W kuchni kibicujemy Polakom, czyli biało-czerwone dania Grześka Zawieruchy

W kuchni kibicujemy Polakom, czyli biało-czerwone dania Grześka Zawieruchy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kibicujemy biało-czerwonym  
Kibicujemy biało-czerwonym  
Kluski w każdej postaci
Kluski w każdej postaci
Garnek pełen pyszności
Garnek pełen pyszności
Pistacjowy zawrót głowy
Pistacjowy zawrót głowy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Męska kuchnia na zdrowie
Męska kuchnia na zdrowie
Świąteczna zawierucha
Świąteczna zawierucha
Dzisiaj kibicujemy naszym zawodnikom na Igrzyskach Olimpijskich. Z tej okazji Grzegorz Zawierucha przygotował biało-czerwone dania, które nawiązywać mają do naszej flagi. Poznajcie pyszne patriotyczne dania naszego kucharza.

Gaspacho z arbuza z ricottą

Składniki:

  • 800 g arbuza,
    • 200 g ricotty,
      • 16 liści bazylii,
        • 3 łyżki oliwy z oliwek,
          • sól i świeżo zmielony pieprz.
            Gaspacho z arbuza z ricottą
            Gaspacho z arbuza z ricottą
            Gaspacho z arbuza z ricottą
            Źródło: East News/Wojciech Olkuśnik

            Sposób przygotowania:

            Arbuza obieramy i usuwamy pestki. Przekładamy wszystko do blendera. Dodajemy oliwę z oliwek, sól i pieprz. Blendujemy na gładką masę. Przekładamy do misek i odstawiamy do lodówki. W międzyczasie w misce rozgniatamy ricottę z jedną łyżką oliwy. Solimy, pieprzymy i dodajemy posiekaną bazylię. Do dobrze schłodzonego arbuza dodajemy ricottę. Przed podaniem dekorujemy świeżymi listkami bazylii.

            Filet z białej ryby w sosie pomidorowym

            Składniki:

            • 500 g białej ryby np. dorsza,
              • 50 g obranych krewetek,
                • średnia marchewka,
                  • mała cebula,
                    • ząbek czosnku,
                      • szczypta cynamonu,
                        • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
                          • 50 ml wytrawnego białego wina,
                            • 400 g pomidorów z puszki,
                              • 320 g ryżu basmati,
                                • 30 g oliwy z oliwek,
                                  • kilka gałązek kopru,
                                    • sól i pieprz.

                                      Sposób przygotowania:

                                      Rybę i krewetki solimy, pieprzymy i polewamy delikatnie oliwą. Odstawiamy. Cebulę i czosnek siekamy na drobną kosteczkę. Marchewkę w większą kostkę. Na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy smażymy cebulę, marchewkę, a na końcu czosnek. Dolewamy wino i czekamy, aż alkohol wyparuje. Doprawiamy całość solą, pieprzem, słodką papryką i cynamonem. Jak już lekko woda odparuje, układamy na sosie krewetki i rybę. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. W międzyczasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Przed podaniem posypujemy świeżym koperkiem.

                                      Filet z białej ryby w sosie pomidorowym
                                      Filet z białej ryby w sosie pomidorowym
                                      Filet z białej ryby w sosie pomidorowym
                                      Źródło: East News/Wojciech Olkuśnik

                                      Kotlety jagnięce w paprykowej panierce

                                      Składniki na kotlety jagnięcie:

                                      • 8 kotletów jagnięcych,
                                        • 2 łyżki stołowe słodkiej papryki,
                                          • 2 łyżki oliwy z oliwek,
                                            • sól i pieprz,
                                              • kiełki buraka do dekoracji.

                                                Składniki na puree ziemniaczano-selerowe:

                                                • 5 ziemniaków,
                                                  • mały korzeń selera,
                                                    • szczypta gałki muszkatołowej,
                                                      • 1/2 łyżeczki musztardy Dijon,
                                                        • liść laurowy,
                                                          • 3 łyżki masła,
                                                            • sól i pieprz.
                                                              Kotlety jagnięce w paprykowej panierce
                                                              Kotlety jagnięce w paprykowej panierce
                                                              Kotlety jagnięce w paprykowej panierce
                                                              Źródło: East News/Wojciech Olkuśnik

                                                              Sposób przygotowania:

                                                              Ziemniaki i selera obieramy, a następnie kroimy w dużą kostkę. Gotujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego i soli. Usuwamy liść laurowy i odcedzamy warzywa. Dodajemy masło, gałkę muszkatołową, musztardę i pieprz. Ucieramy na puree.

                                                              Kotleciki oczyszczamy i przekładamy do miski. Na talerz wsypujemy słodką paprykę. Kotlety solimy, pieprzymy i obtaczamy z obu stron w papryce. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kilka minut mięso z każdej strony. Kotlety układamy na puree, posypujemy słodką papryką i kiełkami z buraka.

                                                              Zobacz także:

                                                              podziel się:

                                                              Pozostałe wiadomości