Ciasto kubanka - przepis krok po kroku
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka,
- około 130 g cukru,
- cukier wanilinowy – jedna paczka 8 g,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 70 g mąki pszennej,
- 3 łyżki kakao.
Składniki na poncz:
- 100 ml mocnej kawy,
- 50 ml wódki lub rumu (można pominąć, zwłaszcza jeśli deser ma być dla dzieci).
Składniki na krem czekoladowy:
- 2 żółtka,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 500 ml mleka,
- 200 g miękkiego masła,
- 4 płaskie łyżki gotowego kremu czekoladowo-orzechowego (taki jak na kanapki).
Przepisy Andrzeja Polana
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Pozostałe składniki:
- po 16 sztuk herbatników kakaowych i maślanych,
- konfitura z czarnej porzeczki,
- bita śmietana – ubić (przepis) lub kupić gotową.
Ciasto kubanka - sposób przygotowania
- Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do jednego naczynia.
- Piekarnik ustawić na nagrzewanie – 160 stopni.
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać biały cukier i cukier wanilinowy. Kiedy cukier się rozpuści, dodawać po kolei żółtka.
- Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.
- Ciasto przelać do formy (25 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30-40 min w temp. 170 stopni z termoobiegiem, 180 stopni z grzałką góra/dół.
- Po upieczeniu biszkopt na ciasto kubanka wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego wystudzenia.
- Teraz czas na krem budyniowy. Żółtka, cukier i mąki zmiksować z 250 ml mleka.
- Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka przelać zmiksowane składniki i ponownie zagotować.
- Budyń przykryć folią spożywczą, aby stykała się z jego powierzchnią – dzięki temu nie powstanie na nim kożuch. Odstawić do wystudzenia.
- Masło utrzeć mikserem na puch. W trakcie miksowania, stopniowo dodawać wystudzony budyń.
- Następnie dodać krem czekoladowo-orzechowy i miksować do momentu dokładnego połączenia wszystkich składników.
- Ostygnięty biszkopt nasączyć ponczem, czyli kawą wymieszaną z alkoholem.
- Następnie na nasączony biszkopt wyłożyć warstwę czekoladowego kremu.
- Na kremie ułożyć warstwę jasnych herbatników – jeden obok drugiego.
- Biszkopty posmarować konfiturą porzeczkową (opcjonalnie dżemem).
- Warstwę porzeczkową przykryć ciemnymi herbatnikami.
- Całość przykryć bitą śmietaną i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
- Ciasto kubanka można dodatkowo posypać, np. posypką czekoladową czy ciemnym kakao.
- I gotowe!
Przepisy na pyszności pasujące do ciasta kubanka
- Proffee - następczyni bulletproof coffee. Czym jest kawa białkowa? Poznaj nasz przepis w wersji podstawowej i wegańskiej
- Przepis na bitą śmietanę z mleka krowiego i napojów roślinnych
- Pumpkin spice latte. Przepis na kawowy hit jesieni
- Herbata jesienna - zasady parzenia
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto
podziel się: