Twarogowe faworki - zdrowsza wersja karnawałowego przysmaku

Faworki
Twarogowe faworki - zdrowsza wersja karnawałowego przysmaku
Źródło: 500px Plus/Getty Images
Tłusty czwartek coraz bliżej. Jednak nie każdy może sobie pozwolić na faktycznie tłuste przekąski, jak tradycyjne pączki czy faworki. Pysznym rozwiązaniem będą te zrobione na twarogu. Sprawdź, jak je przygotować z przepisu krok po kroku.

Twarogowe faworki - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mąka pszenna - 300 g,
  • twaróg chudy lub półtłusty - 250 g,
  • jaja kurze - 2,
  • ocet - 1 łyżka,
  • soda - pół łyżeczki,
  • cukier wanilinowy - opcjonalnie,
  • olej do smażenia - 1 l (opcjonalnie),
  • cukier puder - do posypania.

Porady dietetyków

DD_20211025_Makaron_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?

Jak zrobić twarogowe faworki?

  • Twaróg należy przecisnąć przez praskę, aby był jednolitą masą. Najlepiej jak ma jak najmniej grudek.
  • Do twarogu dodajemy mąkę, sodę, jaja i cukier, a następnie całość mieszamy. Pod koniec dodajemy ocet - jeśli smażymy faworki na oleju. Jeśli pieczemu, można ten krok pominąć.
  • Ciasto zaniatamy na jednolitą masę i zostawiamy do odpoczęcia na 15-30 minut.
  • Następnie ciasto rozwałkowujemy na około 0,5 cm grubości. Kroimy na prostokąty, nacinamy po środku i przeplatamy przez wykrojony otwór.
  • Faworki smażymy na głębokim tłuszczu lub pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 10 minut na stronę.
  • Kiedy będą usmażone lub upieczone - posypujemy cukrem pudrem.

Cukier puder można zastąpić pokruszonym słodzikiem lub zmielonym na puder ksylitolem bądź erytrytolem.

Inne fit przepisy na zdrowe wersje karnawałowych przysmaków

podziel się:

Pozostałe wiadomości