Faworki i różyczki - proste przepisy na karnawałowe przysmaki

Szef kuchni Jakub Kasprzak, wyróżniony w prestiżowym konkursie Wine & Food Noble Night, zdradza swój przepis na faworki, zwane też chruścikami. Lubicie ten karnawałowy przysmak? Skorzystajcie z jego prostego przepisu w Tłusty Czwartek.

Zobacz też: Przepis na pączki, łatwy i przyjemny >>>

Zobacz też: Przepis na tradycyjne faworki – jak zrobić chrust na różne sposoby? >>>

PRZEPIS NA FAWORKI

Składniki:

  • 250 g mąki typ 550
  • 70 g żółtka
  • 120 g kwaśnej śmietany
  • 2 g soli
  • 25 ml spirytusu
  • 40 g cukier puder
  • 30 g masła

Przygotowanie:

Mieszam razem wszystkie składniki suche, następnie dodajemy żółtka, śmietanę i masło na samym końcu dodajemy spirytus. Wyrabiamy przez około 5 minut. Gotowe ciasto zbijamy wałkiem przez kilka minut. Chłodzimy w lodówce przez minimum pół godziny. Wałkujemy na bardzo cienką grubość i formujemy faworki, smażymy na smalcu w 180 stopniach aż nabiorą koloru. Odsączamy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Zobacz też inne przepisy na pączki i faworki:

Przygotowanie ciasta na faworki:

Dlaczego do faworków powinniśmy dodawać spirytus? Jak napowietrzyć ciasto?

  • Jak zrobić faworki?

Różyczki z ciasta na faworki - jak zrobić?

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości