko ostudzoną masę orzechowo-czekoladową przelewamy do masy serowej. Mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Połączone masy przelewamy na wcześniej schłodzony spód i pieczemy przez około godzinę. Następnie schładzamy ciasto przez około 12 godzin w lodówce lub wsadzamy przestygnięte ciasto do zamrażarki.

Brioche z kremem orzechowym

Składniki:

  • 225 gramów mąki pszennej,
  • 25 gramów cukru pudru,
  • saszetka drożdży (7g),
  • jajko,
  • 50 g masła,
  • 50 ml mleka,
  • 250 g kremu orzechowego Nocciolata Crunchy,
  • garść płatków migdałów lub orzechów włoskich,
  • 2 łyżki miodu,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

W misce mieszamy mąkę z solą i cukrem. Dodajemy drożdże, jajko oraz 50 g roztopionego masła. Mieszamy i stopniowo dodajemy letnie mleko. Później ugniatamy ciasto rękoma, aż uzyskamy jednolitą masę. Jeżeli ciasto będzie kleiste, można dodać jeszcze trochę mąki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Następnie rozwałkujemy je na posypanej mąką powierzchni, aby uzyskać prostokąt o długości 40 cm i szerokości 20 cm. Za pomocą szpatułki rozprowadzamy warstwę kremu orzechowego na prostokącie ciasta, pamiętając o pozostawieniu centymetra wokół krawędzi. Składamy ciasto i dobrze dociskamy brzegi. Smarujemy delikatnie miodem i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 200 stopni.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości