Przepisy kulinarne

Włoskie przysmaki karnawałowe - przepisy

W studiu Dzień Dobry TVN przepisy na słodycze, którymi w czasie karnawału raczą się Włosi, zaprezentował Bartek Kieżun - dziennikarz i bloger kulinarny. 

Migliaccio
Składniki:

  • mleko
  • pomarańcza
  • laska wanilii
  • masło
  • semolina
  • jajko "zerówka"
  • cukier
  • sól
  • ser ricotta
  • rodzynki
  • cukier

Przygotowanie:

Mleko wlewamy do dużego garnka. Wrzucamy skórkę zdjętą z pomarańczy w jak najmniejszej liczbie kawałków oraz nacięte wzdłuż strąki wanilii. Podgrzewamy na bardzo małym gazie, nie dopuszczając do zagotowania. Kiedy mleko przejdzie aromatami, usuwamy skórkę i wanilię, nożem zsuwając jej nasionka do mleka. Do garnka wrzucamy masło i kiedy się rozpuści, wsypujemy semolinę, nieustannie mieszając. Gdy zgęstnieje, odstawiamy do wystudzenia. W misce ubijamy jajka z cukrem i szczyptą soli, dokładamy ricottę i dokładnie mieszamy. Przestudzoną masę z semoliny wkładamy partiami do jajek i miksujemy na gładko. Ta część bywa trudna, można sobie pomóc blenderem, jeśli masa jest bardzo oporna. Na koniec dokładamy rodzynki. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy starannie masłem i przelewamy ciasto do formy. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 50 minut. Migliaccio można przed podaniem posypać cukrem pudrem, ale nie trzeba.

Frappe – rzymskie faworki
Składniki:

  • mąka pszenna
  • masło
  • cukier
  • jajko "zerówka"
  • grappa
  • sól
  • skórka z cytryny
  • olej roślinny

Przygotowanie:

Ze składników zagniatamy ciasto, mocno je wyrabiając. Skórkę cytrynową dodajemy na samym końcu. Gdyby ciasto było za suche, zwiększamy ilość alkoholu. Wyrabiamy zwartą kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy do lodówki, żeby pół godziny odpoczęło. Wałkujemy cienko i tniemy. W Rzymie najbardziej rozpowszechnione są sporej wielkości prostokąty z karbowanymi krawędziami, cięte przez środek. Ale są też koła i takie zupełnie podobne w kształcie do polskich faworków. Nas zauroczyły te wiązane w pętelkę. Smażymy krótko, tak aby zazłociły się z obu stron. Wykładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar oleju, posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Można z kawą albo z gorącą czekoladą, w końcu jest zima, ale można też ze słodkim winem. Ja po błyskawicznym pochłonięciu frappe już się zastanawiam, czy w weekend nie spróbować zrobić innych karnawałowych rzymskich słodyczy: kuleczek o nazwie castagnole. Smakowały mi szalenie na Piazza del Popolo. W Krakowie, zrobione własnoręcznie, na pewno nie będą gorsze. A ja dalej będę się poddawał mącznej obsesji!

Castagnole di risotta
Składniki:

  • jajko "zerówka"
  • cukier
  • skórka z pomarańczy
  • proszek do pieczenia
  • cynamon
  • cukier waniliowy
  • sól
  • ser ricotta
  • mąka pszenna
  • olej roślinny

Przygotowanie:

Jajko roztrzepujemy z cukrem (trzepaczką). Dodajemy skórkę pomarańczową, proszek do pieczenia, cynamon, cukier z wanilią i sól i dokładnie mieszamy. Dokładamy ricottę i znów dokładnie, ale niezbyt długo mieszamy. Wsypujemy mąkę i łyżką łączymy ze sobą składniki ciasta (będzie wilgotne i będzie się nieco lepiło do rąk). Oprószamy dłonie mąką i formujemy z niego mniej więcej 30 kulek, odrobinę mniejszych od orzecha włoskiego. Smażymy w gorącym oleju, odsączamy na papierowym ręczniku i, jeszcze gorące, zanurzamy w miseczce z cukrem. Najlepsze pierwszego dnia!

Crema pasticcera
Składniki:

  • mąka pszenna
  • masło
  • cukier
  • Krem
  • mleko
  • śmietana
  • laska wanilii
  • cukier
  • żółtko z jajka "zerówki"
  • skrobia

Przygotowanie:

Zagniatamy ciasto opuszkami palców, jak najkrócej, tak by powstała wilgotna kruszonka. Przesypujemy ją do formy i rozkładamy równomiernie na powierzchni blachy i na obręczy, dociskając tak, by kruszonka się połączyła. Wkładamy do lodówki na pół godziny.

Do rondla wlewamy śmietanę i mleko. Ze strąka wanilii wyskrobujemy nasionka i wrzucamy do mleka. Zagotowujemy. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy mąkę ryżową i, mieszając, wlewamy zagotowane mleko. Całość przelewamy do rondla z grubym dnem, nieustannie i energicznie mieszając rózgą do ubijania. Gdy zacznie gęstnieć, zmniejszamy gaz do minimum i podgrzewamy przez minutę, nie dopuszczając do zagotowania kremu. Natychmiast przelewamy na ciasto. Nie wyskrobujemy kremu z dna garnka (przy samym dnie krem może się ściąć). Gdy krem nieco przestygnie, na wierzchu układamy owoce. Gotowe!

Crema di mascarpone

  • cukier
  • jajko "zerówka"
  • grappa
  • mascarpone

Przygotowanie:

Żółtka z cukrem ubijamy na puch. Dodajemy kieliszek alkoholu. Ubijamy jeszcze przez chwilę. Dokładamy mascarpone i krótko mieszamy mikserem na najmniejszych obrotach, by połączyć składniki (zbyt długie ubijanie spowoduje płynięcie mascarpone i nici z deseru!). Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie, łopatką, łączymy z masą. Owoce, na przykład maliny albo jagody (zwane w Małopolsce borówkami), wrzucamy do salaterek i przykrywamy kremem. Ozdabiamy owocami albo czekoladą. Albo jednym i drugim! I… i jesteśmy w niebie!

Zobacz też inne, sprawdzone przepisy na pączki i faworki:


Co sądzisz o tym artykule?
1
4