Chrupiąca domowa czekolada
Składniki:
- 1/2 szklanki kakao
- 1/2 szklanki oleju kokosowego rozpuszczonego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka dmuchanego ryżu
- Szczypta soli
Przygotowanie:
W rondelku połącz olej kokosowy z kakao, syropem klonowym, ekstraktem z wanilii i z solą. Przełóż do miski dmuchany ryż i zalej go czekoladową masą, tak by wszystkie ziarenka były nim oblepione. Formę do pieczenia chleba wyłóż papierem do pieczenia i wlej przygotowaną miksturkę. Wstaw do lodówki na godzinę. Wyjmij z formy i pokrój na mniejsze kawałki.
3-składnikowe ciasto czekoladowe
Składniki:
- 2 banany
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze na gładką masę. Przygotuj kokilki. Środek delikatnie wysmaruj dowolnym tłuszczem. Przełóż masę do kokilek i zapiekaj w piekarniku nagrzanym na 180 stopni około 10 minut.
Niskokaloryczne pączki z dziurką (z piekarnika)
Składniki:
- 1/4 szklanka mleka
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 duży banan
- 3 i 1/2 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- Szczypta cynamonu
- Szczypta kardamonu
- Opakowanie borówek amerykańskich
Przygotowanie:
Mleko, ocet, ekstrakt z wanilii i olej kokosowy dokładnie wymieszaj. Banana rozgnieć widelcem lub zmiksuj na papkę. Wysmaruj formę do pączków tłuszczem, a piekarnik nastaw na 180 stopni. Wymieszaj składniki mokre z suchymi, ale tylko do momentu aż się połączą. Dodaj do masy borówki i delikatnie wymieszaj łyżką, tak by borówki nie popękały i nie puściły soku. Napełnij foremki do pączków przygotowaną masą i piecz w piekarniku około 15 minut. Do suchego patyczka.
Tarta jaglana z truskawkami
Składniki:
- Spód
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 5 łyżek mąki kukurydzianej
- 2 łyżki oleju
- Jajko
- Banan
- Łyżeczka ekologicznego proszku do pieczenia
Krem:
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 3 szklanki mleka kokosowego
- Łyżka masła lub oleju kokosowego
- Sok z cytryny
- 15 świeżych truskawek
Przygotowanie:
Zmiksuj kasze jaglaną z jajkiem, mąką, proszkiem do pieczenia, bananem i olejem. Przygotuj formę do pieczenia i wysmaruj ją tłuszczem, nastaw piekarnik na 180 stopni i wstaw przygotowany spód na 35 minut. W tym czasie przygotuj wierzch tarty. Ugotuj kasze jaglaną w mleku z dodatkiem oleju i soku z cytryny. Gdy kasza wchłonie całe mleko zmiksuj ją na gładki krem. Przełóż na upieczony spód, dodaj truskawki i wstaw do lodówki na godzinę.
Zobacz też inne, sprawdzone przepisy na pączki:
- Pączki i faworki. Smacznego!
- Ociekające słodkością pyszne pączki i faworki
- Tłusty czwartek. Grzeszymy!
- Kolorowe pączki z dziurką
- Pączki i róże karnawałowe!
- Pączki z galaretką i obwarzanki z serem
- Pączki mojej mamy
- Włoskie przysmaki karnawałowe - przepisy
- Faworki. Karnawałowy przysmak
- Ostatkowa rozpusta
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN