Ciasto kubanka, czyli pyszny przepis na fuzję smaków

Ciasto kubanka
Ciasto kubanka - przepis
Źródło: ZinkPhoto/Getty Images
Ciasto kubanka to istna fuzja smaków - połączenie kakaowego biszkoptu, domowego kremu budyniowo-czekoladowego, dwóch rodzajów herbatników i konfitury porzeczkowej. Całość jest dodatkowo zwieńczona bitą śmietaną. Sprawdź przepis na ciasto kubanka.

Ciasto kubanka - przepis krok po kroku

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka,
  • około 130 g cukru,
  • cukier wanilinowy – jedna paczka 8 g,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 70 g mąki pszennej,
  • 3 łyżki kakao.

Składniki na poncz:

  • 100 ml mocnej kawy,
  • 50 ml wódki lub rumu (można pominąć, zwłaszcza jeśli deser ma być dla dzieci).

Składniki na krem czekoladowy:

  • 2 żółtka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 500 ml mleka,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 4 płaskie łyżki gotowego kremu czekoladowo-orzechowego (taki jak na kanapki).

Przepisy Andrzeja Polana

DD_20220211_Kuchnia_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Pozostałe składniki:

  • po 16 sztuk herbatników kakaowych i maślanych,
  • konfitura z czarnej porzeczki,
  • bita śmietana – ubić (przepis) lub kupić gotową.

Ciasto kubanka - sposób przygotowania

  1. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do jednego naczynia.
  2. Piekarnik ustawić na nagrzewanie – 160 stopni.
  3. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać biały cukier i cukier wanilinowy. Kiedy cukier się rozpuści, dodawać po kolei żółtka.
  4. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.
  5. Ciasto przelać do formy (25 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30-40 min w temp. 170 stopni z termoobiegiem, 180 stopni z grzałką góra/dół.
  6. Po upieczeniu biszkopt na ciasto kubanka wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego wystudzenia.
  7. Teraz czas na krem budyniowy. Żółtka, cukier i mąki zmiksować z 250 ml mleka.
  8. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka przelać zmiksowane składniki i ponownie zagotować.
  9. Budyń przykryć folią spożywczą, aby stykała się z jego powierzchnią – dzięki temu nie powstanie na nim kożuch. Odstawić do wystudzenia.
  10. Masło utrzeć mikserem na puch. W trakcie miksowania, stopniowo dodawać wystudzony budyń.
  11. Następnie dodać krem czekoladowo-orzechowy i miksować do momentu dokładnego połączenia wszystkich składników.
  12. Ostygnięty biszkopt nasączyć ponczem, czyli kawą wymieszaną z alkoholem.
  13. Następnie na nasączony biszkopt wyłożyć warstwę czekoladowego kremu.
  14. Na kremie ułożyć warstwę jasnych herbatników – jeden obok drugiego.
  15. Biszkopty posmarować konfiturą porzeczkową (opcjonalnie dżemem).
  16. Warstwę porzeczkową przykryć ciemnymi herbatnikami.
  17. Całość przykryć bitą śmietaną i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
  18. Ciasto kubanka można dodatkowo posypać, np. posypką czekoladową czy ciemnym kakao.
  19. I gotowe!

Przepisy na pyszności pasujące do ciasta kubanka

podziel się:

Pozostałe wiadomości