Ciasto rabarbarowe
Składniki:
5 jajek
300 g cukru pudru
300g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
300 g masła w temperaturze pokojowej
rabarbar pokrojony w paski
Przygotowanie:
Składniki na ciasto zmiksować razem. Foremkę wysmarować masłem, rozprowadzić równomiernie ciasto. Na górze ułożyć rabarbar. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
Tiramisu z truskawkami
Składniki:
pół cytryny
150 g jogurtu naturalnego
500 g mascarpone
75 g cukru
400 g śmietany kremówki
500 g truskawek
250 g ciastek migdałowych cantuccini
200-250 ml soku pomarańczowego
50 g gorzkiej czekolady
1 czubata łyżka kakao
Przygotowanie:
Wycisnąć sok z cytryny, wymieszać go z jogurtem, mascarpone i cukrem. Śmietanę ubić na sztywno, dodać do masy mascarponowej i delikatnie wymieszać. Rozdzielić na 3 równe porcje. Truskawki umyć, wysuszyć i usunąć szypułki. Pokroić na cienkie plasterki. Połowę ciastek migdałowych zanurzyć w soku pomarańczowym. Po chwili wyjąć je i ułożyć na spodzie prostokątnej formy (15*30). Na ciastkach rozsmarować 1/3 przygotowanego kremu. Przykryć plastrami truskawek. Równomiernie wyłożyć następną porcję kremu. Resztę ciastek zanurzyć w pozostałym soku pomarańczowym, wyjąć. Ułożyć je na kremie. Na wierzchu rozsmarować ostatnią warstwę kremu. Całość wstawić do lodówki na 3 godziny. Czekoladę zetrzeć na tarce. Posypać nią gotowe tiramisu. Całość oprószyć kakao. Pozostałe truskawki ułożyć na wierzchu deseru.
Kokosanki
Składniki:
Paczka kleiku ryżowego
Kostka masła – w temperaturze pokojowej (aby było go łatwo mieszać z innymi składnikami)
3 jajka
Szklanka cukru
Ok. 200g wiórków kokosowych
Cukier wanilinowy
Przygotowanie:
Wymieszać w misce ręką wszystkie składniki. Wsadzić do lodówki na pół godziny. Uformować kulki, następnie je rozgnieść na dłoni i zrobić dziurkę. Piec ok 15-20 min w rozgrzanym piekarniku, aż przybiorą ładny, rumiany kolor.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN