Masa cukrowa to produkt, dzięki któremu możesz w ciekawy sposób ozdobić różnego rodzaju wypieki – torty w stylu angielskim, ciasta, ciasteczka czy popularne babeczki typu cupcake. Jak ją przygotować?
Zbliża się Halloween, czas w którym dzieci, zwłaszcza w USA i Wielkiej Brytanii przebierają się za różne postaci i chodzą po domach zbierając przysmaki. W Polsce tradycja ta nie jest jeszcze tak powszechna, ale bywa, że organizuje się imprezy tematyczne z nią związane. Jakie domowe słodycze można podać? Jak je przygotować i ozdobić? Przedstawiamy kilka prostych pomysłów.
Kandyzowane owoce to idealny sposób nie tylko na zdrowszą wersje słodyczy, ale także dobry pomysł na ich zakonserwowanie. Cukier, podobnie jak sól, jest bowiem naturalnym konserwantem. Dzięki kandyzowaniu możemy zrobić owocowe słodycze, które wytrzymają niemal całą zimę - o ile ich przedtem nie zjemy! Przedstawiamy dwa proste i pyszne sposoby na kandyzowane jabłka.
W kuchni Dzień Dobry TVN Lara Gessler przygotowała pyszne słodkości, których smak wzbogaciła ziołami. Co powiecie na czekoladę z migdałami i lawendą, maślane ciasteczka z czarnuszką czy ricottę z syropem laurowym i figami na cydrze.
Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Monikę Mrozowską. Jak na propagatorkę zdrowego odżywiania przystało, przygotowała dla nas słodkie i jednocześnie zdrowe desery. Możemy potwierdzić, że były bardzo pyszne :)
Z okazji dzisiejszego święta w kuchni Dzień Dobry TVN rządzą łobuzy z 4 A! Pomaga im Alicja Safarzyńska, która na co dzień prowadzi studio kulinarne oraz bloga podróżniczo-kulinarnego. Dzieciaki pod jej okiem przygotowały takie słodkości jak: ciasto rabarbarowe, kokosanki i tiramisu. Smacznego!