W tłusty czwartek słodycze bez cukru!

Tłusty czwartek bez cukru? Do tego namawia Daria Ładocha, która w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała zdrowe słodycze. Co powiecie na pączki, ale pieczone. Sernik jaglany, ciasto czekoladowe bez mąki czy domową, chrupiącą czekoladę?

Chrupiąca domowa czekolada

Składniki:

  • 1/2 szklanki kakao
    • 1/2 szklanki oleju kokosowego rozpuszczonego
      • 2 łyżki syropu klonowego
        • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
          • 1 szklanka dmuchanego ryżu
            • Szczypta soli

              Przygotowanie:

              W rondelku połącz olej kokosowy z kakao, syropem klonowym, ekstraktem z wanilii i z solą. Przełóż do miski dmuchany ryż i zalej go czekoladową masą, tak by wszystkie ziarenka były nim oblepione. Formę do pieczenia chleba wyłóż papierem do pieczenia i wlej przygotowaną miksturkę. Wstaw do lodówki na godzinę. Wyjmij z formy i pokrój na mniejsze kawałki.

              3-składnikowe ciasto czekoladowe

              Składniki:

              • 2 banany
                • 2 jajka
                  • 2 łyżki kakao

                    Przygotowanie:

                    Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze na gładką masę. Przygotuj kokilki. Środek delikatnie wysmaruj dowolnym tłuszczem. Przełóż masę do kokilek i zapiekaj w piekarniku nagrzanym na 180 stopni około 10 minut.

                    Niskokaloryczne pączki z dziurką (z piekarnika)

                    Składniki:

                    • 1/4 szklanka mleka
                      • 1 łyżeczka octu jabłkowego
                        • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
                          • 1 duży banan
                            • 3 i 1/2 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
                              • 1 szklanka mąki
                                • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                  • Szczypta soli
                                    • Szczypta cynamonu
                                      • Szczypta kardamonu
                                        • Opakowanie borówek amerykańskich

                                          Przygotowanie:

                                          Mleko, ocet, ekstrakt z wanilii i olej kokosowy dokładnie wymieszaj. Banana rozgnieć widelcem lub zmiksuj na papkę. Wysmaruj formę do pączków tłuszczem, a piekarnik nastaw na 180 stopni. Wymieszaj składniki mokre z suchymi, ale tylko do momentu aż się połączą. Dodaj do masy borówki i delikatnie wymieszaj łyżką, tak by borówki nie popękały i nie puściły soku. Napełnij foremki do pączków przygotowaną masą i piecz w piekarniku około 15 minut. Do suchego patyczka.

                                          Tarta jaglana z truskawkami

                                          Składniki:

                                          • Spód
                                            • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
                                              • 5 łyżek mąki kukurydzianej
                                                • 2 łyżki oleju
                                                  • Jajko
                                                    • Banan
                                                      • Łyżeczka ekologicznego proszku do pieczenia

                                                        Krem:

                                                        • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
                                                          • 3 szklanki mleka kokosowego
                                                            • Łyżka masła lub oleju kokosowego
                                                              • Sok z cytryny
                                                                • 15 świeżych truskawek

                                                                  Przygotowanie:

                                                                  Zmiksuj kasze jaglaną z jajkiem, mąką, proszkiem do pieczenia, bananem i olejem. Przygotuj formę do pieczenia i wysmaruj ją tłuszczem, nastaw piekarnik na 180 stopni i wstaw przygotowany spód na 35 minut. W tym czasie przygotuj wierzch tarty. Ugotuj kasze jaglaną w mleku z dodatkiem oleju i soku z cytryny. Gdy kasza wchłonie całe mleko zmiksuj ją na gładki krem. Przełóż na upieczony spód, dodaj truskawki i wstaw do lodówki na godzinę.

                                                                  Zobacz też inne, sprawdzone przepisy na pączki:

                                                                  Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                  Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości