kucharz

    Olivier Janiak wraz z miasteczkiem Projektu Plaża zagościł w Kołobrzegu. Nad morzem dziennikarz spotkał się z kucharzem reprezentacji Polski w piłce nożnej – Tomaszem Leśniakiem, który pokazał, jakie pyszności przygotował z produktów Sokołów.

    Mistrz sztuki kulinarnej i kreator smaków Kurt Scheller skończył 70 lat. Jego przyjaciele przygotowali z tej okazji wyjątkową ucztę dla duszy i ciała. Zaprosili 250 znamienitych szefów kuchni zarówno z polski, jak i ze świata, którzy razem z nim zjedli wyśmienite dania.

    Hector Jimenez Bravo jest szefem kuchni pochodzenia kanadyjsko-kolumbijskiego. Od lat związany jest Ukrainą, gdzie prowadzi restauracje i sędziuje w "MasterChefie". W Dzień Dobry TVN opowiedział o swojej pracy, misji w Polsce i gotowaniu dla... Władimira Putina.

    "Kuchnia to wszystko, co zajmuje mi myśli".

    Mateusz Gessler jest jednym z najlepszych polskich kucharzy. Jaki jest prywatnie? Jaka jest jego najgorsza cecha charakteru? Kim chciał zostać, gdy był jeszcze małym chłopcem? Dowiecie się tego z naszego materiału.

    Kto dołączy do Anny Starmach i Michela Morana?

    W 2017 roku Mateusz Zielonka zwyciężył 6. edycję programu "MasterChef". Od zdobycia tytułu najbardziej utalentowanego kucharza w telewizyjnym show minęło już kilka lat, jednak ulubieniec widzów, znany także jako "Surfer", wciąż z sentymentem wspomina chwile spędzone w kuchni z jurorami i innymi uczestnikami rywalizacji.

    Andrzej Polan ma wokół siebie wielu wspaniałych ludzi. Przyjaciele mówią o nim, że jest "po prostu dobrym człowiekiem". Jego przepisy wzbudzają zachwyt czytelników Dzień Dobry TVN, bo widać, że gotuje z pasją i miłością. Nie wstydzi się też przyznać do problemów. "Pandemia zabiła mnie, zupełnie nie wstydzę się tego, że chodzę na regularne spotkania i leczę się u psychiatry" - wyjawił w niedzielnym odcinku Uwagi! Kulisy sławy.

    Mateusz Zielonka w 2017 roku wygrał 6. edycję "MasterChefa". Od tamtej pory jego życie znacznie się zmieniło. Zdobył nowy zawód, napisał e-booka, a także został ojcem. Teraz o swoich doświadczeniach opowiedział w Dzień Dobry TVN.

    Michel Moran zdobył telewizyjną popularność jako juror w programie "MasterChef", z miejsca stając kulinarnym autorytetem dla milionów widzów. Wraz z pierwszymi promieniami wiosennego słońca słynny szef kuchni spojrzał w stronę ogrodu, gdzie wiele osób spędzi nadchodzącą majówkę. Kucharz nawiązał do obowiązkowego elementu długiego weekendu.

    Restauracja Roberta Wyskiela pewnego dnia spłonęła. Mężczyzna nie miał pieniędzy na jej odbudowę. Chwycił więc za dłuto i zacząć rzeźbić. Tak odkrył swój talent. Poznajcie jego niezwykłą historię.

    Smak ojcostwa w tym przypadku możemy tłumaczyć dosłownie i w przenośni. Kucharz Tomasz Jakubiak został bowiem tatą! Wcześniej mogliśmy podziwiać jego poczynania kulinarne np. w Dzień Dobry TVN, a teraz opowiedział nam o swojej nowej roli oraz o dramatycznym wypadku samochodowym, który skłonił do przemyśleń.

    O Matteo Brunetti jest głośno od kiedy został finalistą 6. edycji programu MasterChef. Choć urodził się we Włoszech, od kilku lat mieszka w Polsce. Do naszego kraju przeniósł się także jego brat. Z jakiego powodu?

    Walenty Kania jest z wykształcenia technologiem żywności i zootechnikiem, a z pasji kucharzem oraz - jak twierdzi - miłośnikiem wszelakich dziwactw kulinarnych. Jeździ po Polsce food truckiem i serwuje dania, które dla wielu mogłyby się wydawać niejadalne. W jego menu znajdują się na przykład potrawy z jąder i penisów byczych. A co zaserwował Robertowi Stockingerowi? Czy reporter Dzień Dobry TVN miał odwagę to zjeść?

    W studiu Dzień Dobry Wakacje gościliśmy kucharza i podróżnika Tomasza Jakubiaka oraz zwyciężczynię pierwszej polskiej edycji programu "MasterChef" Basię Ritz. Co trzeba zrobić, by zrobić karierę w zawodzie kucharza? Liczy się dobry smak, szczęście czy ciężka praca i determinacja? Utrzymać się w tym zawodzie nie jest łatwo. Jak radzą sobie z konkurencją nasi goście? Czy na prowadzeniu restauracji można zarobić?

    Polacy pokochali sos sojowy. Za co? Z czym - oprócz sushi - można go łączyć? O tym mówił kucharz i dziennikarz kulinarny Tomasz Jakubiak. W ramach Projektu Plaża spotkał się z nim Olivier Janiak.

    Gość Dzień Dobry TVN Nestor Grojewski to polski kucharz, który od lat z sukcesem prowadzi restaurację w Rzymie. Gotował m.in. dla: Martina Scorsese, Cameron Diaz i Leonardo Di Caprio. Jak wspomina kontakt z gwiazdami światowego kina? Co jest znakiem rozpoznawczym jego restauracji? Zamierza otworzyć restaurację w Polsce?

    Nestor Grojewski to Polak mieszkający we Włoszech. Jest wybitnym szefem kuchni, który gotuje dla gwiazd. Jego dania próbowali m.in. Martin Scorsese, Leonardo DiCaprio i Cameron Diaz. Co dla nich przygotował? Jakie wymagania miał Matt Damon? O swojej pracy i życiu we Włoszech Nestor powiedział dziennikarce Dzień Dobry TVN Uli Chincz. Zobaczcie, jakie dania dla niej przygotował.

    Kucharz Giancarlo Russo jest w trakcie terapii odchudzającej. W ciągu 4 tygodni schudł aż 11 kg! To jednak bardzo duże tempo utraty kilogramów. Jak racjonalnie chudnąć? Wystarczy odstawienie cukru, czy konieczny jest większy wysiłek? A może kluczem do sukcesu jest indywidualna dieta? W Dzień Dobry Wakacje mówiła o tym dietetyczka Olga Kryczka, która ma pod swoimi skrzydłami Giancarlo. Ciekawe czego kucharzowi na diecie brakuje najbardziej...

    Dziennikarz Dzień Dobry Wakacje Mateusz Hładki spędził dzień z Mikołajem Reyem. Jak kucharz spędza czas wolny? Czy lubi dzielić życie między Polskę a Francję? I co ceni sobie w kuchni obu krajów. Mikołaj zabrał Mateusza na bazar z ekologiczną żywnością. Zobacz, jakie produkty tam kupili i co z nich powstało w kuchni.

    Dziś w naszej kuchni przepisy na: ciastka z suszoną śliwką, sałatkę z olejem lnianym i lubczykiem oraz pierogi ruskie! Dania przygotowała Magdalena Tomaszewska-Bolałek, orientalista, badaczka kultury żywieniowej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS oraz zdobywczyni „kulinarnego” Oskara w Chinach, dzięki której polskie smaki mają szansę zawojować świat! Smacznego!

    Agnieszka Kręglicka stwierdziła w Dzień Dobry TVN, że dobry kucharz to 20 proc. talentu i 80 proc. pracy. A co uważa Darek Kuźniak? Restauratorzy powiedzieli, jakie cechy powinien mieć adept sztuki kucharskiej. Czy należy ukończyć szkołę gastronomiczną? A może wystarczy pasja? Ile zarabia dobry kucharz?

    Andrzej Polan postanowił dziś wrócić pamięcią do smaków dzieciństwa. Czy udało mu się przekonać Marcina Mellera do zjedzenia kaszy manny? Pamiętacie takie dania, których kiedyś nie lubiliście, a dziś za nimi przepadacie?

    W kuchni Dzień Dobry TVN: Mariusz Bizub i klasyka zakopiańskiej kuchni! Co jest najważniejsze w kwaśnicy i jak dobrze przygotować żeberka wieprzowe? Zobaczcie!

    Mateusz Gessler to świetny kucharz. Czy gotował, kiedy był dzieckiem? Czy w ślady jurora MasterChef Junior pójdzie jego syn? Z Mateuszem rozmawiała dziennikarka Dzień Dobry TVN Agnieszka Jastrzębska.

    Wojciech Zieliński postanowił zostać kucharzem i do tego ma kochankę, dla której smaży naleśniki. Zszokowanych fanów aktora uspokajamy - te wszystkie zmiany dokonały się na potrzeby nowego serialu TVN zatytułowanego "Na noże". Na plan wybrała się dziennikarka Dzień Dobry TVN Kinga Burzyńska, aby porozmawiać z Wojtkiem o jego roli w produkcji. Co łączy go z postacią, którą gra?

    Damian Wawrzyniak to szef kuchni i konsultant kulinarny. Gotował w najlepszych restauracjach świata, a także na igrzyskach olimpijskich w Londynie. Swoimi przepisami podbił podniebienia Brytyjczyków. W jednej z najlepszych londyńskich restauracji, która korzysta z jego usług, spotkała się z nim Anna Senkara.

    Zajrzeliśmy do kuchni piłkarzy. O menu naszej reprezentacji już od 10 lat dba Tomasz Leśniak. Jak wygląda jego praca? Czy piłkarze muszą trzymać specjalną dietę? Czy radzą się go również prywatnie? Oto nasza reprezentacja... od kuchni ;-)

    Jacek Kopyciński jest pierwszym białym kucharzem lamów i Karmapy, czyli buddyjskiego odpowiednika papieża oraz poszukiwaczem przygód, na podstawie którym mogłaby powstać bardzo ciekawa książka. Jak doszło do tego, że zaczął gotować dla najważniejszych buddyjskich duchownych?

    Marta Bradshaw stworzyła portal, dzięki któremu obcy sobie ludzie mogą zjeść wspólny posiłek. Powiedziała nam o zasadach udziału w takich spotkaniach i okolicznościach powstania pomysłu. Mogliśmy również poznać kucharzy biorących udział w projekcie.