Słodycze, które zjesz bez poczucia winy

Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Monikę Mrozowską. Jak na propagatorkę zdrowego odżywiania przystało, przygotowała dla nas słodkie i jednocześnie zdrowe desery. Możemy potwierdzić, że były bardzo pyszne :)

Sezamie otwórz się

Składniki:

100 g białego sezamu

50 g czarnego sezamu

4 płaskie łyżki syropu z agawy

Przygotowanie:

Biały sezam mielimy na proszek i mieszamy z czarnym sezamem. Dodajemy syrop, dokładnie mieszamy i z powstałej masy formujemy kulki.

Pochwała lenistwa

Składniki:

3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

3 łyżki syropu z agawy

1 jajko

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 laski wanilii

200 g tłustego twarogu

masło do posmarowania foremek

Przygotowanie:

Ugotowaną kaszę mieszamy z jajkiem, syropem, proszkiem do pieczenia, wanilią i twarogiem. Foremki do babeczek smarujemy masłem. Nakładamy do nich po dwie łyżki masy jaglano-serowej. Pieczemy w piekarniku w 200 st. C z góry i dołu przez ok. 15 min., aż się przyrumienią.

Po prostu ciasto czekoladowe

Składniki:

1 szklanka mąki gryczanej

3/4 szklanki obranej, startej cukinii

100 g gorzkiej czekolady

5 łyżek cukru trzcinowego

1 łyżeczka sody

50 g masła

1 łyżka octu

1/3 łyżeczki mielonego pieprzu

1 banan

masło do posmarowania formy

Dodatki:

maliny

sok jabłkowy

Przygotowanie:

Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w metalowej misce, w kąpieli wodnej. Mąkę gryczaną przesiewamy i wsypujemy do miski, dodajemy startą cukinię, rozpuszczoną czekoladę, cukier trzcinowy, sodę, czarny mielony pieprz i na samym końcu ocet.

Wszystko dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy pokrojonego w cienkie plasterki banana. Ciasto wlewamy do formy posmarowanej masłem i pieczemy ok. 30 min. w 200 st. C. Sprawdzamy patyczkiem, czy upiekło się w środku. Maliny i sok jabłkowy zagotowujemy i miksujemy na sos. Ciasto podajemy z malinowym sosem.

Mleczne, orzechowe, owocowe

Składniki:

50 g orzechów brazylijskich

50 g orzechów nerkowców

2 płaskie łyżeczki drobnego cukru trzcinowego

30 g liofilizowanych truskawek

Przygotowanie:

Orzechy mielimy w młynku do kawy i mieszamy je z drobnym cukrem trzcinowym, truskawki także mielimy na pyl. Z masy orzechowej formujemy kulki, które obtaczamy w pyle z truskawek.

Krem na chandrę

Składniki:

50 g suszonych śliwek

50 g daktyli

1 duży dojrzały banan

1/3 szklanki wody

Przygotowanie:

Śliwki i daktyle gotujemy 5 min. w wodzie, a następnie miksujemy na gładki krem razem z wodą z gotowania i bananem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!