Ravioli z bobem i kozim serem
Składniki:
- 6 ravioli z kozim serem
- 50 g masła
- 10 g świeżej szałwii
- 50 g parmezanu
Farsz:
- 0,5 kg koziego twarogu
- 3 żółtka
- 0,5 kg bobu
- 100 g mięty
- łyżka soli
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 3 jaja
- oliwa z oliwek
- mała łyżka soli
- duża łyżka ziół prowansalskich
- 100 ml wody
Przygotowanie:
Farsz: do metalowej miski przełożyć kozi twaróg, dodać żółtka i wymieszać. Dodawać ugotowany, obrany i drobno posiekany bób i listki mięty. Cały farsz doprawić do smaku solą.
Ciasto: wymieszać mąkę pszenną z solą, ziołami prowansalskimi i jajkami. Następnie dodawać oliwę oraz wodę, gdy ciasto będzie lepkie dodać więcej mąki. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na godzinę. Wyjąć, rozwałkować na cienkie plastry, nałożyć farsz i zacząć zwijać ravioli. Gotowe ravioli gotować przez 3 minuty w posolonej wodzie, następnie przełożyć na patelnię z prażoną na maśle szałwią i lekko podsmażyć. Przełożyć na talerz polewając masłem i szałwią, na koniec dodać świeżo tarty parmezan.
Krem ziemniaczany z wasabi i bobem
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 25 g klarowanego masła
- 5 ząbków czosnku
- 100 g szalotki
- 250 g świeżego i obranego bobu
- mały pęczek świeżego tymianku
- 1 l rosołu drobiowego
- 0,5 l słodkiej śmietany 36 proc.
- 50 g pasty wasabi
- łyżka soli
- 20 g pestek dyni
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć na klarowanym maśle czosnek, szalotkę i bób (zostawić trochę do wykończenia zupy) razem z posiekanym tymiankiem na małym ogniu, tak aby nabrały złotego koloru. Dodać pokrojone wcześniej ziemniaki, smażyć jeszcze kilka minut i zalać rosołem. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Dodać słodką śmietanę, a następnie za pomocą robota kuchennego zmiksować do gładkiej konsystencji. Doprawić do smaku pastą wasabi i solą. Porcję zupy nalać do miski, na wierzch dodać kawałki bobu i posypać prażonymi pestkami dyni.
Placki ziemniaczane z bobem, ziołami i kwaśną śmietaną
Składniki:
- 1 kg obranych ziemniaków
- 500 g bobu
- mała łyżka soli
- 5 ząbków czosnku
- 50 g dojrzewającego sera krowiego
- chili czerwone
- 3 białe cebule
- 20 g majeranku
- 20 g oregano
- 20 g kolendry
- 2 jajka
- 200 g mąki pszennej
- sól, pieprz czarny do smaku
- małe opakowanie roszponki
- 200 ml kwaśnej śmietany 18 proc.
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Doprawić lekko solą oraz przełożyć na metalowe sitko, aby pozbyć się nadmiaru wody. Do tartych ziemniaków dodać posiekany czosnek, chili, ser dojrzewający, tartą białą cebulę, listki świeżych ziół (majeranek, oregano, kolendra), całe jajko, mąkę pszenną oraz sól, pieprz mielony i posiekany świeży bób. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, jeśli masa jest mokra, dodać jeszcze mąkę pszenną. Rozgrzać patelnię i placki smażyć na oleju aż uzyskają złoty kolor, a następnie przełożyć na pergamin. Na talerzu ułożyć porcję placków, dodać liście roszponki oraz kwaśną śmietanę.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
>>> Zobacz także:
Bób – wartości odżywcze. Jak długo gotować bób?
Piotr Kucharski i pierwsze strączki. Zielona szakszuka, pasta z bobu i młode ziemniaczki z bobem
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf