Gaspacho z arbuza z ricottą
Składniki:
- 800 g arbuza,
- 200 g ricotty,
- 16 liści bazylii,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i świeżo zmielony pieprz.
Sposób przygotowania:
Arbuza obieramy i usuwamy pestki. Przekładamy wszystko do blendera. Dodajemy oliwę z oliwek, sól i pieprz. Blendujemy na gładką masę. Przekładamy do misek i odstawiamy do lodówki. W międzyczasie w misce rozgniatamy ricottę z jedną łyżką oliwy. Solimy, pieprzymy i dodajemy posiekaną bazylię. Do dobrze schłodzonego arbuza dodajemy ricottę. Przed podaniem dekorujemy świeżymi listkami bazylii.
Filet z białej ryby w sosie pomidorowym
Składniki:
- 500 g białej ryby np. dorsza,
- 50 g obranych krewetek,
- średnia marchewka,
- mała cebula,
- ząbek czosnku,
- szczypta cynamonu,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 50 ml wytrawnego białego wina,
- 400 g pomidorów z puszki,
- 320 g ryżu basmati,
- 30 g oliwy z oliwek,
- kilka gałązek kopru,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Rybę i krewetki solimy, pieprzymy i polewamy delikatnie oliwą. Odstawiamy. Cebulę i czosnek siekamy na drobną kosteczkę. Marchewkę w większą kostkę. Na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy smażymy cebulę, marchewkę, a na końcu czosnek. Dolewamy wino i czekamy, aż alkohol wyparuje. Doprawiamy całość solą, pieprzem, słodką papryką i cynamonem. Jak już lekko woda odparuje, układamy na sosie krewetki i rybę. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. W międzyczasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Przed podaniem posypujemy świeżym koperkiem.
Kotlety jagnięce w paprykowej panierce
Składniki na kotlety jagnięcie:
- 8 kotletów jagnięcych,
- 2 łyżki stołowe słodkiej papryki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz,
- kiełki buraka do dekoracji.
Składniki na puree ziemniaczano-selerowe:
- 5 ziemniaków,
- mały korzeń selera,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 1/2 łyżeczki musztardy Dijon,
- liść laurowy,
- 3 łyżki masła,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i selera obieramy, a następnie kroimy w dużą kostkę. Gotujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego i soli. Usuwamy liść laurowy i odcedzamy warzywa. Dodajemy masło, gałkę muszkatołową, musztardę i pieprz. Ucieramy na puree.
Kotleciki oczyszczamy i przekładamy do miski. Na talerz wsypujemy słodką paprykę. Kotlety solimy, pieprzymy i obtaczamy z obu stron w papryce. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kilka minut mięso z każdej strony. Kotlety układamy na puree, posypujemy słodką papryką i kiełkami z buraka.
Zobacz także:
- Co można zrobić z arbuza? Sprawdź różne przepisy z okazji Dnia Arbuza
- Mięso jagnięce w kuchni staropolskiej. "To, co u nas jest w zagrodach, jest i na stole"
- Pieczona jagnięcina z wiosennymi warzywami - przepis Grzegorza Zawieruchy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: East News/Wojciech Olkuśnik