Zobacz też: Przepis na pączki, łatwy i przyjemny >>>
PĄCZKI:
SKŁADNIKI:
- 1kg mąki pszennej 10g drożdży 200g margaryny 2 szklanki mleka 8 żółtek 2 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli
WYKONANIE:
Kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru i zalewamy wszystkie składniki letnim mlekiem.
Do miski przesypujemy resztę mąki, dodajemy szczyptę soli. 8 żółtek i dwa całe jajka ubijamy z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę.
Po wyrośnięciu drożdży wylewamy je na mąkę i dodajemy masę jajeczną. Całość wyrabiamy. Następnie do masy dodajemy letnią, rozpuszczoną margarynę i ponownie wyrabiamy. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu wykładamy ciasto na stolnicę i je rozwałkowujemy na grubość 1mm. Następnie wycinamy z niego kółka o średnicy 8cm. Na połowę krążków wykładamy nadzienie i przykrywamy je pozostałymi krążkami oraz dokładnie sklejamy ich brzegi. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy pączki wyrosną wkładamy je na dobrze rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron aż osiągną złocisty kolor.
PĄCZKI DYNIOWE:
SKŁADNIKI:
- 100ml mleka
- 40g drożdży
- 50g cukru
- 50g cukru
- 370g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 4 całe jajka
- 0,5kg zblendowanej dyni
WYKONANIE:
Rozdrobnione drożdże zalewamy gorącym mlekiem i dodajemy 50g cukru. Mieszamy składniki do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy na 1h.
Przesianą mąkę przesypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli, 4 żółtka, 4 całe jajka, resztę cukru, wcześniej przygotowany zaczyn oraz mus z dyni. Mieszamy wszystkie składniki razem do uzyskania jednolitej masy.
Wyrobione ciasto wykładamy na stolnicę i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie, delikatnie je wałkujemy na grubość 1-1,5cm, a następnie wykrawamy z niego krążki o średnicy 8cm i w ich środku robimy dziurkę naparstkiem.
Tak przygotowane pączki odkładamy do wygarowania na ok 10-15min, po czym pieczemy je w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 240'C prze ok 8min.
CHRUŚCIKI:
SKŁADNIKI:
- 20g mąki pszennej
- 3 łyżki śmietany szczecinieckiej
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka spirytusu
WYKONANIE:
Mąkę, śmietanę oraz żółtka mieszamy razem i dodajemy do nich spirytus. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników wyciągamy masę na stolnicę i rozbijamy wałkiem, do momentu, aż ciasto zrobi się szkliste i pulchne. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na ok 15min. Następnie ciasto wałkujemy i kroimy na paski o szerokości ok 5-6cm. Każdy pasek kroimy na ukos a w jego środku robimy nacięcie. Przekładamy jeden koniec paska przez środek.Tak przygotowane chruściki układamy na dobrze rozgrzanym tłuszczu i smażymy je na złocisty kolor, po czym wyjmujemy je na ręcznik papierowy i osuszamy. Gdy wystygną posypujemy je cukrem pudrem.
NADZIENIA DO PĄCZKÓW
- NADZIENIE BUDYNIOWE Z AJERKONIAKIEM: Ugotować budyń waniliowy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Dodać 2-3 łyżeczki ajerkoniaku i pokrojoną skórkę z jednej pomarańczy. Dokładnie wszystko wymieszać.
- NADZIENIE CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI: Należy drobno posiekać szklankę orzechów, następnie dodać do nich szklankę kremu czekoladowego typu nutella. Dobrze wymieszać ze sobą wszystkie składniki.
- NADZIENIE SEROWO – MALINOWE: 250g półtłustego twarożku zmiksować na gładką masę wraz z jednym żółtkiem i ziarnami z jednej laski wanilii. Następnie dodać stopniowo 1/2szklanki cukru pudru. Na koniec do uzyskanej masy dodać, wcześniej rozmrożone oraz osuszone maliny. Całość delikatnie wymieszać.
- NADZIENIE Z POWIDEŁ: Najlepiej nadają się lekko słodkie powidła ze śliwki węgierki.
- NADZIENIE RÓŻANE: Najlepiej nadaje się gęsta marmolada z dzikiej róży.
Zobacz też inne, sprawdzone przepisy na pączki i faworki:
- Ociekające słodkością pyszne pączki i faworki
- Tłusty czwartek. Grzeszymy!
- Kolorowe pączki z dziurką
- Pączki i róże karnawałowe!
- Pączki z galaretką i obwarzanki z serem
- Pączki mojej mamy
- Włoskie przysmaki karnawałowe - przepisy
- Faworki. Karnawałowy przysmak
- Ostatkowa rozpusta
- W tłusty czwartek słodycze bez cukru! :)
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN