Deglasowanie i glazurowanie, czyli techniki przydatne w kuchni. Jak zrobić glazurowane warzywa i co można zdeglasować?

Pieczone mięso
Fot. Brent Hofacker/ Getty Images
W wąskim znaczeniu deglasowanie to podlewanie smażonej potrawy dowolną cieczą, z kolei glazurowanie polega na nabłyszczaniu potraw przy pomocy galarety, syropu cukrowego lub lukru. Sprawdź, w przypadku jakich produktów i dań warto wykorzystać którąś z tych technik.

Deglasowanie i glazurowanie to techniki niezwykle przydatne wszystkim pragnącym osiągnąć mistrzostwo w sztuce kulinarnej (lub nieco podszkolić się z zakresu przygotowywania posiłków). Zastosowanie tych technik w praktyce pozwala na nowo odkryć smak znanych potraw, ulepszyć ich walory estetyczne, a także przygotować coś dotychczas nieznanego w ciekawym, oryginalnym wydaniu. Zobacz, na czym polega każda z technik i wypróbuj je podczas następnego gotowania.

Glazurowanie – na czym opiera się ta technika?

Glazurowanie opiera się na podgrzewaniu (gotowaniu, smażeniu, duszeniu itd.) całej potrawy lub pojedynczych jej składników, często we własnym sosie z dodatkiem niewielkiej ilości galarety, lukru lub cukru. W tej technice, zwłaszcza podczas smażenia, można też wykorzystać połączenie masła z cukrem.

Termin glazurowanie czasami stosowany jest także w odniesieniu do smarowania wypieków mieszanką mleka i żółtka, jeszcze przed włożeniem ich do piekarnika. W obu przypadkach glazurowanie ma na celu podniesienie walorów estetycznych potrawy oraz poprawienie jej smaku.

W zależności od składników potrawy glazurowanie może przebiegać w różny sposób. Inaczej wygląda glazurowanie warzyw, inaczej przygotowywana jest glazurowana ryba, a jeszcze inaczej – glazurowane owoce lub mięso. Jak widać, chociaż technika kojarzy się głównie z wypiekami, może być stosowana także podczas przyrządzania wytrawnych posiłków.

Glazurowanie warzyw – najważniejsze informacje

Glazurowanie warzyw przeprowadza się poprzez ich początkowe blanszowanie na patelni, a następnie smażenie na rozpuszczonym maśle dokładnie wymieszanym z łyżką cukru lub miodu. Warzywa idealne do glazurowania to: marchewka, cebula oraz szalotka. Najłatwiej przeprowadzić glazurowanie na produktach, które zawierają w sobie dość dużo naturalnego cukru. Jako przekąska świetnie sprawdzą się także buraczki glazurowane w miodzie.

Ryba glazurowana – czym się wyróżnia?

Glazurowanie ryby to zabieg związany nie z nałożeniem cukru na jej powierzchnię, a jedynie pokryciem wierzchniej części cienką warstwą lodu, która ma na celu zabezpieczenie filetów w trakcie transportu, a także wydłużenie terminu przydatności do spożycia. Ryba glazurowana jest dostępna w wielu supermarketach. Kupując filety, warto zwracać uwagę na procentową zawartość glazury. Informacja o składzie powinna znajdować się na etykiecie. Zaleca się unikanie kupowania produktów z warstwą glazury powyżej 10%.

>>> Zobacz też:

Kanapka "fish burger" i inne morskie przepisy

Glazurowanie owoców na torcie – jak to zrobić?

Glazurowanie wypieków to najbardziej znany rodzaj glazurowania żywności. W zależności od rodzaju ciasta można zastosować jednak inną technikę. Najprostszym sposobem na utrwalenie formy ciasta jest zastosowanie lukru przygotowanego z cukru pudru, niewielkiej ilości gorącej wody oraz świeżego soku z cytryny. Owoce na torcie najlepiej glazurować natomiast za pomocą galaretki. Słodkie pieczywo oraz wypieki z ciasta francuskiego najczęściej glazuruje się mieszanką mleka i żółtka.

Glazurowane mięso

Technika glazurowania rozgranicza ryby od pozostałych rodzajów mięsa, ze względu na inny sposób przygotowania. Mięso, które dobrze komponuje się z glazurą i słodkim posmakiem, który tworzy się na jego powierzchni, to przede wszystkim wieprzowa lub wołowa łopatka oraz dowolny rodzaj drobiu. Do glazurowania mięsa zaleca się stosowanie mieszanki masła, octu balsamicznego, przypraw i cukru.

Co to jest deglasowanie?

Choć deglasowanie brzmi jak jedna z trudniejszych technik kulinarnych, w rzeczywistości nie wymaga zbyt wiele doświadczenia. Jest bardzo przydatna podczas przygotowywania posiłków. Deglasowanie polega na podlewaniu warzyw lub mięsa dowolną cieczą, nadającą się do spożycia. Zazwyczaj stosuje się zwykłą wodę, bulion, wino lub śmietanę. Celem deglasowania jest podkręcenie smaku potrawy poprzez przygotowanie sosu na bazie wytworzonego podczas smażenia tłuszczu lub własnego soku (np. pochodzącego z warzyw).

Proces deglasowania jest nieskomplikowany. Podczas końcowej fazy smażenia składników na patelni wystarczy dolać do nich niewielką ilość wybranej cieczy, całość zagotować i zeskrobać powstałą powłokę przy użyciu drewnianej łyżki lub łopatki. Tak przygotowaną glazurę można podać bezpośrednio z daniem albo wykorzystać do zrobienia sosu, używając w tym celu dodatkowych ziół, przypraw i śmietany (o ile nie została dodana wcześniej) lub jogurtu greckiego.

>>> Zobacz też: 

Zobacz film: Przepis na kruszonkę według Anny Starmach. Źródło: Dzień Dobry TVN. 

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Koreanka nauczyła się j. polskiego m.in. dzięki oglądaniu Dzień Dobry TVN

Koreanka nauczyła się j. polskiego m.in. dzięki oglądaniu Dzień Dobry TVN

Blanka Lipińska pokazała nam wnętrza swego nowego domu

Blanka Lipińska pokazała nam wnętrza swego nowego domu

Wielu rodziców leworęcznych dzieci popełnia ten błąd. Ekspert: "To może być szkodliwe"

Wielu rodziców leworęcznych dzieci popełnia ten błąd. Ekspert: "To może być szkodliwe"

Joanna Krupa wspomina dzieciństwo w USA. "Dzieci się ze mnie śmiały"

Joanna Krupa wspomina dzieciństwo w USA. "Dzieci się ze mnie śmiały"

"Wymarzony Szkolny Obiad". Poznaj przepisy na dania, które pokocha każdy uczeń
Materiał promocyjny

"Wymarzony Szkolny Obiad". Poznaj przepisy na dania, które pokocha każdy uczeń

Mieszka w slumsach i marzy, by odmienić los rodziny. "Wiem, że mogę to zrobić, tańcząc w balecie"

Mieszka w slumsach i marzy, by odmienić los rodziny. "Wiem, że mogę to zrobić, tańcząc w balecie"

Kultowa gra powraca w nowej odsłonie. Mistrz Scrabble zdradza "najdroższe słowo"
Materiał promocyjny

Kultowa gra powraca w nowej odsłonie. Mistrz Scrabble zdradza "najdroższe słowo"

Małgorzata Rozenek-Majdan wskoczyła do wanny pełnej lodu: "Nie wypada tego nie zrobić"

Małgorzata Rozenek-Majdan wskoczyła do wanny pełnej lodu: "Nie wypada tego nie zrobić"

Omegamania – poznaj kwasy Omega-3! Jak wspierają zdrowie?
Materiał promocyjny

Omegamania – poznaj kwasy Omega-3! Jak wspierają zdrowie?

Jak koledzy ze studiów postrzegają Oliwię Bieniuk?

Jak koledzy ze studiów postrzegają Oliwię Bieniuk?

13-osobowa rodzina Clarke jest już w Tajlandii. To nie koniec ich dalekich podróży

13-osobowa rodzina Clarke jest już w Tajlandii. To nie koniec ich dalekich podróży

Zacznij dzień słodkim, zdrowym śniadaniem. Poznaj dodające energii dania według Darii Ładochy
Materiał promocyjny

Zacznij dzień słodkim, zdrowym śniadaniem. Poznaj dodające energii dania według Darii Ładochy

"Sposób na wnętrze": Mural, sztukateria i obrotowe lamele. Modny i przytulny salon w jeden dzień
Materiał promocyjny

"Sposób na wnętrze": Mural, sztukateria i obrotowe lamele. Modny i przytulny salon w jeden dzień

Mefedron na wyciągnięcie ręki. Jak poznać uzależnienie u dziecka? Czat z ekspertem

Mefedron na wyciągnięcie ręki. Jak poznać uzależnienie u dziecka? Czat z ekspertem

Kim jest zwycięzca "Czas na Show. Drag Me Out"? To mistrz świata i mąż znanej aktorki

Kim jest zwycięzca "Czas na Show. Drag Me Out"? To mistrz świata i mąż znanej aktorki

Czy można wejść do restauracji lub baru z psem? GIS przypomina

Czy można wejść do restauracji lub baru z psem? GIS przypomina

Pogoda na weekend. Termometry mogą wskazać nawet 27 kresek

Pogoda na weekend. Termometry mogą wskazać nawet 27 kresek

Efekt placebo wciąż wykorzystuje się w medycynie. Na czym polega?

Efekt placebo wciąż wykorzystuje się w medycynie. Na czym polega?

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

Znamy finalistów XV edycji konkursu Sukcesu Pisanego Szminką

Znamy finalistów XV edycji konkursu Sukcesu Pisanego Szminką

"Przypalone ciasto warto wytrzeć tarką"

"Przypalone ciasto warto wytrzeć tarką"

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Pył znad Sahary powrócił do Polski. Dla tej grupy osób jest szczególnie groźny

Pył znad Sahary powrócił do Polski. Dla tej grupy osób jest szczególnie groźny

Kolejny sukces Taylor Swift. 34-latka debiutuje na liście światowych miliarderów

Kolejny sukces Taylor Swift. 34-latka debiutuje na liście światowych miliarderów

Najlepsze podkłady na lato 2024. Czym się kierować, wybierając ten kosmetyk?

Najlepsze podkłady na lato 2024. Czym się kierować, wybierając ten kosmetyk?

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

Są bliźniaczkami syjamskimi, lecz mają inną orientację. Jak wygląda ich życie seksualne?

Są bliźniaczkami syjamskimi, lecz mają inną orientację. Jak wygląda ich życie seksualne?

Kuba Wesołowski znów zostanie tatą. Żona aktora pochwaliła się ciążowym brzuszkiem

Kuba Wesołowski znów zostanie tatą. Żona aktora pochwaliła się ciążowym brzuszkiem

Uniwersalne motywy na maturę z polskiego. Poznaj najpopularniejsze motywy literackie i zrób sobie powtórkę

Uniwersalne motywy na maturę z polskiego. Poznaj najpopularniejsze motywy literackie i zrób sobie powtórkę

In vitro w Polsce: Ministerstwo Zdrowia przedstawia szczegóły programu. "Przywracamy nadzieję"

In vitro w Polsce: Ministerstwo Zdrowia przedstawia szczegóły programu. "Przywracamy nadzieję"

Gdzie jest burza teraz? Radar burz NA ŻYWO

Gdzie jest burza teraz? Radar burz NA ŻYWO

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Mama lekarz mówi na co nie pozwala dzieciom w domu. "Nie ma mowy"

Mama lekarz mówi na co nie pozwala dzieciom w domu. "Nie ma mowy"

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

Gruszki to idealny owoc dla zmagających się z tą chorobą. Sprawdź, dlaczego

Gruszki to idealny owoc dla zmagających się z tą chorobą. Sprawdź, dlaczego