Ciastko majonezowe z duszkiem - przepis
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 200 g cukru,
- 40 g kakao,
- 2 łyżeczki sody,
- 230 ml wody,
- 230 g majonezu.
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. W średniej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao w proszku i sodę oczyszczoną. Dodaj wodę i majonez. Mieszaj do połączenia.
Ciasto wlej do przygotowanej formy o wymiarach 25 cm x 35 cm. Piecz przez 25-30 minut. Pozostaw ciasto na blaszce do wystudzenia na 10–15 minut, a następnie przenieś je na metalową kratkę, aby całkowicie ostygło. Z wystudzonego ciasta wykrawaj ringiem lub szklanką ciasteczka.
Dodatkowo:
- ok. 20 pianek,
- 200 g cukru pudru,
- 2 - 3 łyżki soku z cytryny,
- ok. 50 g mlecznej czekolady.
Cukier puder połącz z sokiem z cytryny, aż powstanie gęsty lukier. Każdą piankę posmaruj od spodu lukrem i przyczep na kawałku ciastka. Czekoladę roztop i wykałaczką namaluj na piance oczy i nos duszka.
Składniki na bezę włoską:
- 2 białka,
- 145 g cukru (osobno 125 g i 20 g),
- 30 g wody.
Sposób przygotowania:
W misie miksera umieść białka. W małym garnuszku umieść 125 g cukru i wodę, wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu do uzyskania temperatury 118 stopni. W trakcie, kiedy syrop się gotuje i ma ok. 110 stopni zacznij ubijać białka na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodawaj łyżeczka po łyżeczce 20 g cukru. Zdejmij garnuszek z syropem z palnika, obroty miksera zmniejsz i cienką strużką wlewaj syrop cukrowy. Miksuj przez kolejne 6–10 minut. Beza powinna gęsta i lśniąca.
Muffiny bananowe - przepis
Składniki na ciasto na muffiny:
- 3 dojrzałe banany (ok. 400 g),
- 180 g mąki pszennej,
- łyżka kakao,
- 2 jajka,
- łyżeczka mieszanki przypraw korzennych,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody,
- 100 g cukru,
- 100 g masła,
- 120 ml jogurtu naturalnego,
- szczypta soli,
- 50 g gorzkiej czekolady.
Sposób przygotowania:
Masło rozpuść i ostudź. Banany rozgnieść albo zmiksuj blenderem. W osobnej misce wymieszaj: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. W drugiej misce wymieszaj jajka, masło, jogurt, ekstrakt waniliowy i rozgniecione banany. Wymieszaj zawartość obu misek. Nałóż masę do wgłębień formy do 2/3 wysokości. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180°C.
Składniki na krem czekoladowy:
- 250 ml śmietany kremówki 36%,
- 200 g czekolady białej posiekanej na kawałki.
Sposób przygotowania:
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Schłodzić w lodówce lub (szybciej) w zamrażarce, co pewien czas mieszając i sprawdzając konsystencję. Krem powinien się schłodzić i zgęstnieć do konsystencji ugotowanego budyniu (ale nie może zastygnąć!) – wtedy przełożyć do misy miksera i ubić do powstania gładkiego kremu czekoladowego.
Składanie:
W każdej babeczce wykonaj dziurkę tylko cukierniczą, wypełnij przestrzeń dżemem malinowym i udekoruj kremem.
Donaty pomarańczowe z czekoladową pajęczyną - przepis
Składniki na donaty:
- 120 g drobnego cukru,
- 175 ml mleka,
- 30 ml oleju roślinnego,
- 2 duże jajka,
- 200 g mąki pszennej typ 450,
- 40 g mielonych migdałów,
- otarta skórka z 1 pomarańczy,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2-3 łyżki roztopionego masła do natłuszczenia blaszki.
Składniki na lukier pomarańczowy:
- 3 - 4 łyżki soku z pomarańczy,
- pomarańczowy barwnik,
- 240 g cukru pudru.
Dodatkowo 100 g gorzkiej czekolady.
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 175°C z funkcją grzania góra – dół bez termoobiegu (jeśli pieczesz jedną blaszkę w piekarniku). Natłuść formę masłem lub olejem. W misce wymieszaj cukier, mleko, olej roślinny, otartą skórkę z pomarańczy i jajka za pomocą trzepaczki. Do osobnej miski przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, migdałami i sodą. Przesiane suche składniki przesyp do mokrych i wymieszaj rózgą kuchenną do połączenia. Ciasto przełóż do jednorazowego worka cukierniczego. Odetnij końcówkę na szerokość ok. 7 mm. Wyciskaj ciasto do natłuszczonych zagłębień formy na donaty do 3/4 wysokości. W formie znajduje się 6 gniazd o średnicy 8,5 cm. Piecz ok. 12 minut na rumiany kolor do momentu, aż włożony drewniany patyczek w donata będzie suchy.
Donaty przestudź kilka minut w formie umieszczonej na kratce. Następnie podważając delikatnie łyżeczką, wyjmij je z formy i pozostaw bezpośrednio na kratce do całkowitego ostygnięcia. Gotowe donaty zanurzaj do ⅓ wysokości w lukrze, odczekaj aż nadmiar lukru spłynie i układaj na kratce. Z czekolady zrób pajęczynę i udekoruj całość.
Lukier: Cukier puder wymieszaj z sokiem z pomarańczy i barwnikiem. Lukier powinien być półpłynny, jeśli wyjdzie za gęsty, dodaj więcej soku, a jeśli za rzadki, dodaj więcej cukru pudru.
Zobacz także:
- Zdrowe przekąski na Halloween - najlepsze przepisy
- Menu na Halloween: strasznie dobre przekąski!
- Słodkie i efektowne przekąski na Halloween. Jak je przygotować?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Dorota Pszczółka-Habdas, Justyna Pszczółka-Oślizło
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN