Karnawałowe frykasy przygotowane przez trzech królów naszej kuchni. Przepisy Sebastiana Olmy, Grzegorza Zawieruchy i Piotra Kucharskiego

Karnawałowe frykasy przygotowane przez trzech króli naszej kuchni. Przepisy Sebastiana Olmy, Grzegorza Zawieruchy i Piotra Kucharskiego
Źródło: Dzień Dobry TVN
Piotr, Grzegorz i Sebastian – trzej królowie w kuchni
Piotr, Grzegorz i Sebastian – trzej królowie w kuchni
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
W święto Trzech Króli w naszej kuchni zagościli trzej kulinarni królowie - Sebastian Olma, Grzegorz Zawierucha i Piotr Kucharski. Przygotowali nietuzinkowe dania, którymi z pewnością zachwycisz gości podczas swojej imprezy karnawałowej. Sprawdź ich przepisy na wellingtona w cieście francuskim z grzybami, tajską zupę z kaczki i Oliebollen czyli niderlandzkie pączki.

Wellington w cieście francuskim z grzybami - przepis Sebastiana Olmy

Składniki:

  • 1,5 kg polędwicy wołowej,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 250 g pieczarek,
  • 100 g masła,
  • gałązka świeżego tymianku,
  • 100 ml wytrawnego białego wina,
  • 12 plasterków prosciutto,
  • 500 g ciasta francuskiego,
  • trochę mąki do podsypania,
  • 2 żółtka roztrzepane z łyżeczką wody,
  • 6 zwykłych naleśników.
Wellington w cieście francuskim z grzybami
Wellington w cieście francuskim z grzybami
Wellington w cieście francuskim z grzybami
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Przygotowanie:

Ułóż kilogram filetu wołowego na blasze do pieczenia, posmaruj łyżką oliwy z oliwek i dopraw pieprzem, następnie smaż na patelni przez 15 minut w przypadku średnio wysmażonego lub 20 minut w przypadku bardziej wysmażonego. Gdy wołowina ostygnie, posiekaj 250 g grzybów tak drobno, jak to możliwe. Możesz do tego użyć robota kuchennego, ale pamiętaj, aby posiekać grzyby pulsacyjnie, żeby nie zamieniły się w papkę. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i masło, potem smaż grzyby na średnim ogniu z dużą gałązką świeżego tymianku, przez około 10 minut, często mieszając, aż mieszanina będzie miękka. Dopraw mieszaninę grzybów, zalej 100 ml białego wytrawnego wina i gotuj przez około 10 minut, aż całe wino zostanie wchłonięte. Mieszanka powinna zachować swój kształt podczas mieszania. Zdejmij grzyby z patelni, aby ostygły, a tymianek wyrzuć. Wyłóż na dużą deskę do krojenia dwa kawałki folii spożywczej. Połóż 12 plasterków prosciutto na folii spożywczej, tak, by lekko nachodziły na siebie, w podwójnym rzędzie. Połóż połowę grzybów na prosciutto, następnie połóż na nim filet i rozłóż na nim resztę grzybów. Za pomocą krawędzi folii spożywczej obrysuj prosciutto wokół filetu, a następnie zwiń go w kształt kiełbasy, skręcając końce folii spożywczej, aby ją zacisnąć.

Później tą samą czynność powtórz z naleśnikiem. Posyp powierzchnię roboczą odrobiną mąki. Rozwałkuj jedną trzecią opakowania ciasta francuskiego o masie 500 g na pasek o wymiarach 18 x 30 cm i połóż na blasze do pieczenia z powłoką nieprzywierającą. Rozwałkuj pozostałą część opakowania ciasta francuskiego na wymiary około 28 x 36 cm. Odwiń filet z folii spożywczej i połóż go na środku mniejszego paska ciasta. Ubij 2 żółtka z łyżeczką wody i posmaruj brzegi ciasta oraz górę i boki zawiniętego fileta. Za pomocą wałka do ciasta ostrożnie unieś i ułóż większy kawałek ciasta na filecie, mocno dociskając do boków. Przytnij łączenia do krawędzi o długości około 4 cm. Uszczelnij brzeg krawędzią rączki widelca lub łyżki. Całość posmaruj żółtkiem i grzbietem noża zaznacz wołowinę Wellington długimi ukośnymi liniami, uważając, aby nie przeciąć ciasta. Schładzaj przez co najmniej 30 minut do 24 godzin. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C/wentylator 180 st. C/gaz 6. Posmaruj Wellingtona odrobiną żółtka i smaż, aż będzie złocista i chrupiąca – 20–25 minut w przypadku średnio wysmażonej wołowiny, 30 minut w przypadku średnio wysmażonej wołowiny. Przed podaniem w grubych plasterkach odczekaj 10 minut.

Tajska zupa z kaczki - przepis Grzegorza Zawieruchy

Składniki:

  • średniej wielkości kaczka,
  • 12-15 ząbków czosnku,
  • 10 lasek cynamonu,
  • 8 gwiazdek anyżu,
  • 2 łyżki ziaren czarnego pieprzu,
  • mały korzeń galangal,
  • 6 łyżeczek przyprawy chińskiej 5 smaków,
  • pęczek kolendry,
  • 2 kostki cukru palmowego,
  • 70 ml sosu sojowego,
  • 70 ml sosu sojowego sezonowanego,
  • 70 ml słodkiego sosu sojowego.

Do podania:

  • opakowanie makaronu ryżowego,
  • 2 garście kiełków fasoli mung,
  • szklanka selera naciowego pokrojonego w 1 cm kawałki.

Przyprawa zakwaszająca:

  • 6 tajskich zielonych chili,
  • ½ korzenia galangal,
  • 5 ząbków czosnku,
  • garść listków kolendry,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 50 ml octu.

Garnisz:

  • 6 ząbków czosnku,
  • 3 łyżki oleju sezamowego,
  • łyżka płatków suszonego chili.
Tajska zupa z kaczki
Tajska zupa z kaczki
Tajska zupa z kaczki
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Przygotowanie:

Kaczkę dokładnie umyj i wyłóż do garnka napełnionego zimną wodą. Ilość wody powinna być taka, jak na niedzielny rosół. Czosnek rozgnieć nożem, kolendrę grubo posiekaj, pieprz rozdrobnij, miażdżąc go nożem, galangal pokrój w plastry. Włóż do garnka z kaczką. Przyprawę 5 smaków, cukier palmowy, anyż i cynamon ułóż na gazie, pończosze lub lnianej ściereczce i dokładnie zawiąż, tworząc szczelną torebkę, którą następnie włóż do garnka. Podczas gotowania wywar pozostanie klarowny i nie trzeba będzie go przecedzać. Dolej sosy sojowe. Zupę gotuj 2-3 godziny na wolnym ogniu. Gdy kaczka będzie miękka, wyjmij ją. Oddziel mięso od kości, porcjując je. Usuń przyprawy z zupy. Wszystkie składniki włóż do blendera i dokładnie zmiksuj do powstania lekko płynnej pasty. W razie potrzeby, gdy będzie zbyt gęsta, można dolać odrobinę octu. Na patelnię wlej olej, włóż drobno posiekany czosnek i smaż. Gdy będzie brązowy, dodaj płatki chili oraz wymieszaj. Makaron ryżowy przyrządź według opisu na opakowaniu. Następnie wyłóż makaron ryżowy do głębokiej miski. Na wierzch dodaj kiełki sojowe, seler naciowy, kolendrę oraz ok. 2 łyżeczki mięsa z kaczki pokrojonego na kawałki. Całość zalej wywarem z kaczki. Na stole połóż przyprawę do zakwaszenia i garnisz z chili, by goście mogli serwować sobie według smaku.

Oliebollen, czyli niderlandzkie pączki - przepis Piotra Kucharskiego

Składniki:

  • 200 g rodzynek,
  • butelka ciemnego piwa,
  • 360 ml mleka,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 50 g cukru,
  • jajko,
  • 25 g masła,
  • 500 g mąki tortowej,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • duże jabłko,
  • cukier puder do posypania,
  • litr oleju do smażenia.
Oliebollen, czyli niderlandzkie pączki
Oliebollen, czyli niderlandzkie pączki
Oliebollen, czyli niderlandzkie pączki
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Przygotowanie:

Rodzynki zalej piwem i odstaw do nasiąknięcia na co najmniej godzinę. Odsącz je na sicie zachowując piwo. Lekko ciepłe mleko wymieszaj z drożdżami i cukrem, dodaj jajko i rozpuszczone masło. Dolej 140 ml piwa i dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę oraz sól. Wymieszaj całość na jednolitą masę bez gródek. Dodaj rodzynki oraz jabłko pokrojone w kostkę. Całość wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość. W garnku rozgrzej olej do 170 st. C. Dwie łyżki zanurz ostrożnie w oleju i przy ich pomocy formuj małe pączki. Smaż przez około 5 minuty, aż pączki zrobią się złoto-brązowe.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości