W kuchni kibicujemy Polakom, czyli biało-czerwone dania Grześka Zawieruchy

W kuchni kibicujemy Polakom, czyli biało-czerwone dania Grześka Zawieruchy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kibicujemy biało-czerwonym  
Kibicujemy biało-czerwonym  
Kluski w każdej postaci
Kluski w każdej postaci
Garnek pełen pyszności
Garnek pełen pyszności
Pistacjowy zawrót głowy
Pistacjowy zawrót głowy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Męska kuchnia na zdrowie
Męska kuchnia na zdrowie
Świąteczna zawierucha
Świąteczna zawierucha
Dzisiaj kibicujemy naszym zawodnikom na Igrzyskach Olimpijskich. Z tej okazji Grzegorz Zawierucha przygotował biało-czerwone dania, które nawiązywać mają do naszej flagi. Poznajcie pyszne patriotyczne dania naszego kucharza.

Gaspacho z arbuza z ricottą

Składniki:

  • 800 g arbuza,
  • 200 g ricotty,
  • 16 liści bazylii,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i świeżo zmielony pieprz.
Gaspacho z arbuza z ricottą
Gaspacho z arbuza z ricottą
Gaspacho z arbuza z ricottą
Źródło: East News/Wojciech Olkuśnik

Sposób przygotowania:

Arbuza obieramy i usuwamy pestki. Przekładamy wszystko do blendera. Dodajemy oliwę z oliwek, sól i pieprz. Blendujemy na gładką masę. Przekładamy do misek i odstawiamy do lodówki. W międzyczasie w misce rozgniatamy ricottę z jedną łyżką oliwy. Solimy, pieprzymy i dodajemy posiekaną bazylię. Do dobrze schłodzonego arbuza dodajemy ricottę. Przed podaniem dekorujemy świeżymi listkami bazylii.

Filet z białej ryby w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 500 g białej ryby np. dorsza,
  • 50 g obranych krewetek,
  • średnia marchewka,
  • mała cebula,
  • ząbek czosnku,
  • szczypta cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 50 ml wytrawnego białego wina,
  • 400 g pomidorów z puszki,
  • 320 g ryżu basmati,
  • 30 g oliwy z oliwek,
  • kilka gałązek kopru,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Rybę i krewetki solimy, pieprzymy i polewamy delikatnie oliwą. Odstawiamy. Cebulę i czosnek siekamy na drobną kosteczkę. Marchewkę w większą kostkę. Na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy smażymy cebulę, marchewkę, a na końcu czosnek. Dolewamy wino i czekamy, aż alkohol wyparuje. Doprawiamy całość solą, pieprzem, słodką papryką i cynamonem. Jak już lekko woda odparuje, układamy na sosie krewetki i rybę. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. W międzyczasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Przed podaniem posypujemy świeżym koperkiem.

Filet z białej ryby w sosie pomidorowym
Filet z białej ryby w sosie pomidorowym
Filet z białej ryby w sosie pomidorowym
Źródło: East News/Wojciech Olkuśnik

Kotlety jagnięce w paprykowej panierce

Składniki na kotlety jagnięcie:

  • 8 kotletów jagnięcych,
  • 2 łyżki stołowe słodkiej papryki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz,
  • kiełki buraka do dekoracji.

Składniki na puree ziemniaczano-selerowe:

  • 5 ziemniaków,
  • mały korzeń selera,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki musztardy Dijon,
  • liść laurowy,
  • 3 łyżki masła,
  • sól i pieprz.
Kotlety jagnięce w paprykowej panierce
Kotlety jagnięce w paprykowej panierce
Kotlety jagnięce w paprykowej panierce
Źródło: East News/Wojciech Olkuśnik

Sposób przygotowania:

Ziemniaki i selera obieramy, a następnie kroimy w dużą kostkę. Gotujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego i soli. Usuwamy liść laurowy i odcedzamy warzywa. Dodajemy masło, gałkę muszkatołową, musztardę i pieprz. Ucieramy na puree.

Kotleciki oczyszczamy i przekładamy do miski. Na talerz wsypujemy słodką paprykę. Kotlety solimy, pieprzymy i obtaczamy z obu stron w papryce. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kilka minut mięso z każdej strony. Kotlety układamy na puree, posypujemy słodką papryką i kiełkami z buraka.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości