kucharz

    kucharz

    Andrzej Polan ma wokół siebie wielu wspaniałych ludzi. Przyjaciele mówią o nim, że jest "po prostu dobrym człowiekiem". Jego przepisy wzbudzają zachwyt czytelników Dzień Dobry TVN, bo widać, że gotuje z pasją i miłością. Nie wstydzi się też przyznać do problemów. "Pandemia zabiła mnie, zupełnie nie wstydzę się tego, że chodzę na regularne spotkania i leczę się u psychiatry" - wyjawił w niedzielnym odcinku Uwagi! Kulisy sławy.

    Michel Moran zdobył telewizyjną popularność jako juror w programie "MasterChef", z miejsca stając kulinarnym autorytetem dla milionów widzów. Wraz z pierwszymi promieniami wiosennego słońca słynny szef kuchni spojrzał w stronę ogrodu, gdzie wiele osób spędzi nadchodzącą majówkę. Kucharz nawiązał do obowiązkowego elementu długiego weekendu.

    Walenty Kania jest z wykształcenia technologiem żywności i zootechnikiem, a z pasji kucharzem oraz - jak twierdzi - miłośnikiem wszelakich dziwactw kulinarnych. Jeździ po Polsce food truckiem i serwuje dania, które dla wielu mogłyby się wydawać niejadalne. W jego menu znajdują się na przykład potrawy z jąder i penisów byczych. A co zaserwował Robertowi Stockingerowi? Czy reporter Dzień Dobry TVN miał odwagę to zjeść?

    W studiu Dzień Dobry Wakacje gościliśmy kucharza i podróżnika Tomasza Jakubiaka oraz zwyciężczynię pierwszej polskiej edycji programu "MasterChef" Basię Ritz. Co trzeba zrobić, by zrobić karierę w zawodzie kucharza? Liczy się dobry smak, szczęście czy ciężka praca i determinacja? Utrzymać się w tym zawodzie nie jest łatwo. Jak radzą sobie z konkurencją nasi goście? Czy na prowadzeniu restauracji można zarobić?

    Polacy pokochali sos sojowy. Za co? Z czym - oprócz sushi - można go łączyć? O tym mówił kucharz i dziennikarz kulinarny Tomasz Jakubiak. W ramach Projektu Plaża spotkał się z nim Olivier Janiak.

    Gość Dzień Dobry TVN Nestor Grojewski to polski kucharz, który od lat z sukcesem prowadzi restaurację w Rzymie. Gotował m.in. dla: Martina Scorsese, Cameron Diaz i Leonardo Di Caprio. Jak wspomina kontakt z gwiazdami światowego kina? Co jest znakiem rozpoznawczym jego restauracji? Zamierza otworzyć restaurację w Polsce?

    Nestor Grojewski to Polak mieszkający we Włoszech. Jest wybitnym szefem kuchni, który gotuje dla gwiazd. Jego dania próbowali m.in. Martin Scorsese, Leonardo DiCaprio i Cameron Diaz. Co dla nich przygotował? Jakie wymagania miał Matt Damon? O swojej pracy i życiu we Włoszech Nestor powiedział dziennikarce Dzień Dobry TVN Uli Chincz. Zobaczcie, jakie dania dla niej przygotował.

    Kucharz Giancarlo Russo jest w trakcie terapii odchudzającej. W ciągu 4 tygodni schudł aż 11 kg! To jednak bardzo duże tempo utraty kilogramów. Jak racjonalnie chudnąć? Wystarczy odstawienie cukru, czy konieczny jest większy wysiłek? A może kluczem do sukcesu jest indywidualna dieta? W Dzień Dobry Wakacje mówiła o tym dietetyczka Olga Kryczka, która ma pod swoimi skrzydłami Giancarlo. Ciekawe czego kucharzowi na diecie brakuje najbardziej...

    Dziennikarz Dzień Dobry Wakacje Mateusz Hładki spędził dzień z Mikołajem Reyem. Jak kucharz spędza czas wolny? Czy lubi dzielić życie między Polskę a Francję? I co ceni sobie w kuchni obu krajów. Mikołaj zabrał Mateusza na bazar z ekologiczną żywnością. Zobacz, jakie produkty tam kupili i co z nich powstało w kuchni.

    Dziś w naszej kuchni przepisy na: ciastka z suszoną śliwką, sałatkę z olejem lnianym i lubczykiem oraz pierogi ruskie! Dania przygotowała Magdalena Tomaszewska-Bolałek, orientalista, badaczka kultury żywieniowej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS oraz zdobywczyni „kulinarnego” Oskara w Chinach, dzięki której polskie smaki mają szansę zawojować świat! Smacznego!

    Agnieszka Kręglicka stwierdziła w Dzień Dobry TVN, że dobry kucharz to 20 proc. talentu i 80 proc. pracy. A co uważa Darek Kuźniak? Restauratorzy powiedzieli, jakie cechy powinien mieć adept sztuki kucharskiej. Czy należy ukończyć szkołę gastronomiczną? A może wystarczy pasja? Ile zarabia dobry kucharz?

    Andrzej Polan postanowił dziś wrócić pamięcią do smaków dzieciństwa. Czy udało mu się przekonać Marcina Mellera do zjedzenia kaszy manny? Pamiętacie takie dania, których kiedyś nie lubiliście, a dziś za nimi przepadacie?

    W kuchni Dzień Dobry TVN: Mariusz Bizub i klasyka zakopiańskiej kuchni! Co jest najważniejsze w kwaśnicy i jak dobrze przygotować żeberka wieprzowe? Zobaczcie!

    Wojciech Zieliński postanowił zostać kucharzem i do tego ma kochankę, dla której smaży naleśniki. Zszokowanych fanów aktora uspokajamy - te wszystkie zmiany dokonały się na potrzeby nowego serialu TVN zatytułowanego "Na noże". Na plan wybrała się dziennikarka Dzień Dobry TVN Kinga Burzyńska, aby porozmawiać z Wojtkiem o jego roli w produkcji. Co łączy go z postacią, którą gra?

    Damian Wawrzyniak to szef kuchni i konsultant kulinarny. Gotował w najlepszych restauracjach świata, a także na igrzyskach olimpijskich w Londynie. Swoimi przepisami podbił podniebienia Brytyjczyków. W jednej z najlepszych londyńskich restauracji, która korzysta z jego usług, spotkała się z nim Anna Senkara.

    Zajrzeliśmy do kuchni piłkarzy. O menu naszej reprezentacji już od 10 lat dba Tomasz Leśniak. Jak wygląda jego praca? Czy piłkarze muszą trzymać specjalną dietę? Czy radzą się go również prywatnie? Oto nasza reprezentacja... od kuchni ;-)

    Jacek Kopyciński jest pierwszym białym kucharzem lamów i Karmapy, czyli buddyjskiego odpowiednika papieża oraz poszukiwaczem przygód, na podstawie którym mogłaby powstać bardzo ciekawa książka. Jak doszło do tego, że zaczął gotować dla najważniejszych buddyjskich duchownych?

    Marta Bradshaw stworzyła portal, dzięki któremu obcy sobie ludzie mogą zjeść wspólny posiłek. Powiedziała nam o zasadach udziału w takich spotkaniach i okolicznościach powstania pomysłu. Mogliśmy również poznać kucharzy biorących udział w projekcie.

    Ben Ford to syn znanego gwiazdora Hollywood Harrisona Forda. Nigdy nie chciał pójść w ślady swojego ojca. Zawsze marzył o tym, aby być niezależnym i mieć coś swojego. I udało się! Od 10 lat jest właścicielem restauracji. Do swojego królestwa zaprosił prowadzącą Dzień Dobry TVN Kingę Rusin. Rozmawiali o jego pasjach, żonie i polskiej kuchni. Zobaczcie, co Ben przygotował dla Kingi.

    Jak przechowywać w lodówce żywność, aby się nie zepsuła? Na którą półkę włożyć mięso, a na którą owoce i warzywa? Czy można zrobić coś pożywnego z obierków? Jak odzyskać czerstwe pieczywo? O tym specjalnie dla widzów Dzień Dobry TVN kucharz Marco Ghia.

    W kuchni Dzień Dobry TVN zapanował czas na "babie lato". Mistrz Piotr Kucharski pokazał, jak połączyć produkty jeszcze letnie z cięższymi smakami jesieni. Na stole pojawiły się: jesienno-letnia zupa, zielona fasolka i dynia z sosem grzybowo-orzechowym, bakłażanowe pizze oraz sernik z pieczonymi owocami. Musicie tego spróbować!

    Urodził się w Kanadzie, ale teraz jego domem jest Polska. W najbliższą sobotę odwiedzi nas kucharz znany z programu "MasterChef" - Charles Daigneault. Zaprosilibyście go na "domówkę"? :) Bądźcie z nami od 8:30! Charles zdradzi przepisy na smaczne i szybkie w przygotowaniu potrawy, które możecie zaserwować podczas domówki.

    Ma na imię Stanisław. Ma 16 lat i potrafi... smacznie gotować. Dla niego jedzenie to przygoda, którą chętnie dzieli z rodziną i przyjaciółmi. Jego dania są dopracowane w każdym szczególe. Jednak najbardziej niesamowitą i niespotykaną rzeczą jest sposób w jaki je podaje. Zabieramy Was w bajkową podróż do krainy 16-letniego Stanisława.

    Gdzie swoją przygodę z kuchnią zaczynał Pascal Brodnicki? Kto był jego pierwszym nauczycielem? Jak wyglądło rytualne pożegnanie z pierwszą pracą?