Kucharz i bokser w jednym
Filip Cwojdziński przełamuje stereotypy i łączy ze sobą dwie zupełnie różne pasje - walkę na ringu i tworzenie potraw, które wyglądają jak małe arcydzieła. Może pochwalić się zarówno zaszczytnymi osiągnięciami bokserskimi, jak i udziałem w mistrzostwach świata olimpiady kulinarnej.
W 2020 roku Filip został powołany do Poland National Culinary Team, czyli kadry narodowej polskich kucharzy. - To jedna z najważniejszych imprez na świecie. Udało mi się wystartować w dwóch konkurencjach - była ciepła i zimna kuchnia. Razem z kadrą zdobyliśmy dwa srebrne medale - tłumaczył Filip w Dzień Dobry TVN.
Samiec alfa o artystycznej duszy
Filip zdobywał doświadczenie kulinarne w Europie. Pracował w Chorwacji, Irlandii czy Anglii. Był kucharzem w m.in. jednej z najbardziej prestiżowych restauracji w Manchesterze. W osiągnięciu tych sukcesów pomógł mu boks. - Jestem uparty i zawzięty. Te cechy, które wyniosłem z ringu przekładają się na życie i pracę zawodową - zaznaczył.
Kucharz-bokser marzy, by zdobyć swoją gwiazdkę Michelina. - Każdy ambitny szef dąży do tego, żeby osiągnąć gdzieś ten pułap. To jest już top of the top - podsumował.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Joan Roca podczas pierwszej wizyty w Polsce. Co ściągnęło mistrza kuchni aż do Gdańska?
- Co odmieniło życie Tomasza Jakubiaka? "Nie potrafiłem siebie pokochać"
- Od pracy w tartaku do nagrywania popularnych filmów kulinarnych. "Mój kanał ma 8 mln wejść miesięcznie"
Autor: Aleksandra Matczuk
Reporter: Radosław Męczykalski
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN