Wiadomość

Jak zrobić dobry biszkopt na tort? Przeczytaj praktyczne wskazówki i poznaj najlepszy przepis na biszkopt do tortu z 6 jaj.

Każdy z nas uwielbia ciasta szykowane na wyjątkowe uroczystości – urodziny, wesela, rocznice. Kolorowe kremy, świeże bądź kandyzowane owoce, adekwatne do okazji dekoracje nadają wypiekom odświętny charakter. Decydują też o walorach smakowych. Jednak to właśnie biszkopt tortowy ma największe znaczenie. Stanowi niezbędną podstawę – puszysty i wilgotny jest gwarancją rozkoszy dla podniebienia. Mimo że jest to stosunkowo proste ciasto, jego przygotowanie stanowi nie lada wyzwanie. Wystarczy jednak poznać sprawdzony sposób. Jak upiec idealny biszkopt na tort? Przepis znajdziesz poniżej.

Puszysty biszkopt na tort – czego potrzebujesz?

Czym w rzeczywistości jest biszkopt do tortu ? Czy różni się od tradycyjnej formy tego ciasta? Tak naprawdę to po prostu klasyczna odmiana tego wypieku. Cała zagadka tkwi w odpowiedzi na pytanie – jak pokroić biszkopt na tort? Po upieczeniu wystarczy podzielić go poziomo na dwie albo trzy równe części, aby przełożyć je kremem, bitą śmietaną bądź powidłami. Właśnie w formie takich krążków powstaje baza dobrego tortu.

Jak upiec łatwy biszkopt na tort, który będzie puszysty, wilgotny i – co najważniejsze – nie opadnie? Poniższe składniki wystarczą na ciasto o średnicy około 23 cm. Przygotuj tortownicę lub okrągłą formę właśnie w takim rozmiarze. Ciasto, którego wystarczy dla 10-12 osób, idealnie sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach. Pamiętaj – to dobry biszkopt na tort, ale może stanowić także klasyczne ciasto. Doskonale smakuje ze świeżymi owocami albo dżemem.

Przyszukuj następujące składniki:

· 6 jajek,

· ¾ szklanki mąki pszennej,

· ¼ szklanki mąki ziemniaczanej (lub trochę więcej, jeśli wolisz „sztywniejsze” ciasto),

· ¾ szklanki cukru,

· szczypta soli,

· 1 łyżeczka cukru waniliowego (według uznania).

UWAGA ! Ten prosty biszkopt na tort nie wymaga proszku do pieczenia. W tym przypadku jest to zbędny produkt. W czym tkwi sekret lekkości tego ciasta? Puszystość nadaje mu samo powietrze. Jeżeli koniecznie chcesz dodać proszek do pieczenia, wystarczy pół łyżeczki, aby nie był wyczuwalny w smaku. Nie jest to jednak zalecane ani potrzebne. Gdy odpowiednio upieczesz ciasto, żadne sztuczne „wypychacze” nie będą wymagane.

Zobacz film: Idealny biszkopt. Źródło: Dzień Dobry TVN

Przepis na biszkopt tortowy krok po kroku

Jeśli masz wszystkie niezbędne składniki, możesz zacząć przygotowanie ciasta. Trzymaj się poniższych kroków, koniecznie w podanej kolejności.

Krok pierwszy . Rozgrzej piekarnik do 180°C. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj połowę zwykłego cukru, łyżeczkę cukru waniliowego (jeśli go używasz) oraz szczyptę soli. Ubij wszystko na sztywną pianę, dodając resztę cukru w trakcie ubijania. Powinno to potrwać nawet do 15 minut. Im dłuższe ubijanie, tym smaczniejsze ciasto.

Krok drugi . Do ubitej piany dodaj żółtka oraz oba rodzaje mąki. Wymieszaj wszystko mikserem, ale nie ustawiaj najwyższych obrotów.

WAŻNE! Jeśli chcesz zrobić biszkopt na tort czekoladowy , możesz dodać również 3,5 łyżki kakao.

Krok trzeci . Jak upiec biszkopt na tort? Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj masłem. Do tak przygotowanej formy wlej masę biszkoptową. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około pół godziny. Możesz włączyć funkcję termoobiegu. Po tym czasie wbij patyczek i sprawdź, czy jest suchy po wyjęciu. Jeżeli tak, biszkopt jest gotowy.

Krok czwarty . Od razu po upieczeniu wyjmij ciasto i pozwól mu ostygnąć w formie. Jeśli na powierzchni pojawiły się pęcherzyki powietrza, możesz delikatnie postukać tortownicą o blat. Powierzchnia powinna się wyrównać. Po ostudzeniu biszkoptu (około 15-20 minut) obwiedź ciasto nożem wokół brzegów, by oddzielić je od ścianek formy. Potem odwróć całość do góry dnem i zdejmij papier. Następnie za pomocą szerokiego i ostrego noża przekrój biszkopt poziomo na dwie lub trzy części. Biszkopt jest gotowy do przełożenia ulubionym kremem albo bitą śmietaną. Jeżeli zostaną ci jakieś duże, ładne okruchy, możesz użyć ich do dekoracji.

To najlepszy biszkopt do tortu . Ciasto biszkoptowe stanowi podstawę wielu wypieków, zwłaszcza tortów. Warto przypomnieć, że jest to przepis uniwersalny. Jeżeli zdecydujesz się nie przekrawać ciasta, a podać je w innej formie, również otrzymasz smaczny i lekki deser. Możesz wcześniej poćwiczyć pieczenie, ponieważ przy biszkopcie sprawdza się powiedzenie, że praktyka czyni mistrza.

Co sądzisz o tym artykule?
67
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0