Materiał promocyjny

Karnawałowe przepisy na serowe dania. Przygotuj się na lazurowy karnawał z Andrzejem Polanem

Swojska i domowa kuchnia serowa
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN karnawał trwa, a wraz z nim wystrzałowe przepisy. Tym razem Andrzej Polan zaprezentował swoje dania z wykorzystaniem sera pleśniowego. Poznaj jego przepisy i zaskocz wszystkich niesamowitymi smakami.

Ptysie z prażonymi jabłkami i serem lazur

Ptysie z prażonymi jabłkami i serem lazur
Ptysie z prażonymi jabłkami i serem lazur
Ptysie z prażonymi jabłkami i serem lazur
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 250 ml wody,
    • 250 ml mleka,
      • 250 g masła polskieego,
        • 300 g mąka
          • 4-5 jajek,
            • szczypta soli,
              • szczypta cukru.

                Składniki na kruszonkę:

                • 100 g mąki,
                  • łyżka mielone orzechy,
                    • 100 g cukry trzcinowego,
                      • 80 g miękkiego masła polskiego.

                        Składniki na nadzienie:

                        • 200 g sera lazur,
                          • 6 polskich jabłek,
                            • 2-3 łyżek miodu,
                              • mrożona czarna porzeczka.

                                Sposób przygotowania:

                                Wszystko rozpoczynamy od przygotowania kruszonki. W tym celu mieszamy mąkę z cukrem trzcinowym, orzechami i masłem. Ciasto rozwałkowujemy najlepiej na pergaminie na cienki placek o grubości około 2 mm i wstawiamy do zamrażarki. Schłodzone wyjmujemy na 2-3 minuty na deskę i wykrawamy krążki, które za moment położymy na cieście parzonym. Teraz przygotowujemy ciasto parzone na ptysie.

                                Wodę zagotowujemy z mlekiem, solą, cukrem i masłem. Dodajemy mąkę, mieszamy razem do momentu, aż na dnie pojawi się biały kożuszek, a ciasto będzie odchodziło od garnka niczym zwarta bryła. W ten sposób mamy pewność, że mąka nam się dokładnie zaparzyła. Garnek zdejmujemy z kuchenki, lekko ostudzamy powstałe ciasto i dodajemy po jednym jajku, pamiętając, aby dokładnie złączyły się składniki. Ciasto szprycujemy z worka cukierniczego z końcówką gwiazdki na pergamin. Ptysie wypiekamy w temp. 180 stopni Celsjusza, ale pamiętajmy, że piekarnika w trakcie pieczenia nie możemy absolutnie otwierać.

                                Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, przesmażamy na miodzie. Lekko przestudzamy i łączymy z rozdrobnionym serem lazur. Ptysie wypełniamy jabłkami z serem. Dodajemy po kilka porzeczek dla nadania lekkiej kwasowości.

                                Krajanka z kruchego ciasta z kurczakiem, serem lazur i konfiturą z pietruszki

                                Krajanka z kruchego ciasta z kurczakiem, serem lazur i konfiturą z pietruszki
                                Krajanka z kruchego ciasta z kurczakiem, serem lazur i konfiturą z pietruszki
                                Krajanka z kruchego ciasta z kurczakiem, serem lazur i konfiturą z pietruszki
                                Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                Składniki:

                                • 400 g mąki,
                                  • 200 g masła,
                                    • 4 żółtka,
                                      • 50 g cukru,
                                        • 50 g mielonych migdałów,
                                          • szczypta soli,
                                            • popcorn,
                                              • 400 g udek z kurczaka,
                                                • 200 g filetu z kurczaka,
                                                  • szczypiorek,
                                                    • natka pietruszki,
                                                      • 2 cebule,
                                                        • masło klarowane do smażenia,
                                                          • sól,
                                                            • pieprz czarny,
                                                              • ostra papryka,
                                                                • 300 g sera lazur w plastrach,
                                                                  • 5-6 korzeni pietruszki,
                                                                    • 250 ml soku jabłkowego,
                                                                      • ocet jabłkowy do smaku,
                                                                        • 2 łyżki miodu.

                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                          Mąkę łączymy z solą, migdałami i masłem, siekamy wszystko razem i dodajemy żółtka. Ciasto zagniatamy, odstawiamy na godzinę i następnie dzielimy na 3 równe części. Każdą rozwałkowujemy i wypiekamy w temp. 180 stopni Celsjusza na złoty kolor.

                                                                          Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle klarowanym, pamiętając o dodaniu soli i cukru do smażenia. Do lekko skarmelizowanej cebuli dodajemy zmielone na grubym oczku mięso z kurczaka i przesmażamy razem, doprawiając solą, pieprzem, papryką ostrą. Na koniec dodajemy szczypiorek oraz natkę pietruszki.

                                                                          Pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na miodzie, podlewamy sokiem jabłkowym i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy ocet i odparowujemy. Na kruche wypieczone ciasto wykładamy konfiturę, warstwę masy z kurczaka i plastry sera. Powstałą krajankę wstawiamy do zapieczenia i podajemy.

                                                                          Oponki wytrawne z serem lazur i musem z gruszek

                                                                          Oponki wytrawne z serem lazur i musem z gruszek
                                                                          Oponki wytrawne z serem lazur i musem z gruszek
                                                                          Oponki wytrawne z serem lazur i musem z gruszek
                                                                          Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                          Składniki:

                                                                          • 200 g sera lazur,
                                                                            • 300 g twarogu w klinku,
                                                                              • 500 g mąki,
                                                                                • 50 g cukru,
                                                                                  • 4 żółtka,
                                                                                    • soda oczyszczana,
                                                                                      • 250 ml śmietany 18%,
                                                                                        • popcorn,
                                                                                          • 6 gruszek,
                                                                                            • goździki,
                                                                                              • mielone ziele angielskie,
                                                                                                • 3 łyżki cukru trzcinowego,
                                                                                                  • skórka z cytryny.

                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                    Ser lazur oraz twaróg rozdrabniamy i łączymy z mąką, sodą żółtkami, śmietaną cukrem. Szybko wyrabiamy ciasto i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Wykrawamy krążki i smażymy na oleju na złoty kolor.

                                                                                                    W rondlu przesmażamy obrane i pokrojone gruszki na cukrze trzcinowym. Dodajemy przyprawy i na koniec skórkę z cytryny. Jeżeli gruszki będą zbyt słodkie, można dodać sok z cytryny.

                                                                                                    Europejski fundusz
                                                                                                    Europejski fundusz
                                                                                                    Źródło: mat. prasowe

                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                    Źródło: Andrzej Polan

                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna / Dzień Dobry TVN

                                                                                                    Materiał promocyjny
                                                                                                    podziel się:

                                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana