Przepisy kulinarne

Faworki i różyczki - proste przepisy na karnawałowe przysmaki

Szef kuchni Jakub Kasprzak, wyróżniony w prestiżowym konkursie Wine & Food Noble Night, zdradza swój przepis na faworki, zwane też chruścikami. Lubicie ten karnawałowy przysmak? Skorzystajcie z jego prostego przepisu w Tłusty Czwartek. 

Zobacz też: Przepis na pączki, łatwy i przyjemny >>>

Zobacz też: Przepis na tradycyjne faworki – jak zrobić chrust na różne sposoby? >>>

PRZEPIS NA FAWORKI

Składniki:

  • 250 g mąki typ 550 
  • 70 g żółtka 
  • 120 g kwaśnej śmietany
  • 2 g soli 
  • 25 ml spirytusu
  • 40 g cukier puder 
  • 30 g masła

Przygotowanie:
Mieszam razem wszystkie składniki suche, następnie dodajemy żółtka, śmietanę i masło na samym końcu dodajemy spirytus. Wyrabiamy przez około 5 minut. Gotowe ciasto zbijamy wałkiem przez kilka minut. Chłodzimy w lodówce przez minimum pół godziny. Wałkujemy na bardzo cienką grubość i formujemy faworki, smażymy na smalcu w 180 stopniach aż nabiorą koloru. Odsączamy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Zobacz też inne przepisy na pączki i faworki:

  • Przygotowanie ciasta na faworki:

  • Dlaczego do faworków powinniśmy dodawać spirytus?
  • Jak napowietrzyć ciasto?

  • Jak zrobić faworki?

  • Różyczki z ciasta na faworki - jak zrobić?


Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
2
0
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0