Przepisy kulinarne

Pączki i faworki. Smacznego!

Dziś "Tłusty czwartek". W kuchni Dzień Dobry TVN Beata i Paulina Kartowicz przygotowywały pączki i faworki. A Wy, robicie sami, czy kupujecie?

Zobacz też: Przepis na pączki, łatwy i przyjemny >>>

PĄCZKI:

SKŁADNIKI:

  • 1kg mąki pszennej
  • 10g drożdży
  • 200g margaryny
  • 2 szklanki mleka
  • 8 żółtek
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

WYKONANIE:
Kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru i zalewamy wszystkie składniki letnim mlekiem.
Do miski przesypujemy resztę mąki, dodajemy szczyptę soli. 8 żółtek i dwa całe jajka ubijamy z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę.
Po wyrośnięciu drożdży wylewamy je na mąkę i dodajemy masę jajeczną. Całość wyrabiamy. Następnie do masy dodajemy letnią, rozpuszczoną margarynę i ponownie wyrabiamy. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu wykładamy ciasto na stolnicę i je rozwałkowujemy na grubość 1mm. Następnie wycinamy z niego kółka o średnicy 8cm. Na połowę krążków wykładamy nadzienie i przykrywamy je pozostałymi krążkami oraz dokładnie sklejamy ich brzegi. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy pączki wyrosną wkładamy je na dobrze rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron aż osiągną złocisty kolor.

PĄCZKI DYNIOWE:

SKŁADNIKI:

  • 100ml mleka
  • 40g drożdży
  • 50g cukru
  • 50g cukru
  • 370g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 4 całe jajka
  • 0,5kg zblendowanej dyni

WYKONANIE:
Rozdrobnione drożdże zalewamy gorącym mlekiem i dodajemy 50g cukru. Mieszamy składniki do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy na 1h.
Przesianą mąkę przesypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli, 4 żółtka, 4 całe jajka, resztę cukru, wcześniej przygotowany zaczyn oraz mus z dyni. Mieszamy wszystkie składniki razem do uzyskania jednolitej masy.
Wyrobione ciasto wykładamy na stolnicę i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie, delikatnie je wałkujemy na grubość 1-1,5cm, a następnie wykrawamy z niego krążki o średnicy 8cm i w ich środku robimy dziurkę naparstkiem.
Tak przygotowane pączki odkładamy do wygarowania na ok 10-15min, po czym pieczemy je w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 240'C prze ok 8min.

CHRUŚCIKI:

SKŁADNIKI:

  • 20g mąki pszennej
  • 3 łyżki śmietany szczecinieckiej
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka spirytusu

WYKONANIE:

Mąkę, śmietanę oraz żółtka mieszamy razem i dodajemy do nich spirytus. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników wyciągamy masę na stolnicę i rozbijamy wałkiem, do momentu, aż ciasto zrobi się szkliste i pulchne. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na ok 15min. Następnie ciasto wałkujemy i kroimy na paski o szerokości ok 5-6cm. Każdy pasek kroimy na ukos a w jego środku robimy nacięcie. Przekładamy jeden koniec paska przez środek.Tak przygotowane chruściki układamy na dobrze rozgrzanym tłuszczu i smażymy je na złocisty kolor, po czym wyjmujemy je na ręcznik papierowy i osuszamy. Gdy wystygną posypujemy je cukrem pudrem.

NADZIENIA DO PĄCZKÓW

  • NADZIENIE BUDYNIOWE  Z AJERKONIAKIEM: Ugotować budyń waniliowy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Dodać 2-3 łyżeczki ajerkoniaku i pokrojoną skórkę z jednej pomarańczy. Dokładnie wszystko wymieszać.
  • NADZIENIE CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI: Należy drobno posiekać szklankę orzechów, następnie dodać do nich szklankę kremu czekoladowego typu nutella. Dobrze wymieszać ze sobą wszystkie składniki.
  • NADZIENIE SEROWO – MALINOWE: 250g półtłustego twarożku zmiksować na gładką masę wraz z  jednym żółtkiem i ziarnami z jednej laski wanilii. Następnie dodać stopniowo 1/2szklanki cukru pudru. Na koniec do uzyskanej masy dodać, wcześniej rozmrożone oraz osuszone maliny. Całość delikatnie wymieszać.
  • NADZIENIE Z POWIDEŁ: Najlepiej nadają się lekko słodkie powidła ze śliwki węgierki.
  • NADZIENIE RÓŻANE: Najlepiej nadaje się gęsta marmolada z dzikiej róży.

Zobacz też inne, sprawdzone przepisy na pączki i faworki:

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
72
7