Zobacz też: Przepis na pączki, łatwy i przyjemny >>>
Zobacz też: Przepis na tradycyjne faworki – jak zrobić chrust na różne sposoby? >>>
PRZEPIS NA FAWORKI
Składniki:
- 250 g mąki typ 550
- 70 g żółtka
- 120 g kwaśnej śmietany
- 2 g soli
- 25 ml spirytusu
- 40 g cukier puder
- 30 g masła
Przygotowanie:
Mieszam razem wszystkie składniki suche, następnie dodajemy żółtka, śmietanę i masło na samym końcu dodajemy spirytus. Wyrabiamy przez około 5 minut. Gotowe ciasto zbijamy wałkiem przez kilka minut. Chłodzimy w lodówce przez minimum pół godziny. Wałkujemy na bardzo cienką grubość i formujemy faworki, smażymy na smalcu w 180 stopniach aż nabiorą koloru. Odsączamy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Zobacz też inne przepisy na pączki i faworki:
- Ostatkowa rozpusta
- W tłusty czwartek słodycze bez cukru! :)
- Pączki i faworki. Smacznego!
- Ociekające słodkością pyszne pączki i faworki
- Tłusty czwartek. Grzeszymy!
- Kolorowe pączki z dziurką
- Pączki i róże karnawałowe!
- Pączki z galaretką i obwarzanki z serem
- Pączki mojej mamy
- Włoskie przysmaki karnawałowe - przepisy
Przygotowanie ciasta na faworki:
Dlaczego do faworków powinniśmy dodawać spirytus? Jak napowietrzyć ciasto?
- Jak zrobić faworki?
Różyczki z ciasta na faworki - jak zrobić?
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
podziel się: