Dania, które dodadzą energii podczas zimowego szaleństwa. Przepisy Andrzeja Polana

Źródło: Dzień Dobry TVN
Przepisy, które dodadzą sił podczas zimowych szaleństw
Przepisy, które dodadzą sił podczas zimowych szaleństw
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
Żeby twoje dziecko miało siłę na wielogodzinne szaleństwo na stoku czy lodowisku, musi odpowiednio się odżywiać. Jakie dania dodadzą mu energii do zabawy? W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan zaprezentował przepisy na energetyczne potrawy, które przypadną do gustu zarówno najmłodszym, aktywnie spędzającym ferie, jak i dorosłym.

Kucharz przygotował warzywa z kociołka z bundzem, oscypkiem i śliwką, bułę z ogniska z pulpetami, a także smakowity kołacz z rozgrzewającym kompotem.

Warzywa z kociołka z bundzem, oscypkiem i śliwką

Warzywa z kociołka z bundzem, oscypkiem i śliwką
Warzywa z kociołka z bundzem, oscypkiem i śliwką
Warzywa z kociołka z bundzem, oscypkiem i śliwką
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 3 ziemniaki,
    • 2 cebule czerwone,
      • 250 g kapusty kiszonej,
        • 2 papryki czerwone,
          • 4 śliwki,
            • puszka fasoli białej,
              • 6 oscypków,
                • 300 g bundzu lub mozzarelli,
                  • 400 g kiełbasy,
                    • 400 g żeberek wieprzowych,
                      • 500 ml barszczu czerwonego,
                        • 4 buraki,
                          • 250 g ogórków kiszonych,
                            • pęczek kopru, natki i szczypiorku,
                              • kminek, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz czarny,
                                • olej rzepakowy.

                                  Przygotowanie:

                                  Na oleju przesmażamy żeberka wcześniej zamarynowane we wszystkich przyprawach. Do mięsa dodajemy cebulę, a kiedy lekko nam się przyrumieni dodajemy pokrojone surowe ziemniaki i buraki. Zalewamy wszystko niedużą ilością wody i dusimy do czasu, aż żeberka i warzywa będą prawie miękkie. W tym momencie dodajemy pozostałe składniki - pokrojoną paprykę, fasolę i kiszone warzywa. Na koniec dodajemy kawałki kiełbasy z ogniska, kawałki górskich serów oraz zieleninę. 

                                  Buła z ogniska z pulpetami wołowymi w pomidorach

                                  Buła z ogniska z pulpetami wołowymi w pomidorach
                                  Buła z ogniska z pulpetami wołowymi w pomidorach
                                  Buła z ogniska z pulpetami wołowymi w pomidorach
                                  Źródło: Michał Woźniak/East News

                                  Składniki:

                                  • 800 g wołowiny krzyżowej,
                                    • 2 cebule,
                                      • sól i pieprz,
                                        • natka pietruszki i bazylii,
                                          • 2 passaty pomidorowe,
                                            • 3 marchewki,
                                              • 2-3 gałązki selera naciowego,
                                                • oregano suszone,
                                                  • musztarda ostra,
                                                    • 4 bułki,
                                                      • 300 g sera wędzonego np. oscypka, bundzu,
                                                        • słoik papryki pieczonej,
                                                          • 3 ogórki kiszone,
                                                            • 200 g kapusty kiszonej.
                                                              Buła z ogniska z pulpetami wołowymi w pomidorach
                                                              Buła z ogniska z pulpetami wołowymi w pomidorach
                                                              Buła z ogniska z pulpetami wołowymi w pomidorach
                                                              Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                              Przygotowanie:

                                                              Wołowinę i przesmażoną cebulę mielimy w maszynce. Mieszamy dokładnie, a potem dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy pieprzem i solą. W kociołku przesmażamy cebulę, dodajemy marchew i selera. Po krótkim smażeniu dodajemy passatę pomidorową i doprawiamy przyprawami. Kiedy warzywa będą już miękkie, miksujemy na sos o konsystencji kremu, na koniec dodajemy musztardę dla nadania nieco ostrości. Do sosu dodajemy pulpety usmażone na grillu i dusimy przez około 20 minut. Bułki kroimy na pół, do środka wkładamy pulpety w sosie, plaster sera lub wiórki tartego, a także warzywa kiszone i pieczone. Potem zamykamy, owijamy w folię aluminiową i układamy na grillu, dociskając cegłą dla połączenia się wszystkiego. 

                                                              Kołacz z ogniska z rozgrzewającym kompotem 

                                                              Kołacz z ogniska z rozgrzewającym kompotem 
                                                              Kołacz z ogniska z rozgrzewającym kompotem 
                                                              Kołacz z ogniska z rozgrzewającym kompotem 
                                                              Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                              Składniki na kompot:

                                                              • 500 g owoców leśnych,
                                                                • rozmaryn,
                                                                  • kora cynamonowa,
                                                                    • miód wielokwiatowy,
                                                                      • goździki,
                                                                        • plasterki cytryny,
                                                                          • syrop z pigwy,

                                                                            Składniki na kołacz:

                                                                            • kilogram mąki,
                                                                              • 400 g mleka,
                                                                                • 6 żółtek,
                                                                                  • 2 jajka,
                                                                                    • 200 g masła,
                                                                                      • 200 g cukru,
                                                                                        • 70 g drożdży,
                                                                                          • cukier wanilinowy,
                                                                                            • cynamon,
                                                                                              • 200 g cukru trzcinowego.

                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                Kompot: Wodę zagotowujemy, dodajemy owoce leśne i pozostałe składniki. Niech wszystko naciąga, a my zabieramy się za ciasto drożdżowe. Dorośli mogą pomyśleć o dodatku bardziej rozgrzewającym.

                                                                                                Kołacz: Mleko podgrzewamy i zalewamy nim drożdże z dodatkiem cukru i mąki. Kiedy rozczyn nam podrośnie, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy, a następnie stawiamy przy ognisku. Kiedy ciasto podrośnie na kijek drewniany owinięty folią nawijamy paski ciasta, tak jak na węgierski kurtosz zwany kołaczem. Po upieczeniu obtaczamy w cukrze z cynamonem.

                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                                                Źródło: Andrzej Polan

                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                podziel się:

                                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                Materiał promocyjny

                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana