Faworki i różyczki - proste przepisy na karnawałowe przysmaki

Szef kuchni Jakub Kasprzak, wyróżniony w prestiżowym konkursie Wine & Food Noble Night, zdradza swój przepis na faworki, zwane też chruścikami. Lubicie ten karnawałowy przysmak? Skorzystajcie z jego prostego przepisu w Tłusty Czwartek.

Zobacz też: Przepis na pączki, łatwy i przyjemny >>>

Zobacz też: Przepis na tradycyjne faworki – jak zrobić chrust na różne sposoby? >>>

PRZEPIS NA FAWORKI

Składniki:

  • 250 g mąki typ 550
    • 70 g żółtka
      • 120 g kwaśnej śmietany
        • 2 g soli
          • 25 ml spirytusu
            • 40 g cukier puder
              • 30 g masła

                Przygotowanie:

                Mieszam razem wszystkie składniki suche, następnie dodajemy żółtka, śmietanę i masło na samym końcu dodajemy spirytus. Wyrabiamy przez około 5 minut. Gotowe ciasto zbijamy wałkiem przez kilka minut. Chłodzimy w lodówce przez minimum pół godziny. Wałkujemy na bardzo cienką grubość i formujemy faworki, smażymy na smalcu w 180 stopniach aż nabiorą koloru. Odsączamy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

                Zobacz też inne przepisy na pączki i faworki:

                Przygotowanie ciasta na faworki:

                Dlaczego do faworków powinniśmy dodawać spirytus? Jak napowietrzyć ciasto?

                • Jak zrobić faworki?

                  Różyczki z ciasta na faworki - jak zrobić?

                  Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                  Źródło: Dzień Dobry TVN

                  podziel się:

                  Pozostałe wiadomości

                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                  Materiał promocyjny

                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana