Dania, które dodadzą energii podczas zimowego szaleństwa. Przepisy Andrzeja Polana

Dania, które dodadzą energii podczas zimowego szaleństwa. Przepisy Andrzeja Polana
Źródło: Dzień Dobry TVN
Przepisy, które dodadzą sił podczas zimowych szaleństw
Przepisy, które dodadzą sił podczas zimowych szaleństw
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
Żeby twoje dziecko miało siłę na wielogodzinne szaleństwo na stoku czy lodowisku, musi odpowiednio się odżywiać. Jakie dania dodadzą mu energii do zabawy? W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan zaprezentował przepisy na energetyczne potrawy, które przypadną do gustu zarówno najmłodszym, aktywnie spędzającym ferie, jak i dorosłym.

Kucharz przygotował warzywa z kociołka z bundzem, oscypkiem i śliwką, bułę z ogniska z pulpetami, a także smakowity kołacz z rozgrzewającym kompotem.

Warzywa z kociołka z bundzem, oscypkiem i śliwką

Warzywa z kociołka z bundzem, oscypkiem i śliwką
Warzywa z kociołka z bundzem, oscypkiem i śliwką
Warzywa z kociołka z bundzem, oscypkiem i śliwką
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 3 ziemniaki,
  • 2 cebule czerwone,
  • 250 g kapusty kiszonej,
  • 2 papryki czerwone,
  • 4 śliwki,
  • puszka fasoli białej,
  • 6 oscypków,
  • 300 g bundzu lub mozzarelli,
  • 400 g kiełbasy,
  • 400 g żeberek wieprzowych,
  • 500 ml barszczu czerwonego,
  • 4 buraki,
  • 250 g ogórków kiszonych,
  • pęczek kopru, natki i szczypiorku,
  • kminek, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz czarny,
  • olej rzepakowy.

Przygotowanie:

Na oleju przesmażamy żeberka wcześniej zamarynowane we wszystkich przyprawach. Do mięsa dodajemy cebulę, a kiedy lekko nam się przyrumieni dodajemy pokrojone surowe ziemniaki i buraki. Zalewamy wszystko niedużą ilością wody i dusimy do czasu, aż żeberka i warzywa będą prawie miękkie. W tym momencie dodajemy pozostałe składniki - pokrojoną paprykę, fasolę i kiszone warzywa. Na koniec dodajemy kawałki kiełbasy z ogniska, kawałki górskich serów oraz zieleninę. 

Buła z ogniska z pulpetami wołowymi w pomidorach

Buła z ogniska z pulpetami wołowymi w pomidorach
Buła z ogniska z pulpetami wołowymi w pomidorach
Buła z ogniska z pulpetami wołowymi w pomidorach
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 800 g wołowiny krzyżowej,
  • 2 cebule,
  • sól i pieprz,
  • natka pietruszki i bazylii,
  • 2 passaty pomidorowe,
  • 3 marchewki,
  • 2-3 gałązki selera naciowego,
  • oregano suszone,
  • musztarda ostra,
  • 4 bułki,
  • 300 g sera wędzonego np. oscypka, bundzu,
  • słoik papryki pieczonej,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 200 g kapusty kiszonej.
Buła z ogniska z pulpetami wołowymi w pomidorach
Buła z ogniska z pulpetami wołowymi w pomidorach
Buła z ogniska z pulpetami wołowymi w pomidorach
Źródło: Michał Woźniak/East News

Przygotowanie:

Wołowinę i przesmażoną cebulę mielimy w maszynce. Mieszamy dokładnie, a potem dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy pieprzem i solą. W kociołku przesmażamy cebulę, dodajemy marchew i selera. Po krótkim smażeniu dodajemy passatę pomidorową i doprawiamy przyprawami. Kiedy warzywa będą już miękkie, miksujemy na sos o konsystencji kremu, na koniec dodajemy musztardę dla nadania nieco ostrości. Do sosu dodajemy pulpety usmażone na grillu i dusimy przez około 20 minut. Bułki kroimy na pół, do środka wkładamy pulpety w sosie, plaster sera lub wiórki tartego, a także warzywa kiszone i pieczone. Potem zamykamy, owijamy w folię aluminiową i układamy na grillu, dociskając cegłą dla połączenia się wszystkiego. 

Kołacz z ogniska z rozgrzewającym kompotem 

Kołacz z ogniska z rozgrzewającym kompotem 
Kołacz z ogniska z rozgrzewającym kompotem 
Kołacz z ogniska z rozgrzewającym kompotem 
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki na kompot:

  • 500 g owoców leśnych,
  • rozmaryn,
  • kora cynamonowa,
  • miód wielokwiatowy,
  • goździki,
  • plasterki cytryny,
  • syrop z pigwy,

Składniki na kołacz:

  • kilogram mąki,
  • 400 g mleka,
  • 6 żółtek,
  • 2 jajka,
  • 200 g masła,
  • 200 g cukru,
  • 70 g drożdży,
  • cukier wanilinowy,
  • cynamon,
  • 200 g cukru trzcinowego.

Sposób przygotowania:

Kompot: Wodę zagotowujemy, dodajemy owoce leśne i pozostałe składniki. Niech wszystko naciąga, a my zabieramy się za ciasto drożdżowe. Dorośli mogą pomyśleć o dodatku bardziej rozgrzewającym.

Kołacz: Mleko podgrzewamy i zalewamy nim drożdże z dodatkiem cukru i mąki. Kiedy rozczyn nam podrośnie, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy, a następnie stawiamy przy ognisku. Kiedy ciasto podrośnie na kijek drewniany owinięty folią nawijamy paski ciasta, tak jak na węgierski kurtosz zwany kołaczem. Po upieczeniu obtaczamy w cukrze z cynamonem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości