Przepisy kulinarne

Przepis na tradycyjne faworki – jak zrobić chrust na różne sposoby?

Faworki, chruściki, chrust – nazwy są różne, ale smak ten sam. Faworki są pyszne, słodkie, chrupiące i trudno wyobrazić sobie bez nich tłusty czwartek. Przepis na faworki domowe to, wbrew pozorom, nic trudnego. Sprawdź, jak przygotować tradycyjny chrust.

Zobacz też: Przepis na pączki, łatwy i przyjemny >>>

Faworki to tradycyjne ciasto – chrupkie, w kształcie złożonej kokardki, słodkie, z cukrem pudrem. W Polsce przyrządza się je przede wszystkim na tłusty czwartek i na ostatki. Chociaż chrust króluje głównie w czasie karnawału, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować go o dowolnej porze roku. Jak zrobić faworki? Do ich przygotowania potrzebne są m.in. mąka, żółtka, śmietana i odrobina octu lub spirytusu. Można jednak przygotować je w wersji wegańskiej albo z piwem.

Poznaj też przepisy na na pączki i faworki autorstwa:

Faworki – przepis na wycinanie chrustu

Wycinanie i składanie faworków to przyjemne i proste zajęcie. Przepis na wycinanie chrustu krok po kroku:

  1. Na środku każdego paska zrób nacięcie o długości około 3 cm.
  2. Lekko naciągnij ciasto, dzięki czemu poszerzysz nacięcie.
  3. Jeden koniec ciasta przeciągnij przez nacięcie i wywiń na zewnątrz.
  4. Lekko potrząśnij ciastem, aby faworek nabrał ładnego kształtu.
  5. Uformowane faworki ułóż na papierze lub ściereczce i przykryj drugą ściereczką, by nie wyschły.
  6. Duży garnek postaw na dużym palniku. Do garnka wlej olej i rozgrzej go do około 180℃. Następnie zmniejsz ogień do minimum.
  7. Faworki wkładaj do garnka po kilka sztuk. Smaż przez około minutę z obu stron.
  8. Wyławiaj faworki łyżką cedzakową i układaj na ręcznikach papierowych.
  9. Posyp faworki cukrem pudrem.

Prosty przepis na faworki

Składniki na faworki (około 30 sztuk):

  • 200 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • 2–3 żółtka,
  • ½ łyżki cukru pudru,
  • 3 łyżki gęstej śmietany,
  • ½ łyżki spirytusu lub octu,
  • 1½ kg smalcu lub 2 l oleju,
  • Cukier puder do posypania.

Faworki – przepis na tradycyjny chrust. Przygotowanie:

  1. Przesiej do miski mąkę, dodaj sól i proszek do pieczenia, a potem wymieszaj.
  2. W osobnym naczyniu ubij 1 całe jajko i 2–3 żółtka z łyżką cukru pudru. Jajka mają być gęste, z puszystą pianą. Ubijaj je przez około 8 minut.
  3. Do mąki dodaj jajka, śmietanę i spirytus. Wymieszaj wszystko łyżką lub zmiksuj.
  4. Składniki zagnieć na gładkie ciasto i uformuj kulę. Zawiń ją w folię spożywczą i odstaw na 30–45 minut (w temperaturze pokojowej).
  5. Zagniataj ciasto około 8 minut. Rozwałkuj je na cienki placek. Złóż na pół i znów rozwałkuj. Czynność powtórz jeszcze 2–3 razy. Ciasto możesz dodatkowo tłuc wałkiem.
  6. Podziel ciasto na 4 części i każdą po kolei rozwałkuj na cieniutkie placki . Pozostałe ciasto przykryj folią spożywczą, aby nie wyschło.
  7. Wytnij faworki i usmaż zgodnie z przepisem na początku strony.

Faworki z piwem

Składniki na faworki z piwem (około 30 sztuk):

  • 12–14 żółtek jaj,
  • 6 łyżek cukru,
  • 5 szklanek mąki pszennej oraz mąka do posypania,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka piwa,
  • 2–2,5 l oleju słonecznikowego,
  • Cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

  1. Żółtka utrzyj z cukrem lub ubij mikserem przez około 8 minut (na najwyższych obrotach). Żółtka powinny być gęste, puszyste i jasne.
  2. Przesiej mąkę i dodaj ją do jajek razem z proszkiem do pieczenia.
  3. Powoli wlewaj piwo do pozostałych składników, ciągle mieszając wszystko łyżką.
  4. Masę połącz w kulę. Możesz dodać więcej mąki, jeśli ciasto za bardzo się klei.
  5. Ciasto wyłóż na stolnicę posypaną mąką i wyrabiaj około 7 minut.
  6. Wybijaj ciasto wałkiem, dopóki nie pojawią się pęcherzyki powietrza. Możesz złożyć ciasto dwa razy na pół i rozbić jeszcze raz na płasko lub rozwałkować.
  7. Ciasto podziel na 4 części i rozwałkuj każdą kolejno na bardzo cienkie placki. Gdy rozwałkowujesz jedną część ciasta, pozostałe przykryj folią spożywczą, aby nie wyschły.
  8. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj faworki i smaż zgodnie z przepisem podanym na początku strony.

Faworki – przepis bez śmietany (wegański chrust)

Składniki na faworki bez śmietany i jajek (wegańskie):

  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej,
  • ¾ szklanki mleka roślinnego (np. niesłodzone mleko sojowe),
  • 1 łyżka cukru pudru oraz cukier puder do posypania (może być trzcinowy, nierafinowany),
  • 50 ml alkoholu, np. cytrynówki,
  • Roślinny tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę, dodaj cukier puder i olej. Wymieszaj (możesz rozetrzeć olej palcami).
  2. Do mąki, cukru i oleju dodaj alkohol, a potem powoli wlej mleko roślinne.
  3. Wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto – powinno być elastyczne i lekko twarde.
  4. Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw na 30–45 minut.
  5. Ciasto rozwałkuj cieniutko – możesz podsypywać je delikatnie mąką.
  6. Wycinaj i smaż faworki zgodnie z przepisem na początku strony.

Faworki przechowuj w szczelnie zamkniętym opakowaniu – ciastka szybko chłoną wilgoć, przez co chruściki mogą szybko przestać być kruche.

autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Co sądzisz o tym artykule?
1
0