Ptysie z prażonymi jabłkami i serem lazur
Składniki:
- 250 ml wody,
- 250 ml mleka,
- 250 g masła polskieego,
- 300 g mąka
- 4-5 jajek,
- szczypta soli,
- szczypta cukru.
Składniki na kruszonkę:
- 100 g mąki,
- łyżka mielone orzechy,
- 100 g cukry trzcinowego,
- 80 g miękkiego masła polskiego.
Składniki na nadzienie:
- 200 g sera lazur,
- 6 polskich jabłek,
- 2-3 łyżek miodu,
- mrożona czarna porzeczka.
Sposób przygotowania:
Wszystko rozpoczynamy od przygotowania kruszonki. W tym celu mieszamy mąkę z cukrem trzcinowym, orzechami i masłem. Ciasto rozwałkowujemy najlepiej na pergaminie na cienki placek o grubości około 2 mm i wstawiamy do zamrażarki. Schłodzone wyjmujemy na 2-3 minuty na deskę i wykrawamy krążki, które za moment położymy na cieście parzonym. Teraz przygotowujemy ciasto parzone na ptysie.
Wodę zagotowujemy z mlekiem, solą, cukrem i masłem. Dodajemy mąkę, mieszamy razem do momentu, aż na dnie pojawi się biały kożuszek, a ciasto będzie odchodziło od garnka niczym zwarta bryła. W ten sposób mamy pewność, że mąka nam się dokładnie zaparzyła. Garnek zdejmujemy z kuchenki, lekko ostudzamy powstałe ciasto i dodajemy po jednym jajku, pamiętając, aby dokładnie złączyły się składniki. Ciasto szprycujemy z worka cukierniczego z końcówką gwiazdki na pergamin. Ptysie wypiekamy w temp. 180 stopni Celsjusza, ale pamiętajmy, że piekarnika w trakcie pieczenia nie możemy absolutnie otwierać.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, przesmażamy na miodzie. Lekko przestudzamy i łączymy z rozdrobnionym serem lazur. Ptysie wypełniamy jabłkami z serem. Dodajemy po kilka porzeczek dla nadania lekkiej kwasowości.
Krajanka z kruchego ciasta z kurczakiem, serem lazur i konfiturą z pietruszki
Składniki:
- 400 g mąki,
- 200 g masła,
- 4 żółtka,
- 50 g cukru,
- 50 g mielonych migdałów,
- szczypta soli,
- popcorn,
- 400 g udek z kurczaka,
- 200 g filetu z kurczaka,
- szczypiorek,
- natka pietruszki,
- 2 cebule,
- masło klarowane do smażenia,
- sól,
- pieprz czarny,
- ostra papryka,
- 300 g sera lazur w plastrach,
- 5-6 korzeni pietruszki,
- 250 ml soku jabłkowego,
- ocet jabłkowy do smaku,
- 2 łyżki miodu.
Sposób przygotowania:
Mąkę łączymy z solą, migdałami i masłem, siekamy wszystko razem i dodajemy żółtka. Ciasto zagniatamy, odstawiamy na godzinę i następnie dzielimy na 3 równe części. Każdą rozwałkowujemy i wypiekamy w temp. 180 stopni Celsjusza na złoty kolor.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle klarowanym, pamiętając o dodaniu soli i cukru do smażenia. Do lekko skarmelizowanej cebuli dodajemy zmielone na grubym oczku mięso z kurczaka i przesmażamy razem, doprawiając solą, pieprzem, papryką ostrą. Na koniec dodajemy szczypiorek oraz natkę pietruszki.
Pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na miodzie, podlewamy sokiem jabłkowym i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy ocet i odparowujemy. Na kruche wypieczone ciasto wykładamy konfiturę, warstwę masy z kurczaka i plastry sera. Powstałą krajankę wstawiamy do zapieczenia i podajemy.
Oponki wytrawne z serem lazur i musem z gruszek
Składniki:
- 200 g sera lazur,
- 300 g twarogu w klinku,
- 500 g mąki,
- 50 g cukru,
- 4 żółtka,
- soda oczyszczana,
- 250 ml śmietany 18%,
- popcorn,
- 6 gruszek,
- goździki,
- mielone ziele angielskie,
- 3 łyżki cukru trzcinowego,
- skórka z cytryny.
Sposób przygotowania:
Ser lazur oraz twaróg rozdrabniamy i łączymy z mąką, sodą żółtkami, śmietaną cukrem. Szybko wyrabiamy ciasto i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Wykrawamy krążki i smażymy na oleju na złoty kolor.
W rondlu przesmażamy obrane i pokrojone gruszki na cukrze trzcinowym. Dodajemy przyprawy i na koniec skórkę z cytryny. Jeżeli gruszki będą zbyt słodkie, można dodać sok z cytryny.
Zobacz także:
- Pieczone faworki - przepis w wersji fit idealny na tłusty czwartek i karnawał
- Karnawałowe frykasy przygotowane przez trzech królów naszej kuchni. Przepisy Sebastiana Olmy, Grzegorza Zawieruchy i Piotra Kucharskiego
- Karnawałowe słodkości Piotra Kucharskiego - pączki i faworki
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna / Dzień Dobry TVN