Przechodząc do sedna – jak zrobić wino z winogron ? Z pewnością potrzebne będą winogrona (ciemne lub białe), woda, cukier i – opcjonalnie – drożdże. Owoce, które posłużą jako baza do trunku, nie powinny być myte. Niezależnie, z których winogron się skorzysta, domowe wino będzie tak samo aromatyczne. Dodać należy, że oprócz licznych walorów smakowych, domowe wino z winogron jest także bardzo zdrowe (zwłaszcza z ciemnych owoców). Taki trunek zawiera mnóstwo antyoksydantów, które chronią organizm przed chorobami cywilizacyjnymi, jak choroby serca czy nowotwory.
Jak krok po kroku zrobić wino z winogron bez drożdży?
Na początek przepis prezentujący, jak zrobić wino z winogron bez drożdży . Jak się bowiem okazuje, drożdże nie są absolutnie konieczne do sporządzenia domowego wina z winogron.
Składniki (na balon mający 34 litry):
- 20 kg winogron,
 - 6 l wody,
 - 4 kg cukru.
 
Sposób przygotowania:
- Na początek oddziel od siebie grona, aby usunąć ewentualne owady. Nie myj owoców – nalot na winogronach zastąpi drożdże, dzięki czemu fermentacja będzie możliwa.
 - Zmiażdż winogrona za pomocą specjalnej prasy do wina, maszynki do mielenia lub sokowirówki.
 - Masę umieść w butli, zalej 5 litrami letniej wody. Dodaj do tego 2,5 kg cukru rozpuszczonego w litrze wody.
 - Pamiętaj, że butla powinna być wypełniona do 2/3 wysokości.
 - Wszystko dobrze wymieszaj, a następnie zamknij korkiem z rurką fermentacyjną.
 - Po dwóch, trzech dniach zmieszaj 1,5 kg cukru z resztą przegotowanej wody. Dodaj mieszankę do butli.
 - Wszystko razem wymieszaj i zamknij butlę.
 - Po upływie tygodnia odcedź mieszaninę i przelej ją do czystej butli. Zamknij ją za pomocą korka owiniętego watą. Zostaw butlę na czas około jednego miesiąca.
 - Po miesiącu ściągnij wino do butli albo gąsiora. Umieść w gąsiorze korek. Korek wraz z rurką fermentacyjną powinien być owinięty watą.
 - Naczynie umieść w pomieszczeniu o temperaturze około 20°C.
 - Po upływie trzech miesięcy ponownie ściągnij wino do czystych butli. Umieść korki, zalakuj.
 - Przechowuj butelki z winem z winogron w pozycji leżącej.
 - Wino powinno być gotowe po upływie kilku miesięcy.
 
Jak krok po kroku zrobić wino z winogron?
Jak natomiast zrobić wino z winogron białych, tym razem z wykorzystaniem drożdży? Oto przepis krok po kroku.
Składniki (na balon mający 20 litrów):
- 6 l wody,
 - 2 kg cukru,
 - 4 kg białych winogron,
 - pożywka dla drożdży winiarskich,
 - drożdże winiarskie,
 - rodzynki.
 
Sposób przygotowania:
- Oddziel od siebie grona, usuń owady oraz nadgniłe owoce.
 - Wsyp winogrona do baniaka.
 - Zagotuj 6 l wody z 2 kg cukru.
 - Gdy mieszanka ostygnie, wlej ją do baniaka.
 - Sporządź drożdże zgodnie z wytycznymi na opakowaniu.
 - Dodaj gotowe drożdże do mieszanki.
 - Zatkaj baniak za pomocą rurki fermentacyjnej i pozostaw wino w ciepłym miejscu na okres około jednego miesiąca.
 - Po upływie miesiąca odcedź wino, oddziel owoce oraz osad. Pozostałą ciecz przelej do umytego baniaka. Wrzuć do środka kilka rodzynek.
 - Pozostaw baniak na następny miesiąc.
 - Po upływie wyznaczonego czasu trunek jest gotowy. Teraz odpowiedź na pytanie, jak zrobić wino z winogron jasnych, powinna być jasna. To bardzo łatwy przepis, zwłaszcza, że do jego przygotowania wykorzystane zostały drożdże ułatwiające proces fermentacji.
 
Jak zrobić wino z winogron ciemnych?
Teraz przepis, za pomocą którego wyjaśnione zostanie to, jak zrobić wino z winogron ciemnych .
Składniki (na balon mający 25 litrów):
- 3 l wody,
 - 10 kg ciemnych winogron,
 - pożywka dla drożdży,
 - drożdże fermentacyjne,
 - 70 dkg cukru.
 
Sposób przygotowania:
- Przejrzyj dobrze grona. Pozbądź się zepsutych owoców i owadów.
 - Zgnieć ciemne winogrona na jednolitą masę. Możesz do tego użyć sokowirówki, prasy do wina lub maszynki do mielenia.
 - Rozpuść 70 dkg cukru w 3 l wody. Dodaj przygotowane wcześniej drożdże.
 - Zalej owoce wodą z cukrem i drożdżami.
 - Całość przelej do baniaka, zatkaj go rurką fermentacyjną.
 - Pamiętaj o codziennym mieszaniu wina.
 - Fermentacja powinna odbywać się przez około cztery do sześciu tygodni w pomieszczeniu o temperaturze do 20°C.
 - Po upływie tego czasu przecedź mieszankę i przelej wino do czystego baniaka. Odczekaj kolejny miesiąc.
 - Pamiętaj, że wino powinno leżakować w chłodnym i ciemnym miejscu.
 - Po upływie miesiąca wino z ciemnych winogron powinno być gotowe, jednak najlepszy smak uzyska ono po upływie około pół roku leżakowania.
 
Zobacz także:
- Ratafia - sezonowa nalewka z owoców. Jak zrobić ratafię?
 - Nalewka z moreli – jak ją przygotować?
 - Czym jest enoturystyka? Miejsca w Polsce i na świecie słynące z produkcji wina
 
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Mark Edward Atkinson/Tracey Lee/Getty Images