Przy zbilansowanych posiłkach zdecydowanie znajdzie się miejsce także dla czekolady.
Dziś Dzień Żelków! Z tej przypominamy przepis Sylwii Majcher na domowe żelki w wersji bez cukru i bez sztucznych składników. Takich żelków nie musimy chować przed naszymi dzieciakami. Sprawdź, jak je zrobić.
Przygotowanie zdrowych posiłków, które przypadną do gustu najmłodszym, może być dziecinnie proste i tanie. Na dobry początek warto do koszyka zakupowego dodać sprawdzone produkty o wysokiej jakości. Aby je zdobyć, wystarczy sięgnąć po artykuły marek własnych.
O tym, jak wrócić do równowagi po spożyciu dużej ilości cukru, opowiedziała dr Wanda Baltaza, dietetyk kliniczna.
Dietetyczka radzi, jakie produkty wykorzystywać.
Choć niektórym trudno w to uwierzyć, tradycyjne słodycze działają bardzo niekorzystnie nie tylko na obwód naszej talii, ale i na zdrowie. I o ile my, dorośli, jesteśmy w stanie pohamować chęć na przekąski pełne cukru, o tyle najmłodszym przychodzi to już z większym trudem.
Niskokaloryczne ciasteczka to idealna przekąska nie tylko dla osób na diecie odchudzającej, ale w każdej sytuacji. To nie tylko słodycze, ale również zdrowy zamiennik, z którego nasz organizm ma więcej korzyści niż z wysoko przetworzonych cukierków. Sprawdź jak zrobić ciasteczka, które mają tylko 47 kalorii!
Trudno nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że sezon jesienno-zimowy nieszczególnie sprzyja zdrowym nawykom żywieniowym. Kiedy za oknami zamiast słońca widzimy deszcz, zachmurzone niebo i nieznośną szarugę, zdecydowanie śmielej sięgamy tuczące przekąski. Wielu z nas niemal codziennie poprawia sobie nastrój słodyczami czy innymi, równie kuszącymi smakołykami. Jak poradzić sobie ze słabością, która przybiera na sile podczas chłodniejszych miesięcy?
Zbliża się Halloween, czas w którym dzieci, zwłaszcza w USA i Wielkiej Brytanii przebierają się za różne postaci i chodzą po domach zbierając przysmaki. W Polsce tradycja ta nie jest jeszcze tak powszechna, ale bywa, że organizuje się imprezy tematyczne z nią związane. Jakie domowe słodycze można podać? Jak je przygotować i ozdobić? Przedstawiamy kilka prostych pomysłów.
Dzieci i młodzież wróciły już do szkół, a zatem nadeszła pora na przygotowanie drugich śniadań do plecaka. Trwająca wciąż pandemia w wielu przypadkach negatywnie odbiła się na wadze nie tylko dorosłych pracujących zdalnie, ale też na dzieciach uczących się online. Na pomoc przychodzi znany młodym TikTok, na którym można znaleźć wiele przepisów na niskokaloryczne przekąski inspirowane popularnymi słodyczami.
Rafaello to z jednej strony nazwa marki, z drugiej pyszna słodkość, którą można zrobić samodzielnie w różnych wariantach. Wersja z kaszy jaglanej jest niezwykle prosta w przygotowaniu, smakuje doskonale i, co ważne, jest zdrowa. Sprawdź przepis na domowe, jaglane rafaello krok po kroku.
W gorące dni ciężko nam pracować i gotować, a także jeść. Brak apetytu można obejść dzięki pysznym przekąskom. Hitem wśród letnich smakołyków są mrożone jogurty z owocami. Smaczne, zdrowe i niskokaloryczne. Nadają się zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Jak je wykonać?
Czy wiesz, że swoją odporność budujesz każdego dnia? Droga do zdrowia prowadzi przez kuchnię! Dania na wynos, zwane pieszczotliwe "nawynosami", to nieodłączny element menu Iwony Zasuwy, autorki książki "Smakoterapia" i bloga smakoterapia.pl.
Sklepowe półki aż uginają się od butelek z wszelkiego rodzaju napojami słodzonymi. Tym czasem znajdujący się w nich cukier w znaczących sposób wpływa na wagę i zdrowie dzieci. Dlaczego maluchy tak bardzo lubią ich smak i jak mimo wszystko nauczyć je, by ograniczały słodkie napoje?
Dziś Dzień Żelków! Z tej okazji Sylwia Majcher w studiu Dzień Dobry TVN przygotowała domowe żelki w wersji bez cukru i bez sztucznych składników. Takich żelków nie musimy chować przed naszymi dzieciakami. Sprawdź, jak je zrobić.
Tłusty czwartek bez cukru? Do tego namawia Daria Ładocha, która w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała zdrowe słodycze. Co powiecie na pączki, ale pieczone. Sernik jaglany, ciasto czekoladowe bez mąki czy domową, chrupiącą czekoladę?
Cukier w diecie dziecka to dość sporny temat. Dawać, ograniczać czy całkowicie wyeliminować z jadłospisu? Tym bardziej, że do trzeciego roku życia nawyki żywieniowe kształtują się najbardziej. Według dietetyczki Anny Radowickiej, która odwiedziła studio Dzień Dobry TVN, najważniejsze jest to, by nie budować emocji wokół jedzenia. Co to znaczy?
Zawodowy żołnierz, kucharz - amator i stuprocentowy weganin Przemysław Ignaszewski, w żołnierskich słowach powiedział dlaczego warto wyeliminować mięso z diety i jak przygotować słodkości bez cukru. W kuchni Dzień Dobry TVN przyrządził zdrowe słodkości: ciasto bananowe z makiem, praliny, czyli kulki mocy, bajaderkę z ciecierzycy i ciastka z fasoli.
Dzieci kochają słodycze. Na nic zdają się tłumaczenia rodziców, że od słodyczy psują się np. zęby. Dlaczego dzieci tak lgną do słodkiego smaku? Czy całkowity zakaz jedzenia słodkości na pewno jest dobry? Gościem Dzień Dobry TVN była dietetyczka Justyna Mizera, która podpowiada, jak oduczyć dzieci jedzenia słodyczy.
Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Monikę Mrozowską. Jak na propagatorkę zdrowego odżywiania przystało, przygotowała dla nas słodkie i jednocześnie zdrowe desery. Możemy potwierdzić, że były bardzo pyszne :)