Straszne słodkości na Halloween Sióstr Pszczółek. Sprawdź, jakie przerażające przekąski można przygotować

Źródło: Dzień Dobry TVN
Strasznie słodko!
Strasznie słodko!
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Halloween już za chwilę, to ostatni moment na przygotowanie menu na spotkanie ze znajomymi lub imprezę. Najlepiej zaprezentują się tematyczne przekąski z tematycznymi ozdobami. Poznaj przepisy Sióstr Pszczółek na przerażające słodycze, w sam raz na Halloween.
Ciastko majonezowe z duszkiem
Ciastko majonezowe z duszkiem
Ciastko majonezowe z duszkiem
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Ciastko majonezowe z duszkiem - przepis

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
    • 200 g cukru,
      • 40 g kakao,
        • 2 łyżeczki sody,
          • 230 ml wody,
            • 230 g majonezu.

              Sposób przygotowania:

              Rozgrzej piekarnik do 180°C. W średniej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao w proszku i sodę oczyszczoną. Dodaj wodę i majonez. Mieszaj do połączenia.

              Ciasto wlej do przygotowanej formy o wymiarach 25 cm x 35 cm. Piecz przez 25-30 minut. Pozostaw ciasto na blaszce do wystudzenia na 10–15 minut, a następnie przenieś je na metalową kratkę, aby całkowicie ostygło. Z wystudzonego ciasta wykrawaj ringiem lub szklanką ciasteczka.

              Dodatkowo:

              • ok. 20 pianek,
                • 200 g cukru pudru,
                  • 2 - 3 łyżki soku z cytryny,
                    • ok. 50 g mlecznej czekolady.

                      Cukier puder połącz z sokiem z cytryny, aż powstanie gęsty lukier. Każdą piankę posmaruj od spodu lukrem i przyczep na kawałku ciastka. Czekoladę roztop i wykałaczką namaluj na piance oczy i nos duszka.

                      Składniki na bezę włoską:

                      • 2 białka,
                        • 145 g cukru (osobno 125 g i 20 g),
                          • 30 g wody.

                            Sposób przygotowania:

                            W misie miksera umieść białka. W małym garnuszku umieść 125 g cukru i wodę, wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu do uzyskania temperatury 118 stopni. W trakcie, kiedy syrop się gotuje i ma ok. 110 stopni zacznij ubijać białka na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodawaj łyżeczka po łyżeczce 20 g cukru. Zdejmij garnuszek z syropem z palnika, obroty miksera zmniejsz i cienką strużką wlewaj syrop cukrowy. Miksuj przez kolejne 6–10 minut. Beza powinna gęsta i lśniąca.

                            Muffiny bananowe
                            Muffiny bananowe
                            Muffiny bananowe
                            Źródło: Michał Żebrowski/East News

                            Muffiny bananowe - przepis

                            Składniki na ciasto na muffiny:

                            • 3 dojrzałe banany (ok. 400 g),
                              • 180 g mąki pszennej,
                                • łyżka kakao,
                                  • 2 jajka,
                                    • łyżeczka mieszanki przypraw korzennych,
                                      • łyżeczka proszku do pieczenia,
                                        • łyżeczka sody,
                                          • 100 g cukru,
                                            • 100 g masła,
                                              • 120 ml jogurtu naturalnego,
                                                • szczypta soli,
                                                  • 50 g gorzkiej czekolady.

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    Masło rozpuść i ostudź. Banany rozgnieść albo zmiksuj blenderem. W osobnej misce wymieszaj: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. W drugiej misce wymieszaj jajka, masło, jogurt, ekstrakt waniliowy i rozgniecione banany. Wymieszaj zawartość obu misek. Nałóż masę do wgłębień formy do 2/3 wysokości. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180°C.

                                                    Składniki na krem czekoladowy:

                                                    • 250 ml śmietany kremówki 36%,
                                                      • 200 g czekolady białej posiekanej na kawałki.

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Schłodzić w lodówce lub (szybciej) w zamrażarce, co pewien czas mieszając i sprawdzając konsystencję. Krem powinien się schłodzić i zgęstnieć do konsystencji ugotowanego budyniu (ale nie może zastygnąć!) – wtedy przełożyć do misy miksera i ubić do powstania gładkiego kremu czekoladowego.

                                                        Składanie:

                                                        W każdej babeczce wykonaj dziurkę tylko cukierniczą, wypełnij przestrzeń dżemem malinowym i udekoruj kremem.

                                                        Donaty pomarańczowe z czekoladową pajęczyną
                                                        Donaty pomarańczowe z czekoladową pajęczyną
                                                        Donaty pomarańczowe z czekoladową pajęczyną
                                                        Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                        Donaty pomarańczowe z czekoladową pajęczyną - przepis

                                                        Składniki na donaty:

                                                        • 120 g drobnego cukru,
                                                          • 175 ml mleka,
                                                            • 30 ml oleju roślinnego,
                                                              • 2 duże jajka,
                                                                • 200 g mąki pszennej typ 450,
                                                                  • 40 g mielonych migdałów,
                                                                    • otarta skórka z 1 pomarańczy,
                                                                      • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
                                                                        • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
                                                                          • 2-3 łyżki roztopionego masła do natłuszczenia blaszki.

                                                                            Składniki na lukier pomarańczowy:

                                                                            • 3 - 4 łyżki soku z pomarańczy,
                                                                              • pomarańczowy barwnik,
                                                                                • 240 g cukru pudru.

                                                                                  Dodatkowo 100 g gorzkiej czekolady.

                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                  Rozgrzej piekarnik do 175°C z funkcją grzania góra – dół bez termoobiegu (jeśli pieczesz jedną blaszkę w piekarniku). Natłuść formę masłem lub olejem. W misce wymieszaj cukier, mleko, olej roślinny, otartą skórkę z pomarańczy i jajka za pomocą trzepaczki. Do osobnej miski przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, migdałami i sodą. Przesiane suche składniki przesyp do mokrych i wymieszaj rózgą kuchenną do połączenia. Ciasto przełóż do jednorazowego worka cukierniczego. Odetnij końcówkę na szerokość ok. 7 mm. Wyciskaj ciasto do natłuszczonych zagłębień formy na donaty do 3/4 wysokości. W formie znajduje się 6 gniazd o średnicy 8,5 cm. Piecz ok. 12 minut na rumiany kolor do momentu, aż włożony drewniany patyczek w donata będzie suchy.

                                                                                  Donaty przestudź kilka minut w formie umieszczonej na kratce. Następnie podważając delikatnie łyżeczką, wyjmij je z formy i pozostaw bezpośrednio na kratce do całkowitego ostygnięcia. Gotowe donaty zanurzaj do ⅓ wysokości w lukrze, odczekaj aż nadmiar lukru spłynie i układaj na kratce. Z czekolady zrób pajęczynę i udekoruj całość.

                                                                                  Lukier: Cukier puder wymieszaj z sokiem z pomarańczy i barwnikiem. Lukier powinien być półpłynny, jeśli wyjdzie za gęsty, dodaj więcej soku, a jeśli za rzadki, dodaj więcej cukru pudru.

                                                                                  Zobacz także:

                                                                                  Autor: Teofila Siewko

                                                                                  Źródło: Dorota Pszczółka-Habdas, Justyna Pszczółka-Oślizło 

                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                  podziel się:

                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana