Pączki i faworki. Smacznego!

Dziś "Tłusty czwartek". W kuchni Dzień Dobry TVN Beata i Paulina Kartowicz przygotowywały pączki i faworki. A Wy, robicie sami, czy kupujecie?

Zobacz też: Przepis na pączki, łatwy i przyjemny >>>

PĄCZKI:

SKŁADNIKI:

  • 1kg mąki pszennej 10g drożdży 200g margaryny 2 szklanki mleka 8 żółtek 2 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli

    WYKONANIE:

    Kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru i zalewamy wszystkie składniki letnim mlekiem.

    Do miski przesypujemy resztę mąki, dodajemy szczyptę soli. 8 żółtek i dwa całe jajka ubijamy z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę.

    Po wyrośnięciu drożdży wylewamy je na mąkę i dodajemy masę jajeczną. Całość wyrabiamy. Następnie do masy dodajemy letnią, rozpuszczoną margarynę i ponownie wyrabiamy. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.

    Po wyrośnięciu wykładamy ciasto na stolnicę i je rozwałkowujemy na grubość 1mm. Następnie wycinamy z niego kółka o średnicy 8cm. Na połowę krążków wykładamy nadzienie i przykrywamy je pozostałymi krążkami oraz dokładnie sklejamy ich brzegi. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.

    Gdy pączki wyrosną wkładamy je na dobrze rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron aż osiągną złocisty kolor.

    PĄCZKI DYNIOWE:

    SKŁADNIKI:

    • 100ml mleka
      • 40g drożdży
        • 50g cukru
          • 50g cukru
            • 370g mąki pszennej
              • 4 żółtka
                • 4 całe jajka
                  • 0,5kg zblendowanej dyni

                    WYKONANIE:

                    Rozdrobnione drożdże zalewamy gorącym mlekiem i dodajemy 50g cukru. Mieszamy składniki do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy na 1h.

                    Przesianą mąkę przesypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli, 4 żółtka, 4 całe jajka, resztę cukru, wcześniej przygotowany zaczyn oraz mus z dyni. Mieszamy wszystkie składniki razem do uzyskania jednolitej masy.

                    Wyrobione ciasto wykładamy na stolnicę i odstawiamy do wyrośnięcia.

                    Gdy ciasto wyrośnie, delikatnie je wałkujemy na grubość 1-1,5cm, a następnie wykrawamy z niego krążki o średnicy 8cm i w ich środku robimy dziurkę naparstkiem.

                    Tak przygotowane pączki odkładamy do wygarowania na ok 10-15min, po czym pieczemy je w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 240'C prze ok 8min.

                    CHRUŚCIKI:

                    SKŁADNIKI:

                    • 20g mąki pszennej
                      • 3 łyżki śmietany szczecinieckiej
                        • 3 żółtka
                          • 1 łyżeczka spirytusu

                            WYKONANIE:

                            Mąkę, śmietanę oraz żółtka mieszamy razem i dodajemy do nich spirytus. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników wyciągamy masę na stolnicę i rozbijamy wałkiem, do momentu, aż ciasto zrobi się szkliste i pulchne. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na ok 15min. Następnie ciasto wałkujemy i kroimy na paski o szerokości ok 5-6cm. Każdy pasek kroimy na ukos a w jego środku robimy nacięcie. Przekładamy jeden koniec paska przez środek.Tak przygotowane chruściki układamy na dobrze rozgrzanym tłuszczu i smażymy je na złocisty kolor, po czym wyjmujemy je na ręcznik papierowy i osuszamy. Gdy wystygną posypujemy je cukrem pudrem.

                            NADZIENIA DO PĄCZKÓW

                            • NADZIENIE BUDYNIOWE Z AJERKONIAKIEM: Ugotować budyń waniliowy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Dodać 2-3 łyżeczki ajerkoniaku i pokrojoną skórkę z jednej pomarańczy. Dokładnie wszystko wymieszać.
                              • NADZIENIE CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI: Należy drobno posiekać szklankę orzechów, następnie dodać do nich szklankę kremu czekoladowego typu nutella. Dobrze wymieszać ze sobą wszystkie składniki.
                                • NADZIENIE SEROWO – MALINOWE: 250g półtłustego twarożku zmiksować na gładką masę wraz z jednym żółtkiem i ziarnami z jednej laski wanilii. Następnie dodać stopniowo 1/2szklanki cukru pudru. Na koniec do uzyskanej masy dodać, wcześniej rozmrożone oraz osuszone maliny. Całość delikatnie wymieszać.
                                  • NADZIENIE Z POWIDEŁ: Najlepiej nadają się lekko słodkie powidła ze śliwki węgierki.
                                    • NADZIENIE RÓŻANE: Najlepiej nadaje się gęsta marmolada z dzikiej róży.

                                      Zobacz też inne, sprawdzone przepisy na pączki i faworki:

                                      Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                      Źródło: Dzień Dobry TVN

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości