Lokal polskiego szefa kuchni w przewodniku Michelin
Znalezienie się w aplikacji przewodnika Michelin to marzenie szefów kuchni na całym świecie. Od niedawna mogą je spełniać właściciele restauracji z Poznania. Wśród wyróżnionych jest między innymi Michał Kuter, który niegdyś pracował w Wielkiej Brytanii w najbardziej renomowanych lokalach, a dziś ten prestiż serwuje w Polsce.
- Długo zabiegaliśmy o to i wreszcie jest, więc bardzo fajnie - powiedział szef kuchni.
Michał Kuter - kariera
Michał Kuter odkrył tajemnicę smaków dzięki swojej mamie. Gdy jego koledzy chodzili z ojcami do garażu, on zostawał z nią w kuchni. Dzięki temu od dzieciństwa wiedział, co chce robić w życiu. Po ukończeniu szkoły średniej Michał postanowił zdobywać doświadczenie zawodowe poza granicami Polski.
- Odebrałem świadectwo maturalne w piątek, a w niedzielę już byłem w autokarze do Londynu. Szybko wylądowałem na zmywaku - wyjaśnił.
Nie zamierzał jednak tkwić przy nim przez całe życie, dlatego zaczął pogłębiać swoją wiedzę na temat sztuki kulinarnej w prestiżowej szkole - Westminster Kingsway College.
- Oprócz tego pracowałem w restauracjach z gwiazdkami Michelina - dodał Michał Kuter.
A jak smakują jego dania? Odpowiedź znajduje się w naszym materiale.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Joan Roca podczas pierwszej wizyty w Polsce. Co ściągnęło mistrza kuchni aż do Gdańska?
- Pierwsza restauracja w Polsce z dwoma Gwiazdkami Michelin. Kto jeszcze zdobył wyróżnienie w tegorocznej edycji?
- Gwiazdki Michelin dla kucharzy i restauracji. Kto i jak je przyznaje?
Reporter: Radosław Męczykalski
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN