Oto król wakacji, czyli bób w kilku pysznych odsłonach. Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Oto król wakacji, czyli bób w kilku pysznych odsłonach. Przepisy Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Sezon na bób rozpoczęty
Sezon na bób rozpoczęty
Kluski w każdej postaci
Kluski w każdej postaci
Garnek pełen pyszności
Garnek pełen pyszności
Pistacjowy zawrót głowy
Pistacjowy zawrót głowy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Męska kuchnia na zdrowie
Męska kuchnia na zdrowie
Świąteczna zawierucha
Świąteczna zawierucha
Bób to jedno z najbardziej popularnych warzyw, po które wielu Polaków sięga właśnie o tej porze roku. Co można z niego przygotować? Swoje propozycje w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował Grzegorz Zawierucha. Przyrządził kotleciki z bobu w sosie koperkowym, krem z bobu, a także sałatkę z bobu, ziemniaków i boczku, z domowym majonezem.

Kotleciki z bobu w sosie koperkowym

Składniki:

  • kilogram bobu (ugotowanego, obranego z łupin),
  • 4 ugotowane jajka,
  • 2 jajka surowe,
  • 4 ugotowane ziemniaki,
  • marchew (starta na drobnych oczkach),
  • 2 cebule białe,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • bułka pszenna (namoczona w mleku),
  • 2 ząbki czosnku,
  • masło klarowane do smażenia,
  • bułka tarta (do oprószenia),
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki na sos koperkowy:

  • pęczek koperku (drobno pokrojony),
  • cebula (pokrojona w kostkę),
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekane),
  • 2 łyżki startego sera grana padano,
  • 200 ml śmietany 30-36%,
  • 100 ml bulionu drobiowego,
  • sól i pieprz do smaku.
Kotleciki z bobu w sosie koperkowym
Kotleciki z bobu w sosie koperkowym
Kotleciki z bobu w sosie koperkowym
Źródło: Michał Woźniak/East News

Przygotowanie:

Boczek z marchewką oraz cebulą smażymy na złoty kolor, a następnie mielimy na drobnych oczkach, razem z ugotowanymi jajkami i bobem. Dodajemy jajka surowe, czosnek, bułkę pszenną i dokładnie mieszamy. Formujemy równe kotlety, a potem oprószamy je bułką tartą i smażymy.

Sos: na patelni smażymy cebulę, dodajemy bulion i gotujemy przez około 10 minut. Następnie dodajemy śmietanę, czosnek, koper i ser.

Krem z bobu

Składniki:

  • kilogram bobu (obranego z łupin),
  • 1,5 l bulionu drobiowego,
  • 2 cebule (pokrojone w piórka),
  • 4 ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę),
  • pietruszka (pokrojona w kostkę)
  • 4 ząbki czosnku,
  • 200 ml śmietany 30-36%,
  • 50 g sera grana padano,
  • 200 g sera feta,
  • masło klarowane do smażenia,
  • pęczek szczypiorku,
  • bułka paryska,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Bób, ziemniaki, pietruszkę, cebulę i czosnek podsmażamy w garnku, a następnie zalewamy bulionem i gotujemy przez 30 minut. Potem dodajemy śmietanę. Krem podajemy z kruszonym serem feta, szczypiorkiem i grzankami z paryskiej bułki.

Krem z bobu
Krem z bobu
Krem z bobu
Źródło: Michał Woźniak/East News

Sałatka z bobu, ziemniaków i boczku, z domowym majonezem 

Składniki:

  • 0,5 kg ugotowanego bobu (obranego z łupin),
  • łyżka kwiatów kaparów,
  • czerwona cebula (pokrojona w cienkie krążki),
  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków w łupinach (pokrojonych w dużą kostkę),
  • 200 g boczku wędzonego w plastrach,
  • pęczek szczypiorku,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • natka pietruszki (pokrojona drobno)
  • pęczek kopru (pokrojonego drobno),
  • burrata,
  • sól, pieprz młotkowany.

Składniki na majonez:

  • 4 żółtka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • płaska łyżka musztardy,
  • łyżka miodu,
  • 4 łyżki octu jabłkowego,
  • limonka (otarta skórka i sok),
  • 1,5 szklanki oleju rzepakowego.
Sałatka z bobu, ziemniaków i boczku, z domowym majonezem
Sałatka z bobu, ziemniaków i boczku, z domowym majonezem
Sałatka z bobu, ziemniaków i boczku, z domowym majonezem
Źródło: Michał Woźniak/East News

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki podsmażamy z boczkiem na patelni, a potem studzimy. W misce mieszamy: kwiaty kaparów, cebulę, szczypior, koper, pietruszkę, ziemniaki i boczek, a następnie doprawiamy.

W wysokim, wąskim naczyniu umieszczamy wszystkie składniki na majonez i blendujemy (dosłownie przez kilka sekund), a na koniec doprawiamy solą.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości