W Dzień Dziecka królują słodkości!

Z okazji dzisiejszego święta w kuchni Dzień Dobry TVN rządzą łobuzy z 4 A! Pomaga im Alicja Safarzyńska, która na co dzień prowadzi studio kulinarne oraz bloga podróżniczo-kulinarnego. Dzieciaki pod jej okiem przygotowały takie słodkości jak: ciasto rabarbarowe, kokosanki i tiramisu. Smacznego!

Ciasto rabarbarowe

Składniki:

5 jajek

300 g cukru pudru

300g mąki pszennej

łyżeczka proszku do pieczenia

300 g masła w temperaturze pokojowej

rabarbar pokrojony w paski

Przygotowanie:

Składniki na ciasto zmiksować razem. Foremkę wysmarować masłem, rozprowadzić równomiernie ciasto. Na górze ułożyć rabarbar. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.

Tiramisu z truskawkami

Składniki:

pół cytryny

150 g jogurtu naturalnego

500 g mascarpone

75 g cukru

400 g śmietany kremówki

500 g truskawek

250 g ciastek migdałowych cantuccini

200-250 ml soku pomarańczowego

50 g gorzkiej czekolady

1 czubata łyżka kakao

Przygotowanie:

Wycisnąć sok z cytryny, wymieszać go z jogurtem, mascarpone i cukrem. Śmietanę ubić na sztywno, dodać do masy mascarponowej i delikatnie wymieszać. Rozdzielić na 3 równe porcje. Truskawki umyć, wysuszyć i usunąć szypułki. Pokroić na cienkie plasterki. Połowę ciastek migdałowych zanurzyć w soku pomarańczowym. Po chwili wyjąć je i ułożyć na spodzie prostokątnej formy (15*30). Na ciastkach rozsmarować 1/3 przygotowanego kremu. Przykryć plastrami truskawek. Równomiernie wyłożyć następną porcję kremu. Resztę ciastek zanurzyć w pozostałym soku pomarańczowym, wyjąć. Ułożyć je na kremie. Na wierzchu rozsmarować ostatnią warstwę kremu. Całość wstawić do lodówki na 3 godziny. Czekoladę zetrzeć na tarce. Posypać nią gotowe tiramisu. Całość oprószyć kakao. Pozostałe truskawki ułożyć na wierzchu deseru.

Kokosanki

Składniki:

Paczka kleiku ryżowego

Kostka masła – w temperaturze pokojowej (aby było go łatwo mieszać z innymi składnikami)

3 jajka

Szklanka cukru

Ok. 200g wiórków kokosowych

Cukier wanilinowy

Przygotowanie:

Wymieszać w misce ręką wszystkie składniki. Wsadzić do lodówki na pół godziny. Uformować kulki, następnie je rozgnieść na dłoni i zrobić dziurkę. Piec ok 15-20 min w rozgrzanym piekarniku, aż przybiorą ładny, rumiany kolor.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!