Kucharz przygotował warzywa z kociołka z bundzem, oscypkiem i śliwką, bułę z ogniska z pulpetami, a także smakowity kołacz z rozgrzewającym kompotem.
Warzywa z kociołka z bundzem, oscypkiem i śliwką
Składniki:
- 3 ziemniaki,
- 2 cebule czerwone,
- 250 g kapusty kiszonej,
- 2 papryki czerwone,
- 4 śliwki,
- puszka fasoli białej,
- 6 oscypków,
- 300 g bundzu lub mozzarelli,
- 400 g kiełbasy,
- 400 g żeberek wieprzowych,
- 500 ml barszczu czerwonego,
- 4 buraki,
- 250 g ogórków kiszonych,
- pęczek kopru, natki i szczypiorku,
- kminek, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz czarny,
- olej rzepakowy.
Przygotowanie:
Na oleju przesmażamy żeberka wcześniej zamarynowane we wszystkich przyprawach. Do mięsa dodajemy cebulę, a kiedy lekko nam się przyrumieni dodajemy pokrojone surowe ziemniaki i buraki. Zalewamy wszystko niedużą ilością wody i dusimy do czasu, aż żeberka i warzywa będą prawie miękkie. W tym momencie dodajemy pozostałe składniki - pokrojoną paprykę, fasolę i kiszone warzywa. Na koniec dodajemy kawałki kiełbasy z ogniska, kawałki górskich serów oraz zieleninę.
Buła z ogniska z pulpetami wołowymi w pomidorach
Składniki:
- 800 g wołowiny krzyżowej,
- 2 cebule,
- sól i pieprz,
- natka pietruszki i bazylii,
- 2 passaty pomidorowe,
- 3 marchewki,
- 2-3 gałązki selera naciowego,
- oregano suszone,
- musztarda ostra,
- 4 bułki,
- 300 g sera wędzonego np. oscypka, bundzu,
- słoik papryki pieczonej,
- 3 ogórki kiszone,
- 200 g kapusty kiszonej.
Przygotowanie:
Wołowinę i przesmażoną cebulę mielimy w maszynce. Mieszamy dokładnie, a potem dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy pieprzem i solą. W kociołku przesmażamy cebulę, dodajemy marchew i selera. Po krótkim smażeniu dodajemy passatę pomidorową i doprawiamy przyprawami. Kiedy warzywa będą już miękkie, miksujemy na sos o konsystencji kremu, na koniec dodajemy musztardę dla nadania nieco ostrości. Do sosu dodajemy pulpety usmażone na grillu i dusimy przez około 20 minut. Bułki kroimy na pół, do środka wkładamy pulpety w sosie, plaster sera lub wiórki tartego, a także warzywa kiszone i pieczone. Potem zamykamy, owijamy w folię aluminiową i układamy na grillu, dociskając cegłą dla połączenia się wszystkiego.
Kołacz z ogniska z rozgrzewającym kompotem
Składniki na kompot:
- 500 g owoców leśnych,
- rozmaryn,
- kora cynamonowa,
- miód wielokwiatowy,
- goździki,
- plasterki cytryny,
- syrop z pigwy,
Składniki na kołacz:
- kilogram mąki,
- 400 g mleka,
- 6 żółtek,
- 2 jajka,
- 200 g masła,
- 200 g cukru,
- 70 g drożdży,
- cukier wanilinowy,
- cynamon,
- 200 g cukru trzcinowego.
Sposób przygotowania:
Kompot: Wodę zagotowujemy, dodajemy owoce leśne i pozostałe składniki. Niech wszystko naciąga, a my zabieramy się za ciasto drożdżowe. Dorośli mogą pomyśleć o dodatku bardziej rozgrzewającym.
Kołacz: Mleko podgrzewamy i zalewamy nim drożdże z dodatkiem cukru i mąki. Kiedy rozczyn nam podrośnie, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy, a następnie stawiamy przy ognisku. Kiedy ciasto podrośnie na kijek drewniany owinięty folią nawijamy paski ciasta, tak jak na węgierski kurtosz zwany kołaczem. Po upieczeniu obtaczamy w cukrze z cynamonem.
Zobacz także:
- Makaronowe dania, dzięki którym odzyskasz energię. Poznaj przepisy Darii Ładochy
- Energetyczne śniadanie dla dzieci
- Kuchnia dla aktywnych. Te dania Cię nie utuczą!
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN