Jabłka w cukrze, a może w zalewie z karmelu? Obie opcje są świetnym pomysłem na zrobienie pysznego, ale również efektownego deseru, a przy tym jest to niezwykle proste! Dodatkowo, taka forma przetwarzania owoców pozwala na zachowanie możliwie największej ilości witamin w nich zawartych.
Jabłka kandyzowane, karmelizowane na patyku - przepis krok po kroku
Piękne, glazurowane, czerwone jabłka to coraz popularniejszy sposób na kandyzowanie. Inną nazwą jest karmelizowanie, gdyż tak naprawdę, jabłka te zatopione są w czerwonym karmelu. Przybyły one z Japonii, gdzie w trakcie lokalnych festynów są popularną przekąską. Dodatkowo są niezwykle łatwe w przygotowaniu!
Składniki:
- jabłka - 6 sztuk ulubionego gatunku,
- woda - 4 łyżki,
- cukier - 0,3 kg,
- drewniane wykałaczki - 6 sztuk,
- ocet 5% - 1 łyżeczka,
- czerwony barwnik spożywczy.
Sposób przygotowania:
- Jabłka umyć i osuszyć, a następnie wyciąć z nich szypułki.
- Na wykałaczki ponabijać jabłka w miejscu wycięcia. Nabite jabłka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Cukier, ocet i wodę zagrzać w rondlu z grubym dnem lub na patelni.
- Kiedy masa będzie jednolita, dodać odrobinę czerwonego barwnika.
- Całość mieszać i podgrzewać, aż masa się skarmelizuje. Kiedy będzie odpowiednio gęsta, należy zdjąć ją z ognia.
- Przygotowane jabłka można maczać w przygotowanym karmelu lub polewać je gotowym karmelem.
- Kiedy całość ostygnie, jest gotowa do podania!
Smacznego!
Flavia Novais Nakamura/Getty Images
Jabłka kandyzowane w cukrze - przepis krok po kroku
Chyba najbardziej znana forma, to kandyzowane owoce w cukrze. Są niesamowicie słodkie, ale też mogą długo wytrzymać poza lodówką. Jest to metoda nieco trudniejsza, niż opisana wyżej, a znana jest już od XVI wieku. Wcale nie tak trudno zrobić takie owoce samodzielnie. Przedstawiamy przepis na smażone, kandyzowane jabłka.
Składniki:
- kwaśne jabłka - 1 kg,
- cukier - 1,5 kg,
- woda - 2 szklanki,
- kwasek cytrynowy - 0,5 łyżeczki.
Sposób przygotowania:
- Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć pestki i odkroić twarde części ze środka. Jabłka najlepiej pokroić w grubsze plastry bądź w kostkę.
- Cukier podzielić na trzy części. Z pierwszej zrobić syrop z wody i kwasku cytrynowego.
- Cukier z wodą zagrzać na patelni, aż zrobi się gęsty syrop. Uwaga! Nie należy doprowadzić do skarmelizowania się masy.
- W syropie zanurzyć owoce i zagotować, a następnie odstawić.
- Następnego dnia do syropu z owocami dodać kolejną część cukru, podgrzewać aż całość się rozpuści i zagotuje. Ponownie odstawić.
- Trzeciego dnia powtórzyć poprzedni krok, jabłka powinny stać się szkliste.
- Trzeciego dnia, kiedy owoce w syropie ostygną, należy wyjąć je na ociekacz, aby nadmiar syropu spłynął.
- W ostatnim etapie, kiedy jabłka będą obeschnięte, należy obsypać je cukrem lub wstawić do piekarnika na 30 minut na 150 stopni. Piekarnik powinien mieć funkcję z wiatrakiem, aby owoce obeschły.
- Wysuszone lub zasypane cukrem owoce są gotowe do jedzenia, można je również przetrzymywać przez dłuższy czas, najlepiej w przewiewnym opakowaniu, w suchym i zaciemnionym miejscu.
Smacznego!
Zobacz wideo: Aż ślinka cieknie! Zafascynowany golden retriever przy ladzie z kandyzowanymi jabłkami
Zobacz także:
- Jabłka w cieście. Jak zrobić je idealnie?
- Jak zrobić kompot francuski?
- Biszkopt na tort – jak zrobić biszkopt tortowy, który zawsze się udaje
Autor: Teofila Siewko