Przepisy kulinarne

Pączki twarogowe - prosty przepis na zdrowszy tłusty czwartek

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
PP
Pączki na tacy

Pączki twarogowe to idealny sposób, aby przemycić nieco zdrowych składników do przysmaków, które jemy z okazji karnawału i tłustego czwartku. Dzięki obecności białego sera podnosimy w pączkach ilość białka, które jest ważne dla poprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Sprawdź, jak je przygotować.

Pączki twarogowe - przepis krok po kroku

Składniki:

  • twaróg półtłusty - 500 g,
  • śmietana 18% - 30 g,
  • jajka - 4,
  • cukier - 200 g,
  • proszek do pieczenia - 10 g,
  • mąka - 500 g,
  • szczypta soli,
  • olej - 500 ml.

Przepisy Darii Ładochy

Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami Dzień Dobry TVN
wideo 2/3

Jak przygotować pączki twarogowe:

  1. 1Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
  2. 2Twaróg wymieszać ze śmietaną. Następnie dodać do cukru i całość zblendować na gładką masę.
  3. 3Mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli wymieszać. Dodać do masy serowej i wymieszać. Powinno powstać lepiące się ciasto.
  4. 4W wysokim naczyniu nagrzać olej.
  5. 5Przygotować miskę z zimną wodą. Maczać w niej dłonie i formować kuleczki z ciasta na pączki. Następnie układać je w gorącym oleju. Piec, aż się zarumienią.
  6. 6Pączki wyjmować na ociekacz, aby nadmiar tłuszczu spłynął.
  7. 7Można dodatkowo posypać cukrem pudrem, kiedy wystygną.

Fit pączki serowe na tłusty czwartek

Jeżeli chce się przygotować nieco odchudzoną wersję pączków, to przede wszystkim powinniśmy zrezygnować z pieczenia ich na głębokim tłuszczu. Dzięki temu zaoszczędzimy dużą ilość kalorii. Jednak, jak je upiec? Uformowane kuleczki należy wyłożyć na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 min. Nie będą miały kształtu kuleczek, jednak będą równie pyszne!

Drugim sposobem na "odchudzenie" pączków jest użycie zamienników cukru. Może być to ksylitol, stewia lub erytrytol. Ważne, aby jego konsystencja zbliżona była do cukru, wtedy można zastosować taki słodzik 1:1, jak w oryginalnym przepisie z cukrem.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: PP

Źródło zdjęcia głównego: ALLEKO/Getty Images

Pozostałe wiadomości