Kotleciki z bobu w sosie koperkowym
Składniki:
- kilogram bobu (ugotowanego, obranego z łupin),
- 4 ugotowane jajka,
- 2 jajka surowe,
- 4 ugotowane ziemniaki,
- marchew (starta na drobnych oczkach),
- 2 cebule białe,
- 100 g wędzonego boczku,
- bułka pszenna (namoczona w mleku),
- 2 ząbki czosnku,
- masło klarowane do smażenia,
- bułka tarta (do oprószenia),
- sól i pieprz do smaku.
Składniki na sos koperkowy:
- pęczek koperku (drobno pokrojony),
- cebula (pokrojona w kostkę),
- 2 ząbki czosnku (drobno posiekane),
- 2 łyżki startego sera grana padano,
- 200 ml śmietany 30-36%,
- 100 ml bulionu drobiowego,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Boczek z marchewką oraz cebulą smażymy na złoty kolor, a następnie mielimy na drobnych oczkach, razem z ugotowanymi jajkami i bobem. Dodajemy jajka surowe, czosnek, bułkę pszenną i dokładnie mieszamy. Formujemy równe kotlety, a potem oprószamy je bułką tartą i smażymy.
Sos: na patelni smażymy cebulę, dodajemy bulion i gotujemy przez około 10 minut. Następnie dodajemy śmietanę, czosnek, koper i ser.
Krem z bobu
Składniki:
- kilogram bobu (obranego z łupin),
- 1,5 l bulionu drobiowego,
- 2 cebule (pokrojone w piórka),
- 4 ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę),
- pietruszka (pokrojona w kostkę)
- 4 ząbki czosnku,
- 200 ml śmietany 30-36%,
- 50 g sera grana padano,
- 200 g sera feta,
- masło klarowane do smażenia,
- pęczek szczypiorku,
- bułka paryska,
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Bób, ziemniaki, pietruszkę, cebulę i czosnek podsmażamy w garnku, a następnie zalewamy bulionem i gotujemy przez 30 minut. Potem dodajemy śmietanę. Krem podajemy z kruszonym serem feta, szczypiorkiem i grzankami z paryskiej bułki.
Sałatka z bobu, ziemniaków i boczku, z domowym majonezem
Składniki:
- 0,5 kg ugotowanego bobu (obranego z łupin),
- łyżka kwiatów kaparów,
- czerwona cebula (pokrojona w cienkie krążki),
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków w łupinach (pokrojonych w dużą kostkę),
- 200 g boczku wędzonego w plastrach,
- pęczek szczypiorku,
- 2 łyżki musztardy francuskiej,
- natka pietruszki (pokrojona drobno)
- pęczek kopru (pokrojonego drobno),
- burrata,
- sól, pieprz młotkowany.
Składniki na majonez:
- 4 żółtka,
- 2 ząbki czosnku,
- płaska łyżka musztardy,
- łyżka miodu,
- 4 łyżki octu jabłkowego,
- limonka (otarta skórka i sok),
- 1,5 szklanki oleju rzepakowego.
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki podsmażamy z boczkiem na patelni, a potem studzimy. W misce mieszamy: kwiaty kaparów, cebulę, szczypior, koper, pietruszkę, ziemniaki i boczek, a następnie doprawiamy.
W wysokim, wąskim naczyniu umieszczamy wszystkie składniki na majonez i blendujemy (dosłownie przez kilka sekund), a na koniec doprawiamy solą.
Zobacz także:
- Bób na talerzu w kilku odsłonach. Sprawdź przepisy finalistki "MasterChefa"
- Makaron z bobem – świetny pomysł na zdrowe i pożywne danie
- Dania z bobem warte spróbowania. Przepisy Sebastiana Olmy
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News