Materiał promocyjny

Karnawałowe przepisy na serowe dania. Przygotuj się na lazurowy karnawał z Andrzejem Polanem

Karnawałowe przepisy na serowe dania. Przygotuj się na lazurowy karnawał z Andrzejem Polanem
Swojska i domowa kuchnia serowa
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN karnawał trwa, a wraz z nim wystrzałowe przepisy. Tym razem Andrzej Polan zaprezentował swoje dania z wykorzystaniem sera pleśniowego. Poznaj jego przepisy i zaskocz wszystkich niesamowitymi smakami.

Ptysie z prażonymi jabłkami i serem lazur

Ptysie z prażonymi jabłkami i serem lazur
Ptysie z prażonymi jabłkami i serem lazur
Ptysie z prażonymi jabłkami i serem lazur
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 250 ml wody,
  • 250 ml mleka,
  • 250 g masła polskieego,
  • 300 g mąka
  • 4-5 jajek,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki,
  • łyżka mielone orzechy,
  • 100 g cukry trzcinowego,
  • 80 g miękkiego masła polskiego.

Składniki na nadzienie:

  • 200 g sera lazur,
  • 6 polskich jabłek,
  • 2-3 łyżek miodu,
  • mrożona czarna porzeczka.

Sposób przygotowania:

Wszystko rozpoczynamy od przygotowania kruszonki. W tym celu mieszamy mąkę z cukrem trzcinowym, orzechami i masłem. Ciasto rozwałkowujemy najlepiej na pergaminie na cienki placek o grubości około 2 mm i wstawiamy do zamrażarki. Schłodzone wyjmujemy na 2-3 minuty na deskę i wykrawamy krążki, które za moment położymy na cieście parzonym. Teraz przygotowujemy ciasto parzone na ptysie.

Wodę zagotowujemy z mlekiem, solą, cukrem i masłem. Dodajemy mąkę, mieszamy razem do momentu, aż na dnie pojawi się biały kożuszek, a ciasto będzie odchodziło od garnka niczym zwarta bryła. W ten sposób mamy pewność, że mąka nam się dokładnie zaparzyła. Garnek zdejmujemy z kuchenki, lekko ostudzamy powstałe ciasto i dodajemy po jednym jajku, pamiętając, aby dokładnie złączyły się składniki. Ciasto szprycujemy z worka cukierniczego z końcówką gwiazdki na pergamin. Ptysie wypiekamy w temp. 180 stopni Celsjusza, ale pamiętajmy, że piekarnika w trakcie pieczenia nie możemy absolutnie otwierać.

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, przesmażamy na miodzie. Lekko przestudzamy i łączymy z rozdrobnionym serem lazur. Ptysie wypełniamy jabłkami z serem. Dodajemy po kilka porzeczek dla nadania lekkiej kwasowości.

Krajanka z kruchego ciasta z kurczakiem, serem lazur i konfiturą z pietruszki

Krajanka z kruchego ciasta z kurczakiem, serem lazur i konfiturą z pietruszki
Krajanka z kruchego ciasta z kurczakiem, serem lazur i konfiturą z pietruszki
Krajanka z kruchego ciasta z kurczakiem, serem lazur i konfiturą z pietruszki
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 400 g mąki,
  • 200 g masła,
  • 4 żółtka,
  • 50 g cukru,
  • 50 g mielonych migdałów,
  • szczypta soli,
  • popcorn,
  • 400 g udek z kurczaka,
  • 200 g filetu z kurczaka,
  • szczypiorek,
  • natka pietruszki,
  • 2 cebule,
  • masło klarowane do smażenia,
  • sól,
  • pieprz czarny,
  • ostra papryka,
  • 300 g sera lazur w plastrach,
  • 5-6 korzeni pietruszki,
  • 250 ml soku jabłkowego,
  • ocet jabłkowy do smaku,
  • 2 łyżki miodu.

Sposób przygotowania:

Mąkę łączymy z solą, migdałami i masłem, siekamy wszystko razem i dodajemy żółtka. Ciasto zagniatamy, odstawiamy na godzinę i następnie dzielimy na 3 równe części. Każdą rozwałkowujemy i wypiekamy w temp. 180 stopni Celsjusza na złoty kolor.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle klarowanym, pamiętając o dodaniu soli i cukru do smażenia. Do lekko skarmelizowanej cebuli dodajemy zmielone na grubym oczku mięso z kurczaka i przesmażamy razem, doprawiając solą, pieprzem, papryką ostrą. Na koniec dodajemy szczypiorek oraz natkę pietruszki.

Pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na miodzie, podlewamy sokiem jabłkowym i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy ocet i odparowujemy. Na kruche wypieczone ciasto wykładamy konfiturę, warstwę masy z kurczaka i plastry sera. Powstałą krajankę wstawiamy do zapieczenia i podajemy.

Oponki wytrawne z serem lazur i musem z gruszek

Oponki wytrawne z serem lazur i musem z gruszek
Oponki wytrawne z serem lazur i musem z gruszek
Oponki wytrawne z serem lazur i musem z gruszek
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 200 g sera lazur,
  • 300 g twarogu w klinku,
  • 500 g mąki,
  • 50 g cukru,
  • 4 żółtka,
  • soda oczyszczana,
  • 250 ml śmietany 18%,
  • popcorn,
  • 6 gruszek,
  • goździki,
  • mielone ziele angielskie,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego,
  • skórka z cytryny.

Sposób przygotowania:

Ser lazur oraz twaróg rozdrabniamy i łączymy z mąką, sodą żółtkami, śmietaną cukrem. Szybko wyrabiamy ciasto i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Wykrawamy krążki i smażymy na oleju na złoty kolor.

W rondlu przesmażamy obrane i pokrojone gruszki na cukrze trzcinowym. Dodajemy przyprawy i na koniec skórkę z cytryny. Jeżeli gruszki będą zbyt słodkie, można dodać sok z cytryny.

Europejski fundusz
Europejski fundusz
Źródło: mat. prasowe

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości