W tłusty czwartek słodycze bez cukru!

Tłusty czwartek bez cukru? Do tego namawia Daria Ładocha, która w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała zdrowe słodycze. Co powiecie na pączki, ale pieczone. Sernik jaglany, ciasto czekoladowe bez mąki czy domową, chrupiącą czekoladę?

Chrupiąca domowa czekolada

Składniki:

  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego rozpuszczonego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka dmuchanego ryżu
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

W rondelku połącz olej kokosowy z kakao, syropem klonowym, ekstraktem z wanilii i z solą. Przełóż do miski dmuchany ryż i zalej go czekoladową masą, tak by wszystkie ziarenka były nim oblepione. Formę do pieczenia chleba wyłóż papierem do pieczenia i wlej przygotowaną miksturkę. Wstaw do lodówki na godzinę. Wyjmij z formy i pokrój na mniejsze kawałki.

3-składnikowe ciasto czekoladowe

Składniki:

  • 2 banany
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze na gładką masę. Przygotuj kokilki. Środek delikatnie wysmaruj dowolnym tłuszczem. Przełóż masę do kokilek i zapiekaj w piekarniku nagrzanym na 180 stopni około 10 minut.

Niskokaloryczne pączki z dziurką (z piekarnika)

Składniki:

  • 1/4 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 duży banan
  • 3 i 1/2 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Szczypta cynamonu
  • Szczypta kardamonu
  • Opakowanie borówek amerykańskich

Przygotowanie:

Mleko, ocet, ekstrakt z wanilii i olej kokosowy dokładnie wymieszaj. Banana rozgnieć widelcem lub zmiksuj na papkę. Wysmaruj formę do pączków tłuszczem, a piekarnik nastaw na 180 stopni. Wymieszaj składniki mokre z suchymi, ale tylko do momentu aż się połączą. Dodaj do masy borówki i delikatnie wymieszaj łyżką, tak by borówki nie popękały i nie puściły soku. Napełnij foremki do pączków przygotowaną masą i piecz w piekarniku około 15 minut. Do suchego patyczka.

Tarta jaglana z truskawkami

Składniki:

  • Spód
  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki oleju
  • Jajko
  • Banan
  • Łyżeczka ekologicznego proszku do pieczenia

Krem:

  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 3 szklanki mleka kokosowego
  • Łyżka masła lub oleju kokosowego
  • Sok z cytryny
  • 15 świeżych truskawek

Przygotowanie:

Zmiksuj kasze jaglaną z jajkiem, mąką, proszkiem do pieczenia, bananem i olejem. Przygotuj formę do pieczenia i wysmaruj ją tłuszczem, nastaw piekarnik na 180 stopni i wstaw przygotowany spód na 35 minut. W tym czasie przygotuj wierzch tarty. Ugotuj kasze jaglaną w mleku z dodatkiem oleju i soku z cytryny. Gdy kasza wchłonie całe mleko zmiksuj ją na gładki krem. Przełóż na upieczony spód, dodaj truskawki i wstaw do lodówki na godzinę.

Zobacz też inne, sprawdzone przepisy na pączki:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości