Chałka, sałatka z pomarańczy i zupa mleczna z kapustą, czyli pyszności kuchni żydowskiej

Chałka, sałatka z pomarańczy i zupa mleczna z kapustą to specjały kuchni żydowskiej. Właśnie te dania przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN Sabina Francuz.

Chałka

Składniki na chałkę:

  • 1 kg mąki
  • 20 g drożdży
  • 250-300 ml ciepłej wody
  • 4 jaja
  • 100 ml oleju
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • mak/sezam do posypania

Jak przygotować chałkę?

Wsypać do miski kilogram suchej (trzymanej w ciepłym miejscu) białej mąki. Rozpuścić 2 deka drożdży w 1/2 szklance ciepłej wody. Zrobić zagłębienie w mące, wlać drożdże i łyżką roztrzepać rozczyn. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce – powinien wyrosnąć. Następnie dodać: odrobinę soli, 3 łyżki cukru, 3 jaja, 10 dag oleju oraz odrobinę wody. Następnie uformować chałki, pozostawić do ponownego wyrośnięcia, posmarować jajem. Piec około 40 minut w 180 st. C.

Zupa mleczna z kapustą

Składniki na zupę mleczną z kapustą:

  • seler
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 300 g białej kapusty
  • 3 ziemniaki
  • 1/2 l wody
  • 500 ml mleka
  • łyżka mąki
  • 120 g masła
  • sól
  • śmietana

Jak przygotować zupę mleczną z kapustą?

Utrzeć na tarce: seler, marchewki i pietruszkę. Dodać 30 dag poszatkowanej na małe kawałeczki świeżej kapusty. Wszystko sparzyć wrzącą wodą, aby pozbyć się goryczy. Następnie przełożyć warzywa do garnka, dodać 3 pokrojone ziemniaki i nieco soli, później wlać 1/2 litr wody i gotować do miękkości. Wlać 1/2 litra mleka i jeszcze raz zagotować. Podsmażyć łyżkę mąki w 12 dag masła, wlać do zupy i ponownie zagotować.

Przed podaniem do stołu na każdy talerz nałożyć łyżkę słodkiej śmietany.

Sałatka z pomarańczy

Składniki na sałatkę z pomarańczy:

  • 50 g zielonego groszku
  • 3 pomarańcze
  • 2 jabłka
  • 150 g orzechów laskowych
  • 2 jaja
  • 2 marchewki

Majonez prowansalski:

  • 5 jaj
  • 250 ml oleju roślinnego
  • cytryna
  • sól
  • cukier

Jak przygotować sałatkę z pomarańczy:

Ugotować 5 dag zielonego groszki, dodać do niego pokrojony na małe kawałeczki: pomarańcze, jabłka, orzechy, jajka ugotowane na twardo, ugotowane marchewki. Całość wymieszać z majonezem.

Majonez: włożyć do miski 2 ugotowane jajka i 3 surowe żółtka, posypać je odrobiną cukru i soli, dobrze utrzeć. Po troszkę wlewać łyżeczką olej, nieustannie ucierając długą drewnianą łyżką aż do wchłonięcia 25 dag oliwy. Podczas ucierania stopniowo wciskać sok z cytryny. Majonez pasuje do wszystkich sałatek.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Warzywne arcydzieła, czyli kuchnia milenialsów Michała Korkosza

Bruschetta, frittata i tortilla według Cristiny Catese

Popisowe placki ziemniaczane. Sprawdź ulubione przepisy Sebastiana Olmy

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Sabina Francus

podziel się:

Pozostałe wiadomości