Joan Roca podczas pierwszej wizyty w Polsce. Co ściągnęło mistrza kuchni aż do Gdańska?

Joan Roca zawitał do Polski
Źródło: Dzień Dobry TVN
Joan Roca w Polsce
Joan Roca w Polsce
Smaki lata w nietypowej odsłonie
Smaki lata w nietypowej odsłonie
Długa młodość? Mam na to przepis
Długa młodość? Mam na to przepis
Placuszkowy zawrót głowy
Placuszkowy zawrót głowy
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Zapieczmy to razem!
Zapieczmy to razem!
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
Do Polski przyjechał jeden z najlepszych szefów kuchni na świecie i zdobywca trzech gwiazdek Michelin - Joan Roca. To jego pierwsza wizyta w nadwiślańskim kraju. Ekipa Dzień Dobry TVN towarzyszyła mistrzowi podczas pobytu w Gdańsku.

Joan Roca w Polsce - dlaczego przyjechał?

Joan Roca pojawił się w Gdańsku ze względu na zaproszenie, które otrzymał od swojego przyjaciela, słynnego szefa kuchni uhonorowanego aż 5 gwiazdkami Michelin - Paco Péreza. Widzowie TVN mieli okazję poznać tego drugiego między innymi jako gościa w 10. edycji "MasterChef Polska".

- Jestem bardzo szczęśliwy, że jestem tutaj i mogę wspólnie gotować z moim przyjacielem Paco. (...) Kiedy Paco tutaj przybył, zaczął opowiadać mi o swoim projekcie z wielkim entuzjazmem i był bardzo podekscytowany, a ponieważ mieliśmy zaległe gotowanie na cztery ręce, nadarzyła się okazja, żeby tutaj przyjechać i między innymi zobaczyć to piękne miasto [Gdańsk - przyp. red.] - wyznał hiszpański szef kuchni.

Przygoda Joana Roca z gotowaniem. Jak wyglądały jego początki?

Joan Roca pochodzi z rodziny z kulinarnymi tradycjami. Jego ojciec przez jakiś czas pracował jako kierowca autobusu, ale mama Joana, której przodkowie byli właścicielami restauracji, przekonała ukochanego, by porzucił dotychczasowy zawód i zajął się wraz z nią prowadzeniem lokalu gastronomicznego.

- Swój pierwszy profesjonalny strój kucharza założyłem w wieku 9 lat. (...) W roku 1986 otworzyliśmy naszą restaurację z moim bratem Josephem. Nasz młodszy brat dołączył do nas później. Od 26 lat prowadzimy restaurację we trzech. Cieszymy się, że nasza restauracja zdobyła uznanie na całym świecie, ale dla nas najważniejsze jest to, że robimy to razem - zaznaczył kulinarny mistrz.

Jak Joan Roca ocenia polską kuchnię? Tego dowiesz się z naszego materiału.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry Extra znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości