Jabłka kandyzowane na patyku i w cukrze - czyli jak umilić sobie nadchodzącą jesień

Kandyzowane jabłka na patyku
margouillatphotos/Getty Images
Kandyzowane owoce to idealny sposób nie tylko na zdrowszą wersje słodyczy, ale także dobry pomysł na ich zakonserwowanie. Cukier, podobnie jak sól, jest bowiem naturalnym konserwantem. Dzięki kandyzowaniu możemy zrobić owocowe słodycze, które wytrzymają niemal całą zimę - o ile ich przedtem nie zjemy! Przedstawiamy dwa proste i pyszne sposoby na kandyzowane jabłka.

Jabłka w cukrze, a może w zalewie z karmelu? Obie opcje są świetnym pomysłem na zrobienie pysznego, ale również efektownego deseru, a przy tym jest to niezwykle proste! Dodatkowo, taka forma przetwarzania owoców pozwala na zachowanie możliwie największej ilości witamin w nich zawartych.

Jabłka kandyzowane, karmelizowane na patyku - przepis krok po kroku

Piękne, glazurowane, czerwone jabłka to coraz popularniejszy sposób na kandyzowanie. Inną nazwą jest karmelizowanie, gdyż tak naprawdę, jabłka te zatopione są w czerwonym karmelu. Przybyły one z Japonii, gdzie w trakcie lokalnych festynów są popularną przekąską. Dodatkowo są niezwykle łatwe w przygotowaniu!

Składniki:

  • jabłka - 6 sztuk ulubionego gatunku,
  • woda - 4 łyżki,
  • cukier - 0,3 kg,
  • drewniane wykałaczki - 6 sztuk,
  • ocet 5% - 1 łyżeczka,
  • czerwony barwnik spożywczy.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć i osuszyć, a następnie wyciąć z nich szypułki.
  2. Na wykałaczki ponabijać jabłka w miejscu wycięcia. Nabite jabłka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Cukier, ocet i wodę zagrzać w rondlu z grubym dnem lub na patelni.
  4. Kiedy masa będzie jednolita, dodać odrobinę czerwonego barwnika.
  5. Całość mieszać i podgrzewać, aż masa się skarmelizuje. Kiedy będzie odpowiednio gęsta, należy zdjąć ją z ognia.
  6. Przygotowane jabłka można maczać w przygotowanym karmelu lub polewać je gotowym karmelem.
  7. Kiedy całość ostygnie, jest gotowa do podania!

Smacznego!

Flavia Novais Nakamura/Getty Images

Jabłka kandyzowane w cukrze - przepis krok po kroku

Chyba najbardziej znana forma, to kandyzowane owoce w cukrze. Są niesamowicie słodkie, ale też mogą długo wytrzymać poza lodówką. Jest to metoda nieco trudniejsza, niż opisana wyżej, a znana jest już od XVI wieku. Wcale nie tak trudno zrobić takie owoce samodzielnie. Przedstawiamy przepis na smażone, kandyzowane jabłka.

Składniki:

  • kwaśne jabłka - 1 kg,
  • cukier - 1,5 kg,
  • woda - 2 szklanki,
  • kwasek cytrynowy - 0,5 łyżeczki.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć pestki i odkroić twarde części ze środka. Jabłka najlepiej pokroić w grubsze plastry bądź w kostkę.
  2. Cukier podzielić na trzy części. Z pierwszej zrobić syrop z wody i kwasku cytrynowego.
  3. Cukier z wodą zagrzać na patelni, aż zrobi się gęsty syrop. Uwaga! Nie należy doprowadzić do skarmelizowania się masy.
  4. W syropie zanurzyć owoce i zagotować, a następnie odstawić.
  5. Następnego dnia do syropu z owocami dodać kolejną część cukru, podgrzewać aż całość się rozpuści i zagotuje. Ponownie odstawić.
  6. Trzeciego dnia powtórzyć poprzedni krok, jabłka powinny stać się szkliste.
  7. Trzeciego dnia, kiedy owoce w syropie ostygną, należy wyjąć je na ociekacz, aby nadmiar syropu spłynął.
  8. W ostatnim etapie, kiedy jabłka będą obeschnięte, należy obsypać je cukrem lub wstawić do piekarnika na 30 minut na 150 stopni. Piekarnik powinien mieć funkcję z wiatrakiem, aby owoce obeschły.
  9. Wysuszone lub zasypane cukrem owoce są gotowe do jedzenia, można je również przetrzymywać przez dłuższy czas, najlepiej w przewiewnym opakowaniu, w suchym i zaciemnionym miejscu.

Smacznego!

Zobacz wideo: Aż ślinka cieknie! Zafascynowany golden retriever przy ladzie z kandyzowanymi jabłkami

STORYFUL/x-news

Zobacz także:

Autor: Teofila Siewko

podziel się:

Pozostałe wiadomości