Kuchnia z serduchem od Moniki Mrozowskiej. Jakie dania przygotowała aktorka?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Z serca na talerz
Z serca na talerz
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
W kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska i jej przepisy z serduchem, a wszystko to z okazji 32. Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Zobacz, jak przyrządzić makaron cavatappi z sercem twarogowym, chałkę z miodem, figami i pistacjami, risotto z bobem i migdałami oraz kruche ciasto z budyniem i malinami.

Makaron cavatappi z sercem twarogowym

Makaron cavatappi z sercem twarogowym
Makaron cavatappi z sercem twarogowym
Makaron cavatappi z sercem twarogowym
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 500 g makaronu,
    • 200 g sera twarogowego,
      • biała cebula,
        • papryka,
          • ząbek czosnku,
            • puszka pomidorów krojonych,
              • łyżeczka cukru,
                • łyżeczka papryki wędzonej,
                  • 4 łyżki masła klarowanego.

                    Sposób przygotowania:

                    Makaron gotujemy. Cebule kroimy w małą kostkę, paprykę tak samo. Na rozgrzane masło klarowane wrzucamy cebulę, paprykę i wyciśnięty czosnek. Po kilku minutach dodajemy pomidory z łyżeczką cukru. Do ugotowanego makaronu dodajemy warzywa, posypujemy serem i całość delikatnie mieszamy.

                    Chałka z miodem, figami i pistacjami

                    Chałka z miodem, figami i pistacjami
                    Chałka z miodem, figami i pistacjami
                    Chałka z miodem, figami i pistacjami
                    Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                    Składniki:

                    • 4 kromki chałki,
                      • masło,
                        • miód,
                          • 4 figi,
                            • 100 g pistacji,
                              • 100 g fety.
                                Chałka z miodem, figami i pistacjami
                                Chałka z miodem, figami i pistacjami
                                Chałka z miodem, figami i pistacjami
                                Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                Sposób przygotowania:

                                Chałkę podsmażamy na maśle na złocisty kolor z dwóch stron. Pistacje podpiekamy na suchej patelni. Figi kroimy na ćwiartki. Podsmażone kromki chałki posypujemy pokruszoną fetą, kawałkami fig, pistacjami i polewamy miodem.

                                Risotto z bobem i migdałami

                                Risotto z bobem i migdałami
                                Risotto z bobem i migdałami
                                Risotto z bobem i migdałami
                                Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                Składniki:

                                • szklanka ryżu do risotto,
                                  • 750 ml wywaru wege,
                                    • 100 g parmezanu,
                                      • cebula,
                                        • 2 łyżki oliwy,
                                          • 70 g masła,
                                            • 300 g bobu (np. mrożonego),
                                              • 100 g płatków migdałów.

                                                Sposób przygotowania:

                                                Cebule kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na oliwie na złocisty kolor. Dodajemy ryż, podsmażamy 2-3 minuty i zaczynamy dolewać partiami wywar warzywny, aż ryż wchłonie cała wodę i stanie się miękki. W drugim garnku gotujemy w osolonej wodzie bób (około 10 minut), a następnie obieramy go ze skórki. Do ugotowanego ryżu dodajemy masło oraz parmezan. Mieszamy. Migdały podprażamy na suchej patelni. Risotto podajemy z ugotowanym bobem, posypane płatkami migdałowymi.

                                                Kruche ciasto z budyniem i malinami

                                                Kruche ciasto z budyniem i malinami
                                                Kruche ciasto z budyniem i malinami
                                                Kruche ciasto z budyniem i malinami
                                                Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                Składniki:

                                                • 150 g mąki pszennej,
                                                  • szczypta soli,
                                                    • 3 łyżki cukru,
                                                      • 100 g masła w temp. pokojowej,
                                                        • 2 żółtka.

                                                          Składniki na masę:

                                                          • 4 łyżki maki ziemniaczanej,
                                                            • 400 ml mleka owsianego,
                                                              • laska wanilii,
                                                                • 4 łyżki cukru,
                                                                  • 250 g malin lub truskawek,

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    Ze składników na ciasto zagniatamy jednolita masę i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie wałkujemy, wykładamy nim prostokątną formę, nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni 15-20 minut góra-dół. 4 łyżki mąki ziemniaczanej, wanilię i cukier mieszamy w 3/4 szklanki mleka.

                                                                    Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gorącego mleka dodajemy resztę z mąką i gotujemy jeszcze 2-3 minuty, ciągle mieszając, aż powstanie budyń. Na upieczone ciasto wykładamy budyń, a na górę owoce.

                                                                    Zobacz także:

                                                                    Autor: Teofila Siewko

                                                                    Źródło: Monika Mrozowska

                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                    Materiał promocyjny

                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana