Oto król wakacji, czyli bób w kilku pysznych odsłonach. Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Oto król wakacji, czyli bób w kilku pysznych odsłonach. Przepisy Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Sezon na bób rozpoczęty
Sezon na bób rozpoczęty
Kluski w każdej postaci
Kluski w każdej postaci
Garnek pełen pyszności
Garnek pełen pyszności
Pistacjowy zawrót głowy
Pistacjowy zawrót głowy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Męska kuchnia na zdrowie
Męska kuchnia na zdrowie
Świąteczna zawierucha
Świąteczna zawierucha
Bób to jedno z najbardziej popularnych warzyw, po które wielu Polaków sięga właśnie o tej porze roku. Co można z niego przygotować? Swoje propozycje w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował Grzegorz Zawierucha. Przyrządził kotleciki z bobu w sosie koperkowym, krem z bobu, a także sałatkę z bobu, ziemniaków i boczku, z domowym majonezem.

Kotleciki z bobu w sosie koperkowym

Składniki:

  • kilogram bobu (ugotowanego, obranego z łupin),
    • 4 ugotowane jajka,
      • 2 jajka surowe,
        • 4 ugotowane ziemniaki,
          • marchew (starta na drobnych oczkach),
            • 2 cebule białe,
              • 100 g wędzonego boczku,
                • bułka pszenna (namoczona w mleku),
                  • 2 ząbki czosnku,
                    • masło klarowane do smażenia,
                      • bułka tarta (do oprószenia),
                        • sól i pieprz do smaku.

                          Składniki na sos koperkowy:

                          • pęczek koperku (drobno pokrojony),
                            • cebula (pokrojona w kostkę),
                              • 2 ząbki czosnku (drobno posiekane),
                                • 2 łyżki startego sera grana padano,
                                  • 200 ml śmietany 30-36%,
                                    • 100 ml bulionu drobiowego,
                                      • sól i pieprz do smaku.
                                        Kotleciki z bobu w sosie koperkowym
                                        Kotleciki z bobu w sosie koperkowym
                                        Kotleciki z bobu w sosie koperkowym
                                        Źródło: Michał Woźniak/East News

                                        Przygotowanie:

                                        Boczek z marchewką oraz cebulą smażymy na złoty kolor, a następnie mielimy na drobnych oczkach, razem z ugotowanymi jajkami i bobem. Dodajemy jajka surowe, czosnek, bułkę pszenną i dokładnie mieszamy. Formujemy równe kotlety, a potem oprószamy je bułką tartą i smażymy.

                                        Sos: na patelni smażymy cebulę, dodajemy bulion i gotujemy przez około 10 minut. Następnie dodajemy śmietanę, czosnek, koper i ser.

                                        Krem z bobu

                                        Składniki:

                                        • kilogram bobu (obranego z łupin),
                                          • 1,5 l bulionu drobiowego,
                                            • 2 cebule (pokrojone w piórka),
                                              • 4 ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę),
                                                • pietruszka (pokrojona w kostkę)
                                                  • 4 ząbki czosnku,
                                                    • 200 ml śmietany 30-36%,
                                                      • 50 g sera grana padano,
                                                        • 200 g sera feta,
                                                          • masło klarowane do smażenia,
                                                            • pęczek szczypiorku,
                                                              • bułka paryska,
                                                                • 2 łyżki masła,
                                                                  • sól i pieprz do smaku.

                                                                    Przygotowanie:

                                                                    Bób, ziemniaki, pietruszkę, cebulę i czosnek podsmażamy w garnku, a następnie zalewamy bulionem i gotujemy przez 30 minut. Potem dodajemy śmietanę. Krem podajemy z kruszonym serem feta, szczypiorkiem i grzankami z paryskiej bułki.

                                                                    Krem z bobu
                                                                    Krem z bobu
                                                                    Krem z bobu
                                                                    Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                    Sałatka z bobu, ziemniaków i boczku, z domowym majonezem 

                                                                    Składniki:

                                                                    • 0,5 kg ugotowanego bobu (obranego z łupin),
                                                                      • łyżka kwiatów kaparów,
                                                                        • czerwona cebula (pokrojona w cienkie krążki),
                                                                          • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków w łupinach (pokrojonych w dużą kostkę),
                                                                            • 200 g boczku wędzonego w plastrach,
                                                                              • pęczek szczypiorku,
                                                                                • 2 łyżki musztardy francuskiej,
                                                                                  • natka pietruszki (pokrojona drobno)
                                                                                    • pęczek kopru (pokrojonego drobno),
                                                                                      • burrata,
                                                                                        • sól, pieprz młotkowany.

                                                                                          Składniki na majonez:

                                                                                          • 4 żółtka,
                                                                                            • 2 ząbki czosnku,
                                                                                              • płaska łyżka musztardy,
                                                                                                • łyżka miodu,
                                                                                                  • 4 łyżki octu jabłkowego,
                                                                                                    • limonka (otarta skórka i sok),
                                                                                                      • 1,5 szklanki oleju rzepakowego.
                                                                                                        Sałatka z bobu, ziemniaków i boczku, z domowym majonezem
                                                                                                        Sałatka z bobu, ziemniaków i boczku, z domowym majonezem
                                                                                                        Sałatka z bobu, ziemniaków i boczku, z domowym majonezem
                                                                                                        Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                                        Ugotowane ziemniaki podsmażamy z boczkiem na patelni, a potem studzimy. W misce mieszamy: kwiaty kaparów, cebulę, szczypior, koper, pietruszkę, ziemniaki i boczek, a następnie doprawiamy.

                                                                                                        W wysokim, wąskim naczyniu umieszczamy wszystkie składniki na majonez i blendujemy (dosłownie przez kilka sekund), a na koniec doprawiamy solą.

                                                                                                        Zobacz także:

                                                                                                        Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                                                        Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

                                                                                                        podziel się:

                                                                                                        Pozostałe wiadomości