Makaron cavatappi z sercem twarogowym
Składniki:
- 500 g makaronu,
- 200 g sera twarogowego,
- biała cebula,
- papryka,
- ząbek czosnku,
- puszka pomidorów krojonych,
- łyżeczka cukru,
- łyżeczka papryki wędzonej,
- 4 łyżki masła klarowanego.
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy. Cebule kroimy w małą kostkę, paprykę tak samo. Na rozgrzane masło klarowane wrzucamy cebulę, paprykę i wyciśnięty czosnek. Po kilku minutach dodajemy pomidory z łyżeczką cukru. Do ugotowanego makaronu dodajemy warzywa, posypujemy serem i całość delikatnie mieszamy.
Chałka z miodem, figami i pistacjami
Składniki:
- 4 kromki chałki,
- masło,
- miód,
- 4 figi,
- 100 g pistacji,
- 100 g fety.
Sposób przygotowania:
Chałkę podsmażamy na maśle na złocisty kolor z dwóch stron. Pistacje podpiekamy na suchej patelni. Figi kroimy na ćwiartki. Podsmażone kromki chałki posypujemy pokruszoną fetą, kawałkami fig, pistacjami i polewamy miodem.
Risotto z bobem i migdałami
Składniki:
- szklanka ryżu do risotto,
- 750 ml wywaru wege,
- 100 g parmezanu,
- cebula,
- 2 łyżki oliwy,
- 70 g masła,
- 300 g bobu (np. mrożonego),
- 100 g płatków migdałów.
Sposób przygotowania:
Cebule kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na oliwie na złocisty kolor. Dodajemy ryż, podsmażamy 2-3 minuty i zaczynamy dolewać partiami wywar warzywny, aż ryż wchłonie cała wodę i stanie się miękki. W drugim garnku gotujemy w osolonej wodzie bób (około 10 minut), a następnie obieramy go ze skórki. Do ugotowanego ryżu dodajemy masło oraz parmezan. Mieszamy. Migdały podprażamy na suchej patelni. Risotto podajemy z ugotowanym bobem, posypane płatkami migdałowymi.
Kruche ciasto z budyniem i malinami
Składniki:
- 150 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 3 łyżki cukru,
- 100 g masła w temp. pokojowej,
- 2 żółtka.
Składniki na masę:
- 4 łyżki maki ziemniaczanej,
- 400 ml mleka owsianego,
- laska wanilii,
- 4 łyżki cukru,
- 250 g malin lub truskawek,
Sposób przygotowania:
Ze składników na ciasto zagniatamy jednolita masę i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie wałkujemy, wykładamy nim prostokątną formę, nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni 15-20 minut góra-dół. 4 łyżki mąki ziemniaczanej, wanilię i cukier mieszamy w 3/4 szklanki mleka.
Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gorącego mleka dodajemy resztę z mąką i gotujemy jeszcze 2-3 minuty, ciągle mieszając, aż powstanie budyń. Na upieczone ciasto wykładamy budyń, a na górę owoce.
Zobacz także:
- Makaron z serem w różnych odsłonach. Jak szybko przygotować makaron z serem na słodko i na słono?
- Chałka, sałatka z pomarańczy i zupa mleczna z kapustą, czyli pyszności kuchni żydowskiej
- Chałka na bazie coli. Banalny przepis na niezwykły wypiek
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Monika Mrozowska
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN