gwiazdka Michelin

    gwiazdka Michelin

    Gwiazdki Miche­lin to naj­bar­dziej pre­sti­żo­we odz­na­czenia kuli­nar­ne. Przy­znaje się je jedy­nie naj­lep­szym restau­ra­cjom na świe­cie. Niewiele osób wie, że za ideą Gwiazdek Michelin stoi… pro­du­cent opon samo­cho­do­wych. Jak wygląda pro­ces przy­zna­wa­nia Gwiaz­dek Miche­lin i gdzie można zna­leźć wyróż­nione restau­ra­cje?

    Przemysław Klima to szef kuchni i współtwórca restauracji La Bottigliera 1881, nagrodzonej w 2020 r. gwiazdką Michelin. Zaprosiliśmy go do kuchni Dzień Dobry TVN, aby zdradził przepisy na niektóre ze swoich specjałów. Nasz gość pokazał, jak przygotować: kamienie z jogurtu, rybę w sosie rybno-cebulowym i z soczewicą, a także stek z jelenia z sosem na bazie kości i piklowanymi burakami.

    W czerwcu ukazał się prestiżowy przewodnik gastronomiczny Michelin. W tym roku na liście najlepszych restauracji znalazła się krakowska Bottigliera 1881, która tym samym oficjalnie dołączyła do grona najlepszych lokali kulinarnych na świecie. To już trzecia gwiazdka Michelin w Polsce. Anna Kalczyńska i Andrzej Sołtysik postanowili osobiście odwiedzić restaurację i porozmawiać z jej szefem kuchni, Przemkiem Klimą.

    "Senses" to kolejna polska restauracja, która zdobyła gwiazdkę Michelin! Jak się dostaje taką gwiazdkę? Czy szef kuchni wie, że ktoś ocenia jego dania? W kuchni Dzień Dobry TVN gośćmi byli Andrea Camastra, szef kuchni i jego zastępca Maciej Siąkowski. Mamy dla Was przepis, specjalnie przygotowany, dla naszych widzów, przez mistrzów kuchni!