Sezamie otwórz się
Składniki:
100 g białego sezamu
50 g czarnego sezamu
4 płaskie łyżki syropu z agawy
Przygotowanie:
Biały sezam mielimy na proszek i mieszamy z czarnym sezamem. Dodajemy syrop, dokładnie mieszamy i z powstałej masy formujemy kulki.
Pochwała lenistwa
Składniki:
3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
3 łyżki syropu z agawy
1 jajko
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 laski wanilii
200 g tłustego twarogu
masło do posmarowania foremek
Przygotowanie:
Ugotowaną kaszę mieszamy z jajkiem, syropem, proszkiem do pieczenia, wanilią i twarogiem. Foremki do babeczek smarujemy masłem. Nakładamy do nich po dwie łyżki masy jaglano-serowej. Pieczemy w piekarniku w 200 st. C z góry i dołu przez ok. 15 min., aż się przyrumienią.
Po prostu ciasto czekoladowe
Składniki:
1 szklanka mąki gryczanej
3/4 szklanki obranej, startej cukinii
100 g gorzkiej czekolady
5 łyżek cukru trzcinowego
1 łyżeczka sody
50 g masła
1 łyżka octu
1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
1 banan
masło do posmarowania formy
Dodatki:
maliny
sok jabłkowy
Przygotowanie:
Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w metalowej misce, w kąpieli wodnej. Mąkę gryczaną przesiewamy i wsypujemy do miski, dodajemy startą cukinię, rozpuszczoną czekoladę, cukier trzcinowy, sodę, czarny mielony pieprz i na samym końcu ocet.
Wszystko dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy pokrojonego w cienkie plasterki banana. Ciasto wlewamy do formy posmarowanej masłem i pieczemy ok. 30 min. w 200 st. C. Sprawdzamy patyczkiem, czy upiekło się w środku. Maliny i sok jabłkowy zagotowujemy i miksujemy na sos. Ciasto podajemy z malinowym sosem.
Mleczne, orzechowe, owocowe
Składniki:
50 g orzechów nerkowców
2 płaskie łyżeczki drobnego cukru trzcinowego
30 g liofilizowanych truskawek
Przygotowanie:
Orzechy mielimy w młynku do kawy i mieszamy je z drobnym cukrem trzcinowym, truskawki także mielimy na pyl. Z masy orzechowej formujemy kulki, które obtaczamy w pyle z truskawek.
Krem na chandrę
Składniki:
50 g suszonych śliwek
50 g daktyli
1 duży dojrzały banan
1/3 szklanki wody
Przygotowanie:
Śliwki i daktyle gotujemy 5 min. w wodzie, a następnie miksujemy na gładki krem razem z wodą z gotowania i bananem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN