- Restauracja hub.praga w Warszawie otrzymała gwiazdkę Michelin.
- Dotychczas w naszym kraju funkcjonowało pięć restauracji z jedną gwiazdką Michelin i jedna z dwiema.
- To dla branży restauracyjnej najbardziej liczące się wyróżnienie.
Dalsza część tekstu pod wideo:
hub.praga z gwiazdką Michelin
We wtorek, 10 czerwca br. Michelin poinformowało o wyróżnieniu restauracji w Polsce.
"Najbardziej ekscytującą wiadomością tegorocznej edycji jest fakt, że hub.praga stała się trzecią warszawską restauracją wyróżnioną gwiazdką MICHELIN" - przekazano w komunikacie. Restauracja otrzymała odznaczenie za "za wyjątkową dbałość o detale i bezbłędną technikę kulinarną widoczną w każdym daniu".
🇵🇱 A new MICHELIN-Star restaurant shines in Poland! The MICHELIN Guide Poland 2025 is here — with 1 new Star, 7 new Bib...
Posted by MICHELIN Guide on Tuesday, June 10, 2025
Witek Iwański, szef hub.praga, w mediach społecznościowych pogratulował swoim pracownikom.
"Dziś z radością dzielimy się z wami wyjątkową wiadomością: po dwóch latach wyróżnień w przewodniku Michelin hub.praga zdobywa swoją pierwszą gwiazdkę! Dziękujemy @michelinguide za dostrzeżenie i docenienie naszej pracy. Od trzech lat każdy serwis w hub.praga przygotowujemy z myślą o tym, aby zawsze był 'gwiazdkowy' – niezależnie od tego, kto zasiada przy stole: Goście czy inspektor Michelin. Ogromne gratulacje dla mojego zespołu oraz dla wszystkich nowych gwiazdek i wyróżnień w Polsce!" - napisał. Pod postem posypały się liczne gratulacje.
"Gratulacje. To była kwestia czasu, mega zasłużenie" - napisał reporter Dzień Dobry TVN Piotr Wojtasik. "Super wiadomość", "Gratulacje! Mój numer 1 od lat w Warszawie", "Cudownie!" - komentowali internauci.
Restauracje w Polsce z gwiazdką Michelin
Dotychczas w naszym kraju funkcjonowało pięć restauracji z jedną gwiazdką Michelin. "Wszystkie utrzymały swoje wyróżnienia: Arco by Paco Pérez w Gdańsku, Giewont w Kościelisku, Muga w Poznaniu oraz warszawskie NUTA i Rozbrat 20" - podano.
W Polsce jest również jedna restauracja posiadająca dwie gwiazdki Michelin. To krakowska Bottiglieria 1881, która trzeci rok z rzędu utrzymała to odznaczenie. "Śmiałe w smaku i wyjątkowo oryginalne dania sprawiły Inspektorom ogromną przyjemność. Uznali oni, że kuchnia w pełni zasługuje na utrzymanie tego prestiżowego wyróżnienia" - przekazała firma.
Gwiazdki Michelin i kryteria oceny
Gwiazdki przyznawane restauracjom przez przewodnik Michelina to tradycja sięgająca stu lat. We Francji pojawiły się w 1926 r. i dla branży restauracyjnej wciąż są najbardziej liczącym się wyróżnieniem. W Polsce gwiazdkę pierwszy raz uzyskała w 2013 r. restauracja z Warszawy, następnie - restauracje w Krakowie, Poznaniu, Kościelisku, Gdańsku.
Jedna gwiazdka oznacza, że restauracja serwuje kuchnię na wysokim poziomie, bardzo dobrą w swojej kategorii. Dwie - to znakomita kuchnia, w której przejawia się wyrafinowanie i talent. Trzy - to kuchnia, której twórcy osiągnęli wyżyny talentu i można ją uznać za dzieło sztuki. Jak podaje Michelin, kryteriów oceny jest pięć:
- jakość produktów,
- połączenie smaków,
- biegłość technik kulinarnych,
- sposób, w jaki w daniach przejawia się indywidualność kucharza,
- spójność całego menu.
Obsługa czy styl restauracji nie wpływają na ocenę.
Zobacz także:
- Nota Resto, wyjątkowa restauracja na mapie Krakowa. "To jest niesamowite wyróżnienie"
- Podróże śladami najlepszych restauracji. Wysoko na podium wyspiarskie miasto
- Spacer po krakowskich knajpach szlakiem poetów. "Bywała tutaj m.in. nasza noblistka"
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: SimpleImages/Getty Images